top banner

MFP vrea din nou criterii la darea in plata

30 Mai 2016 | Autor: Conso

Ministrul Finantelor Publice revine asupra modului de impozitare a transferului de proprietate in cazul darii in plata, si propune scutirea de impozit, insa doar pentru cazuri sociale. AURSF contesta aceasta solutie, pe motiv ca plafonul inclus in lege reprezinta un filtru suficient atat pentru darea in plata cat si pentru scutirea de impozit.
Anca Dragu promite o Ordonanta de Urgenta in luna iulie, prin care sa fie modificata Legea privind darea in plata. Insa actul normativ ii va viza doar pe cei care detina o singura locuinta, cea in care si locuiesc.
”Am avut discutii cu Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF), o discutie foarte buna, discutie care practic m-a facut sa inteleg anumit aspecte ale legii si, intr-adevar, consideram ca, desi nu este vina Ministerului de Finante ca legea nu prevede scutire pentru acest tip de tranzactii, este necesara protejarea persoanelor si a tranzactiilor pe un fond social. Practic este vorba sa ne concentram sa sprijinim persoanele care au o singura casa si care apeleaza la darea in plata. Asteptam niste informatii de la AURSF si dorim sa continuam analiza si sa venim cu o propunere in acest sens pentru protejarea cazurilor sociale", a mentionat Anca Dragu.
AURSF: Am acceptat plafonul, tocmai pentru a exclude speculatorii imobiliari
Ministrul Finantelor si-a argumentat propunerea prin faptul ca nu vrea sa ii scuteasca de impozit si pe cei care au facut speculatii imobiliare. ”Principiul nostru este de a ajuta cazurile sociale si in acest moment lucram alaturi de AURSF la creionarea acestor criterii astfel incat de data aceasta sa avem un act legislativ complet”, a mentionat ministrul Finantelor.
In urma acestor declaratii, AURSF a transmis un comunicat de presa prin care sustine ca nu este de acord cu niciun criteriu de departajare, si ca ar trebui scutiti de plata impozitului toti potentialii beneficiari ai Legii privind darea in plata, avand in vedere ca plafonul inclus in lege, de 250.000 de euro, a fost acceptata de initiatori si de sustinatorii legii tocmai pentru a fi siguri ca sunt exclusi de la aplicare speculatorii imobiliari.
”Din acest motiv, consideram ca nu sunt necesare niciun fel de criterii suplimentare impuse beneficiarilor legii care vor fi exceptati de la impozitare”, mentioneaza AURSF. 
Asociatia nu discuta cu MFP exceptarea diferentiata de la plata impozitului
In plus, in comunicat se sustine ca ”este surprinzatoare afirmatia d-nei ministru Dragu ca MFP ar lucra impreuna cu AURSF la creionarea unor criterii prin care sa se excepteze de la aplicarea impozitului doar unii beneficiari ai legii. Mentionam ca AURSF a solicitat exceptarea tuturor beneficiarilor de la aplicarea impozitului si nu este implicata in niciun fel de discutii cu MFP care sa vizeze exceptarea de la impozitare doar a unora dintre potentialii beneficiari”.
Mai mult, AURSF considera surprinzatoarea si declaratia Ministrului Finantelor potrivit careia nici reprezentantii institutiei nu inteleg ”de ce a vrut legiuitorul ca acesti oameni care fac uz de legea darii in plata sa plateasca si impozitul pe tranzactii”.
”Pe tot parcursul parlamentar al legii, reprezentantii Ministerului Finantelor Publice au participat extrem de activ la dezbateri. Insa in nicio ocazie nu au atras atentia asupra faptului ca exista in Codul Fiscal prevederi care ar putea reprezenta bariere importante pentru potentialii beneficiari ai legii. (...) Este surprinzatoare, in context, declaratia d-nei ministru Dragu care mentioneaza ca reprezentantii MFP s-ar fi intrebat surprinsi de ce a vrut legiuitorul ca beneficiarii legii sa plateasca impozitul pe tranzactii. Nici initiatorii, nici sustinatorii legii si nici legiuitorul nu au dorit nicio secunda ca beneficiarii sa plateasca acest impozit. Acest lucru transpare cu claritate din tot textul actului normativ. Dar nu ne-am imaginat niciun moment ca multiplele modificari ale Codului Fiscal ar putea fi interpretate de reprezentantii Ministerului Finantelor Publice in asa fel incat sa ii oblige pe beneficiarii legii la plata unor impozite aberante, care sa ii impiedice pe multi sa beneficieze de prevederile legii”, se arata in comunicatul AURSF.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul