top banner

Prima Casa: creditele in lei raman surclasate la costuri

28 Februarie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Prima Casa: creditele in lei raman surclasate la costuri

Bancherii au recunoscut ca programul Prima Casa a reprezentat locomotiva creditarii pe zona imobiliara in ultimii 3 ani. Cum accesul la resursele de finantare externa a devenit limitat, bancile  au inceput sa promoveze inclusiv varianta in lei, prea putin utilizata in anii trecuti.
Scaderea Robor aduce creditele in lei intr-o zona de cost mai accesibila. O parte dintre clientii ar putea prefera sa plateasca rate lunare mai mari in lei, dar sa scape de riscul valutar, generat de o posibila crestere a cursului de schimb.
Eliminarea riscului valutar are un pret inca mare
Creditele Prima Casa in lei se pot acorda la un nivel de cost maxim format din Robor la 3 luni plus marja fixa de 2,5%. Odata ce Robor a scazut pana spre 5%, rata dobanzii ajunge la sub 8%, iar DAE, incluzand si costul cu asigurarile si cu comisionul catre FNGCIMM, coboara spre 8,5%.
Aceasta inseamna, ca pentru un credit maxim de 265.000 lei (echivalent 61.500 euro) pe 30 ani, rata lunara este de aproximativ 1.900 lei.
Daca s-ar indrepta catre varianta in euro, pentru un credit de 61.500 euro pe 30 ani, rata lunara ar fi de aproximativ 330 euro, iar DAE scade spre 5,5%.
La creditul in euro, rata lunara este egala cu echivalentul a 1.400 lei, la cursul de schimb actual, ceea ce inseamna ca un client va economisi lunar 500 lei. Suma nu este deloc redusa, riscul principal fiind insa ca leul sa se deprecieze.
Cursul de schimb, mai putin agresiv decat Robor
In situatia in care cursul urca la 4,5 lei pentru un euro, rata lunara ajunge la aproape 1.500 lei. Chiar si o crestere a cursului pana la 5 lei pentru un euro ar duce efortul lunar la 1.650 lei, tot sub nivelul ratei lunare platite pentru creditul in lei.
In schimb, evolutia dobanzilor este un mare minus pentru creditul in lei, deoarece indicele de referinta Robor tinde sa se mentina la valori mult mai inalte decat Euribor. Evolutiile trecute arata ca dobanzile interbancare la lei au suferit fluctuatii mult mai ample decat cele din zona euro. In plus, experienta a aratat ca dobanzile in lei ating valori scazute doar ocazional.
Ambele dobanzi interbancare urmeaza trendul dat de bancile centrale aferente. Dar, in timp ce Euribor a urmarit destul de cuminte scaderile de politica monetara realizate de BCE, pe piata locala, dobanzile interbancare par usor decuplate de politica BNR.
In urma cu 1 an, cand dobanda cheie era de 7%, Robor la 3 luni inregistra niveluri chiar mai reduse decat in prezent. Pe masura ce BNR a inceput sa scada dobanda de politica monetara, Robor a mers in sens opus si a urcat pana la 6,3% in vara anului trecut, pentru ca apoi sa scada din nou la 5%. 
Creditele in lei nu au avut succes pana acum
Preferinta pentru lei nu s-a simtit pana acum in randul populatiei. Diferentele de cost relativ mari au fost cauzate in special de nivelul inalt dobanzilor interbancare. Chiar si acum exista un ecart de 4 puncte procentuale intre Euribor si Robor. Chiar daca bancile practica marje mai mici la creditele in lei, acest lucru nu este suficient.
Initial, CEC Bank a fost singura banca care a marsat exclusiv pe varianta creditelor in lei. Banca a incercat sa impulsioneze cererea inclusiv prin conditii promotionale de marja 0% (!!) peste Robor, dar vanzarile s-au mentinut la un nivel scazut. In consecinta, in 2010, in a doua etapa, banca a adoptat si varianta de finantare in euro, adaptand oferta la cerintele pietei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul