top banner

MFP aloca inca 500 de milioane de lei pentru Prima Casa

13 Septembrie 2016 | Autor: Conso

Ministerul Finantelor Publice (MFP) isi respecta promisiunea si propune suplimentarea cu inca 500 de milioane de lei a plafonului pentru programul Prima Casa. Este pentru a doua oara in acest an cand statul decide sa suplimenteze acest plafon, desi ministrul Finantelor in functie anunta, la finalul anului trecut, injumatatirea sumei.
Ministerul sustine ca a luat aceasta decizie pentru a veni in „sprijinul potentialilor beneficiari ai Programului, cat si a celor care au incheiat antecontracte de  vanzare-cumparare prin „Prima Casa” si care, in lipsa alocarii resurselor necesare, sunt in pericol de a pierde avansurile platite, fiind in imposibilitate sa isi mai finanteze tranzactiile prin Program”.
Statul acopera promisiunile incerte ale bancilor
Insa, la suplimentarea anterioara, tot de 500 de milioane de lei, din luna mai, Ministerul avertiza ca va lua masuri astfel incat  bancile sa nu mai accepte cereri de finantare peste plafonul alocat. Mai mult, la vremea respectiva sustinea ca „acest fapt conduce la incurajarea clientilor sa semneze antecontracte de vanzare-cumparare, fara a avea o certitudine in privinta sursei de finantare si garantare".
Nu numai ca nu au fost luate masuri, dar s-a decis suplimenatarea plafonului pentru a onora promisiunile fara acoperire ale bancilor.
Pe de alta parte, nu se vorbeste in comunicatul MFP de beneficiile bancilor de pe urma acestui program, avand in vedere ca piata ipotecarelor clasice a fost blocata peste vara in special din cauz majorarii excesive a avansurilor de catre bancile comerciale. In plus, in ultimii ani, portofoliile de credite ipotecare ale bancilor au fost formate, in mare majoritate, de credite Prima Casa.
Banii alocati romanilor din strainatate intra in plafonul general
Pe langa suplimentarea plafonului total de garantare pentru acest an, situat in prezent la 2,19 miliarde de lei, Ministerul propune trecerea plafonului de garantare neutilizat de catre romanii stabiliti in strainatate in plafonul general de garantare a creditelor in cadrul programului.
In nota de fundamentare a actului normativ prin care se propune suplimentarea plafonului se precizeaza ca in ultima perioada nu au mai existat cereri de la cetatenii romani stabiliti in strainatate pentru astfel de crdite.
"Din plafonul de 25 de milioane de lei stabilit in anul 2014 pentru persoanele fizice cu cetatenie romana stabilite in strainatate au fost acordate pana in prezent un numar de 190 de garantii in valoare totala de 18,3 milioane de lei", se mentioneaza in documentul citat.
Suma va fi impartita intre banci in functie de creditele acordate
Totodata, proiectul propune asigurarea unor conditii obiective de alocare a plafoanelor anuale intre bancile comerciale aflate in Program si armonizarea nivelului plafoanelor cu capacitatea reala a acestor finantatori de acordare a creditelor.
 "Pentru asigurarea unor conditii obiective de alocare a plafoanelor anuale intre finantatorii participanti in program si pentru a armoniza nivelul plafoanelor cu capacitatea reala de acordare a finantatorilor, se propune introducerea unor reglementari care sa stabileasc? posibilitatea alocarii plafonului de garantare in functie de volumele de credite garantate in cadrul programului acordate de catre finantatorii participanti la Program in perioada de referinta", se sustine in nota de fundamentare.
Pe de alta parte, Ministerul revine si la promisiunea de a elaborarea o strategie pe termen mediu pentru programul Prima Casa, corelata cu Strategia locuirii elaborata de MDRAP si aflata in consultare publica.
„Strategia este menita sa asigure transparenta si predictibilitatea solicitata atat de beneficiarii programului, cat si dezvoltatorii de locuinte si institutiile de credit”, a explicat ministrul Anca Dragu.
Potrivit MFP, de la inceputul anului si pana la data de 31 iulie 2016 au fost acordate 23.515 de garantii in valoare totala de 2,16 miliarde de lei. In total, de la lansarea programului in 2009 si pana la finalul lui iulie 2016, au fost acordate 195.905 de garantii in valoare totala de 16,7 de miliarde de lei. In acest moment, rata de neperformanta pe acest program este de 0,3%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul