top banner

Parlamentul European a aprobat directiva creditului ipotecar

10 Decembrie 2013 | Autor: Marius Serban

Directiva privind creditul ipotecar a fost aprobata cu majoritate de voturi de Parlamentul European. Aceasta va asigura un nivel adecvat de protectie a consumatorilor atunci cand se imprumuta in vederea achizitionarii unei case.
Noua directiva privind creditul ipotecar va acoperi toate imprumuturile acordate populatiei pentru cumpararea unei case, dar si creditele de nevoi personale, garantate cu ipoteca. Obiectivul directivei este sa creeze o piata competitiva si sa asigure un nivel ridicat de protectie al consumatorilor.
Noile reguli europene vor reduce riscul ca un client sa cumpere un produs nepotrivit, care ar putea sa-l aduca intr-o situatie de supraindatorare si sa fie apoi supus procedurilor de executare silita.
Noi reguli de informare a clientilor
Pentru a creste increderea consumatorilor, directiva va introduce obligatia ca bancile sa prezinta clientilor o fisa cu informatii standard la nivel european, cum trebuie procedat acum la creditele de consum.
Astfel, consumatorii vor beneficia de informatii detaliate intr-o maniera usor de inteles si vor fi, totodata, avertizati de riscurile asumate, in cazul in care creditul este acordat in valuta sau are o rata variabila a dobanzii.
Creditorii vor fi obligati sa faca o evaluare documentata a capacitatii de rambursare a clientului inainte de acordarea imprumutului. Bancile nu vor putea conditiona acordarea creditului de incheierea unei asigurari de la o anumita societate.
Cand va intra in vigoare directiva?
Directiva urmeaza sa fie aprobata formal de Consiliul UE, dupa care va fi publicata in Jurnalul Oficial. De la aceasta data, statele membre au la dispozitie 2 ani pentru a implementa aceasta directiva. Astfel, cel mai tarziu, aceste reguli ar putea deveni obligatorii si la noi din 2016.
O mare parte din drepturile consumatorilor prevazute de noua directiva sunt deja aplicate de bancile romanesti. In 2010, cand directiva creditului de consum a fost transpusa in legislatia nationala, prevederile acesteia au fost extinse si la nivelul creditelor cu ipoteca.
O protectie mai buna a consumatorilor in programul Prima Casa
Beneficiarii programului Prima Casa sunt insa privati de o buna parte din aceste drepturi, deoarece OUG 50/2010 nu se aplica in cazul acestui program. Astfel, aceste credite prezinta acum un grad mai scazut de protectie a consumatorilor.
Noua directiva europeana va acoperi si aceste credite, astfel ca si persoanele care s-au imprumutat prin programul Prima Casa vor castiga noi drepturi pe viitor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul