top banner

OTP elimina clauzele discutabile din contractul de conversie

25 Ianuarie 2016 | Autor: Conso

OPT Bank Romania a modificat contractul cadru propus clientilor care se vor inscrie in programul de conversie a creditelor in franci elvetieni si a eliminat clauzele care puteau fi considerate abuzive. Astfel, in cazul in care apare Legea conversiei, clientul va beneficia de cea mai buna oferta.
”Forma finala a contractului este rezultatul consultarilor cu clientii, asociatiile profesionale si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), iar clauzele reformulate subliniaza mai clar beneficiile aduse clientilor”, se mentioneaza intr-un comunicat al bancii.
Daca apare o Lege a conversiei, banca va compensa eventuala diferenta
Noile clauze clarifica faptul ca, in cazul in care apare o Lege a conversiei creditelor in valuta, ”banca va aplica un mecanism de compensare a sumelor acordate voluntar ca reducere si cele la care clientii ar fi indreptatiti in urma actului normativ”.
”Astfel, daca eventualele solutii impuse de catre autoritatile statului ar depasi procentual reducerea oferita de catre OTP Bank, prin programul sau voluntar, atunci banca va suporta diferenta, in favoarea clientilor. In caz contrar, conditiile prevazute in contractul incheiat intre banca si clienti vor ramane neschimbate. In acest fel, clientii vor beneficia de oferta cea mai avantajoasa pentru acestia”, se mai arata in comunicat.
Clientii care nu renunta la litigii primesc o reducere mai mica
De asemenea, potrivit bancii, noile clauze contractuale atesta faptul ca acei clienti care solicita conversia, dar nu doresc sa renunte la litigii, pot opta pentru conversie, beneficiind insa de o reducere mai mica.
”Toate contractele pentru conversia creditelor in CHF incheiate cu clientii bancii respecta noua forma. Propunerea initiala de contract nu a fost semnata de niciun client, intrucat aceasta era supusa analizei si dezbaterii celor interesati, inainte de inmanarea formei finale a documentului. In plus, banca nu a intentionat niciodata sa solicite clientilor returnarea banilor rezultati din aplicarea reducerilor, fapt care reiese mult mai clar din noua versiune de contract”, se mai arata in comunicat.
Reactia bancii vine dupa ce avocatul Alexandra Burada, reprezentant al AURSF si membru in echipa de negociere dintre clienti si banci, a atras atentia bancii ca anumite prevederi din contract, precum obligarea clientului sa renunte la litigii in justitie sau anularea ofertei in cazul in care apar acte normative care ofera inlesniri la plata, pot fi considerate abuzive.
Oferta de conversie a fost lansata in decembrie 2015
”Consider ca ajustarile clauzelor contractuale subliniaza si mai clar beneficiile ofertei noastre pentru clienti si sper ca demersul nostru voluntar ii va ajuta in mod real pe toti clientii OTP Bank. Datorita numarului foarte mare de cereri de conversie inregistrate pana in momentul de fata, avem incredere in succesul programului”, a declarat presedintele bancii, Laszlo Diosi.
OTP Bank Romania a lansat in decembrie 2015 oferta de conversie a creditelor in franci elvetieni garantate cu ipoteca. Oferta presupune conversia in lei sau euro, iar banca estimeaza ca 80% dintre cei 10.500 de clienti vor beneficia de un discount la sold cuprins intre 17,5% si 25%.
 
De oferta de conversie cu discount la sold vor beneficia si cei ale caror credite au fost externalizate de banca, de-a lungul timpului. Dobanzile la creditele convertite in lei sunt legate de ROBOR la 3 luni, la care se adauga 3,5 puncte procentuale, pentru creditele ipotecare, respectiv 4 puncte pentru creditele de consum cu ipoteca. Pentru cei care aleg conversia in euro, marjele sunt de 4,5, respectiv 5 puncte procentuale peste EURIBOR la 3 luni.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul