top banner

MFP: Nicio banca nu a anuntat iesirea din Prima Casa

04 Februarie 2016 | Autor: Conso

Amenintarile bancilor cu privire la iesirea din programul Prima Casa sunt demontate de Ministerul Finantelor Publice. Institutia a transmis, prin intermediul unui comunicat de presa, faptul ca nicio banca inscrisa in program nu si-a anuntat intentia de a renunta la Prima Casa.
Mai mult, statul a emis garantii in cadrul programului guvernamental inclusiv in luna ianuarie 2016.
"FNGCIMM a emis garantii in numele si contul statului, pentru credite acordate in cadrul programului Prima casa si in luna ianuarie. De asemenea, Ministerul Finantelor Publice nu a fost informat de nicio banca comerciala prezenta in program de intentia sa de a renunta la Prima Casa", se subliniaza in comunicat.
Ministerul precizeaza ca, in prezent, bancile acorda finantari in baza plafoanelor de garantii ramase neutilizate din 2015 si din alocarea suplimentara de 200 de milioane de lei aprobata de Guvern pe finalul anului trecut.
"Finantatorii participanti in cadrul programului acorda actualmente credite Prima casa, in baza alocarii sumei de 200 milioane de lei provenite din rambursari de rate de capital efectuate pana la data de 31.12.2015 precum si din diferentele ramase neutilizate din sumele alocate anul trecut, in valoare totala de 172.580.733 lei si din plafonul reutilizat in conditiile legii, disponibil pana la data de 31.12.2016, de 17.749.422 de lei. Dupa utilizarea sumelor mentionate mai sus, de 390.330.155 de lei, institutiile finantatoare vor acorda credite in cadrul programului Prima Casa in baza alocarii plafonului suplimentar de garantii de 1,3 miliarde de lei, in conformitate cu HG nr.1016/30.12.2015", mai arata Ministerul Finantelor.
Garantiile pentru Prima Casa insumeaza 1,69 miliarde de lei in 2016
Astfel, in cursul acestui an, bancile pot acorda credite Prima Casa in baza unui plafon de garantii in valoare totala de 1,69 miliarde de lei. Mentionam ca garantia statului acopera 50% din creditul acordat in cadrul programului, astfel ca suma totala a creditelor care pot fi acordate este de doua ori mai mare, respectiv aproape 3,4 miliarde de lei in 2016.
Precizarile Ministerului Finantelor vin in contextul in care tot mai multe banci anunta inasprirea conditiilor de creditare pentru ipotecarele clasice si renuntarea la programul Prima Casa daca Legea privind darea in plata este aprobata in forma anuntata de initiatorul sau.
Bancile spun ca renunta la Prima Casa daca intra in vigoare darea in plata
Reprezentantii bancilor spun ca finantarea prin Prima Casa va disparea pentru ca garantia statului nu va mai fi acceptata, ea fiind stinsa prin efectul legii, in cazul unei decizii de dare in plata.
Raiffeisen Bank a decis, deja, majorarea avansului pentru creditele ipotecare clasice la 35% la lei si la 40% la euro din cauza impactului estimat al aplicarii legii darii in plata si a anuntat ca renunta la Prima Casa daca lucrurile nu se clarifica in ceea ce priveste valabilitatea garantiei statului in conditiile darii in plata.
Si CEC Bank a anuntat ca lucreaza la un produs ipotecar in conditii mult mai restrictive decat in prezent daca darea in plata devine obligatorie.
Ramane de vazut, insa, in ce masura isi vor permite bancile sa restrictioneze creditul ipotecar in conditiile in care, in anii de dupa criza, a reprezentat cel mai putin riscant plasament al lor, in special pe Prima Casa, care a crescut constant. 
O directie din CE avertizeaza cu privire la forma initiala a Legii privind darea in plata
Directia din cadrul CE care a elaborat raportul privind previziunile economice de iarna (DG-ECFIN), face o referire si la impactul pe care l-ar fi avut implementarea Legii privind darea in plata daca ea ar fi fost aplicata in forma aprobata initial de Parlament.
"Aplicarea retroactiva a legii la creditele actuale ar putea avea un impact negativ asupra cresterii creditului, a increderii consumatorilor si investitorilor, precum si asupra cererii interne", se arata in raportul mentionat.
Insa Legea se afla, in prezent, spre rexaminare in Parlamentul Romaniei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul