Prima Casa a intrat in 2013 cu un plafon total al garantiilor ce pot fi acordate de stat de aproximativ 385 milioane euro, respectiv 200 milioane euro fonduri noi si 190 milioane euro plafon reportat din 2012.
Avand in vedere ca garantiile reprezinta doar jumatate din volumul creditelor acordate, bancile inscrise in program pot astfel acorda credite de pana la 780 milioane euro in 2013.
Fondurile sunt suficiente si ar putea sustine programul fara prea mari probleme in 2013. In plus, conform reprezentantilor Fondului de Garantare, plafoanele se redistribui in mod constant intre bancile inscrise, astfel incat niciuna sa nu ramana fara garantii alocate la un moment. Astfel, nu exista riscul ca cererile depuse sa nu poate fi acoperite prin garantii de stat.
Guvernul are intentia de a finanta doar locuintele noi
Cei care se bazeaza doar pe disponibilitatea sumelor si nu se grabesc cu depunerea dosarelor ar putea sa aiba o surpriza mai putin placuta. In programul de guvernare pe 2013-2016 se precizeaza ca executivul are in vedere schimbarea programului in varianta “Noua Casa”, prin care vor putea fi achizitionate doar imobile nou construite.
Acest lucru ar avea un impact puternic asupra evolutiei programului, in conditiile in care, de la debutul din 2009 si pana in prezent doar 28% din imobilele achizitionate sunt construite in ultimii 4 ani.
Guvernul nu a dat mai multe detalii asupra schimbarii si nici nu a indicat o data estimativa cand se are in vedere adoptarea modificarii.
Solutii la problemele intampinate dupa obtinerea creditului
Odata cu majorarea plafonului de garantii pentru 2013, au fost adaugate o serie de prevederi legislative ce iau in calcul evitarea unor neplaceri cu care se pot confrunta clientii, dupa obtinerea creditului.
Astfel, daca se constata ca imobilul cumparat de la dezvoltator are vicii ascunse sau in cazul provocarii unor daune asupra locuintei, ca urmare a producerii unui risc asigurat, de natura a o face improprie utilizarii, beneficiarul va putea achizitiona o a doua locuinta in cadrul Programului, cu conditia stingerii creditului contractat initial.
De asemenea, Ministerul Finatelor Publice si banca finantatoare isi pot exprima acordul cu privire la lucrari de interventie sau de extindere asupra imobilului achizitionat, iar acestea trebuie inscrise in cartea funciara.
In cazul rambursarii anticipate a finantarii inainte de expirarea termenului de 5 ani, beneficiarii vor putea instraina locuinta fara probleme.
Distribuie articolul
Unicredit Bank a redus la 2,85% marja de dobanda la creditele ipotecare pentru in cadrul unei campanii promtionale, in care suporta si o parte din costurile notariale asociate imprumutului.
27 Noiembrie 2019 | Imobiliare
Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.
26 August 2019 | Imobiliare
Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.
10 Iunie 2019 | Imobiliare
Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.
4 Iunie 2019 | Imobiliare