top banner

MFP este de acord cu scutirea de impozit la darea in plata

08 Iunie 2016 | Autor: Conso

Ministerul Finantelor Publice este pe punctul de a definitiva procedurile legate de exceptarea de la impozit a persoanelor care apeleaza la darea in plata. Reprezentantii institutiei au convenit, impreuna cu initiatorul legii, cu notarii publici, dar si la solicitarea reprezentantilor debitorilor, sa emita o Ordonanta de Urgenta in acest scop.
Ordonanta va aduce modificari Codului Fiscal si nu Legii privind darea in plata cum s-a propus initial. "Am convenit cu totii ca, pentru lamurirea nedatorarii impozitului la darea in plata, se va emite o ordonanta de urgenta. Nu vor exista criterii gen casa in care locuiesti sau criterii legate de venituri. Au ramas de clarificat niste chestiuni tehnice solicitate de catre notari", a explicat initiatorul Legii, Daniel Zamfir, dupa o intalnire la Ministerul Finantelor.
Scutirea s-ar putea aplica doar la prima dare in plata
Potrivit unor surse din piata, pentru a se evita scutirea de impozit pentru persoanele care au achizitionat mai multe locuinte prin credit si acum vor sa le dea in plata, facilitatea se va acorda doar la prima dare in plata.
Totodata, cei care au fost deja executati silit si figureaza cu datorii la stat in contul impozitului datorat pentru transferul de proprietate in urma executarii urmeaza sa fie amnistiati, au precizat sursele citate.
Scutirea de impozit pentru darea in plata a fost solicitata de Asociatia Uilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) imediat dupa intrarea in vigoare a Legii, cand s-a pus pentru prima data problema impozitarii transferului de proprietate in acest caz, avand in vedere ca debitorul nu obtine un castig din aceasta tranzactie. Din contra, acesta iese in pierdere din renuntarea la casa, avansul platit initial si din ratele achitate de la contractare pana in prezent.
   
AURSF a cerut eliminarea impozitului imediat ce Legea a intrat in vigoare
Presedintele AURSF, Alin  Iacob, a explicat, la vremea respectiva, ca perceperea acestui impozit, care poate ajunge chiar la 10.000 de lei, reprezinta o bariera artificiala si incorecta in calea deciziei debitorului de a apela la prevederile Legii privind darea in plata.
Mai mult, reprezentantii AURSF au criticat si prima interpretare a Ministerului Finantelor, potrivit careia impozitul ar trebui platit ca la orice tranzactie imobiliara, iar suma la care se aplica procentul de impozitare sa fie soldul creditului.
Acestia au explicat ca art. 111 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, mentionat si de MFP in precizarea sa, face referire la valoarea imobilului, nu la soldul creditului.
AURSF a prezentat si un exemplu de calcul, din care reiese ca debitorul plateste mult mai mult daca impozitul se aplica la soldul creditului, avand in vedere ca valoarea bunului ipotecat a scazut foarte mult in ultimii ani. Astfel, pentru un apartament in valoare de 24.710 de euro, echivalent lei, conform expertizelor notariale, impozitul de 2% ar fi de 2.217 lei. Impreuna cu taxele notariale si celelalte taxe percepute, debitorul ar ajunge la un cost de  4.100 de lei.
Pentru acelasi apartament, cu un sold al creditului de 80.000 de franci elvetieni, impozitul ar fi de 6.477 lei, iar suma care trebuie platita de debitorul care vrea sa dea apartamentul in plata ajunge la 10.900 de lei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul