Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea. 

Astfel, banca ofera “Creditul Verde pentru casa”, un imprumut pentru achizitionarea unor locuinte construite dupa anul 2000 si care dispun de certificate de eficienta energetica de clasa A sau B plus. 

Sumele ce pot fi accesate sunt de maxim 250.000 euro (echivalent lei), avansul este de minim 15%, iar maturitatea creditului este cuprinsa intre 5 si 30 de ani. 

Dobanda este fixa in primii 5 ani (4,5%) apoi se va calcula dupa algoritmul IRCC +2,8%. Daca IRCC isi va conserva valoarea din prezent (2,17%) in al saseela an s-ar plati o dobanda de 4,97%. 

Valoarea DAE calculata de banca pentru o suma imprumutata de 230.000 lei, pe 25 de ani este astfel de 5,41%. Rata lunara ar fi de 1.332 lei in primii 5 ani si 1.378 lei/luna din al saselea an

Cum arata o oferta similara Noua Casa

Daca setam in calculatorul Conso o valoare a imprumutului de 230.000 lei pe 25 de ani (pret locuinta de 270.000 lei, avans de 15%), bancile de pe primele locuri din topul costurilor (CEC Bank, Banca Romaneaca) ofera aceste imprumuturi la o valoare DAE de 4,74%. 

Departajarile se fac oricum in pasi de 0,01%, astfel incat urmatoarele clasate au DAE de 4,75%, 4,76%, etc. Ratele lunare pleaca de la 1.235 de lei, iar algoritmul de calcul al dobanzii este IRCC +2%. 

De ce am alege Creditul Verde in dauna unuia Noua Casa?

Daca vom compara un credit obtinut in cadrul programului Noua Casa, cu un “Credit Verde pentru casa” din oferta UniCredit observam ca rata lunara este ceva mai mare, cu minim 100 lei. Iar 100 lei pe luna or 25 de ani echivaleaza cu o suma deloc de neglijat-30.000 lei. 

Faptul ca UniCredit Bank a lansat acest produs la concurenta cu ofertele de creditare din cadrul programului Noua Casa denota ca banca a mizat pe ceva avantaje competitive care sa eclipseze costurile ceva mai mari. 

Iar acestea ar putea fi urmatoarele:

    • Valoarea imprumutului. UniCredit Bank ofera maxim 250.000 euro (echivalent lei) pe cand finantarile in cadrul programului Noua Casa pot merge pana la o valoare de 119.000 euro (echivalent lei). O casa ultra-eficienta energetic este de presupus ca va fi si una mai costisitoare, iar banca a decis sa vina in intampinarea dorintelor clientilor mai potenti financiar. 

    • Birocratie mai putina. Pe langa filtrele de aprobare a creditelor din banci, un solicitant de credit Noua Casa ar trebui sa astepte ca si Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM sa ia propria decizie (sunt imprumuturi care implica garantii de stat) iar procedura se poate intinde in total pe mai multe luni. 

    • Nu exista perioade de imobilizare. Un debitor cu imprumut Noua Casa nu isi poate vinde imobilul timp de 5 ani. In cazul imprumuturilor pentru “Casa Verde” de la UniCredit Bank nu exista o astfel de limitare ceea ce lasa spatiu mai mare de manevra unor investitori care vor sa construiasca imobile de 5 stele, cu o calitate superioara a finisajelor, pe care sa le vanda apoi la un pret piperat amatorilor de case de lux (care nu depind in multe cazuri de un credit).

Concluzia? Creditul imobiliar lansat de UniCredit Bank este unul mai exclusivist, pentru debitori cu dare de mana, care au pretentii ridicate in ceea ce priveste noua lor locuinta sau se gandesc sa investeasca in constructia unor spatii locative de lux al caror pret va reflecta acest aspect. 

Folositi cu incredere comparatoarele Conso pentru creditele imobiliare si pentru creditele Noua Casa, ca sa luati cea mai buna decizie!


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Imobiliare

Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?
Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?

Noua valoare trimestriala a indicelui de referinta IRCC, reper fata de care se calculeaza dobanzile la creditele obtinute dupa luna mai 2019, a scazut din iulie de la 1,67% la 1,25%.

5 Iulie 2021 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus