top banner

Noul an va incepe cu scumpiri ale creditelor dar o inflatie in scadere

28 Decembrie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Noul an va incepe cu scumpiri ale creditelor dar o inflatie in scadere

Foto Unsplash.com

Valoarea IRCC pentru primul trimestru al noului an va fi de 5,71% iar pentru trimestrul al doilea s-ar putea plasa in jurul a 6%. Cu toate acestea, IRCC ramane semnificativ sub ROBOR.
De la inceputul lunii ianuarie IRCC va sari de la 4,06% la 5,71%. O majorare semnificativa care se va simti mai ales asupra creditelor de valoare mai mare si unde marja bancii avea o pondere mai mare. 
Din aprilie vom avea o noua ajustare, de acesta data de mai mica amploare, IRCC fiind asteptat atunci sa ajunga in jurul valorii de 6%.
Avand in vedere ca pe 27 decembrie indicele ROBOR la 3 si 6 luni se plasa semnificativ peste noul IRCC, respectiv la 7,61% si 7,84%, cei care au ramas cu creditele mai vechi de luna mai 2019 legate de ROBOR fara sa-si negocieze cu banca migrarea la IRCC, vor plati in contiuare mai mult pentru comoditatea lor. 
Cum se reflecta majorarea IRCC asupra ratelor
Sa presupunem un credit luat de la banca de 200.000 lei, pe 25 de ani, fara comisioane, si cu o marja a bancii de 2% peste IRCC (imprumuturile Noua Casa) si acelasi imprumut de data aceasta cu o marja de 3,5% (credit imobiliar clasic). 
Pe vechea valoare a IRCC, de 4,06%, rata lunara ar fi fost de 1.296 lei la primul credit si 1.486 lei la cel de al doilea.
In cazul majorarii IRCC de la inceputul anului viitor, rata la primul imprumut ar urca la 1.505 lei iar la cel de al doilea la 1.707 lei. 
Daca am fi avut un imprumut de 300.000 lei in aceleasi conditii, rata la primul credit ar fi fost de 1.944 lei pe vechea valoare a IRCC iar la cel de al doilea de 2.229 lei.
Dupa majorarea IRCC, cele doua rate ar urca la 2.258 lei respectiv 2.561 lei pe luna. 
Dupa cum se vede, majorarile cele mai mari apar atunci cand imprumuturile bancare presupun o marja mai mare din partea bancii iar valoarea creditului este mai mare. 
In exemplele noastre, rata a crescut cu 209 lei, respectiv cu 221 lei pentru imprumutul de 200.000 lei (mai mult pentru creditul unde marja bancii era de 3,5%) si cu 314 lei respectiv 332 cand valoarea imprumutului era mai mare cu 50% (la creditul de 300.000 lei).
Inflatia din decembrie va arata mai bine decat in noiembrie
Cum luna noiembrie 2021 a avut inflatie 0% multumita unor programe de plafonare a preturilor la utilitati, pretul energiei electrice a scazut cu 12% in noiembrie 2021), fapt ce a dus la o baza de raportare foarte joasa. 
Asa numitul efect de baza s-a reflectat asupra indicelui inflatiei in noiembrie 2022 care a urcat in valoare anualizata la 16,7% (fata de 15,3% in octombrie) fapt ce a reprezentat pentru multi o surpriza neplacuta. 
In decembrie insa, inflatia calculata pentru intervalul decembrie 2021-decembrie 2022 va include o crestere a preturilor de 0,7% pe luna decembrie 2021 fara a se mai pleca deci cu handicapul inflatiei zero din noiembrie 2021. 
Cu alte cuvinte, inflatia ar trebui sa se reduca fata de noiembrie, posibil usor sub 16% anualizat. 
Cum inflatia pe decembrie 2022 va fi raportata dupa data de 10 ianuarie, statul va anunta noile dobanzi la emisiunile de titluri de stat Tezaur cu ochii la inflatia pe noiembrie (anuntul va fi facut la inceputul lunii ianuarie) iar dobanzile ar urma sa creasca fata de ultimele randamente oferite populatiei (7,65% la un an si 7,80% la doi ani in decembrie). 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Cum influenteaza marimea dobanzii si durata creditului  structura ratelor?

Cum influenteaza marimea dobanzii si durata creditului structura ratelor?

Cu cat cresc dobanzile bancare, cu atat mai mare va fi ponderea lor in structura ratelor. Iar daca acestea sunt suficient de scazute, atunci ponderea principalului rambusat poate trece de 50%. De asemenea, cu cat este mai scazuta perioada de creditare, cu atat mai mult creste ponderea datoriei achitate in fiecare luna.

23 Mai 2023 | Credite imobiliare
Cum ajung dobanzile la credite sub cele la depozite

Cum ajung dobanzile la credite sub cele la depozite

Banca Transilvania are o oferta promotionala pentru creditele in lei cu dobanda fixa in primii 5 ani, care este inferioara dobanzii la depozitele pe un an iar marja ulterioara este 2,5%.

18 Mai 2023 | Credite imobiliare
Cat de recomandate mai sunt dobanzile fixe in prezent?

Cat de recomandate mai sunt dobanzile fixe in prezent?

In momentul in care inflatia si IRCC erau in crestere accelerata, solutiile propuse de banci debitorilor vizau asigurarea unor rate fixe pentru reducerea riscurilor de neplata.

09 Feb 2023 | Credite imobiliare
BNR creste mai lent dobanzile dar n-avem inca motive de bucurie

BNR creste mai lent dobanzile dar n-avem inca motive de bucurie

Desi BNR a majorat iar dobanda de politica monetara, amplitidinea acestor ajustari s-a redus considerabil, semn ca ne aflam la finalul ciclului de cresteri. Nu inseamna insa ca vor urma imediat scaderile.

12 Ian 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul