Speta poate avea mai multe raspunsuri in functie de situatia concreta pentru ca depinde foarte mult de continutul actelor de executare intocmite si de provenienta si vechimea debitului din impozit, presupun eu, neachitat la timp.
Daca impozitul neplatit e mai vechi, Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) ar fi trebuit sa se inscrie la masa credala; daca debitul – si inclusiv titlul lor executoriu – e mai vechi, ar fi trebuit sa preia si sa finalizeze ei executarea (Conform Codului de procedura fiscala).
In cazul in care din pretul obtinut prin vanzarea silita raman bani si pentru alte creante decat cea ipotecara, acelea vor fi platite intr-o anumita ordine. Daca DGFP a avut inscris vreun sechestru sau vreo somatie, raspunsul e in functie de data acelor inscrieri.
Daca nu au fost alte inscrieri in Cartea Funciara la data licitatiei, noul proprietar nu are obligatia de plata a impozitului, pentru ca imobilul ramane liber de sarcini prin vanzarea in cadrul executarii silite, iar DGFP trebuia si va trebui, sa urmareasca fostul proprietar.
Daca executorul a cerut Certificat fiscal inainte de tinerea licitatiei si impozitul in discutie a fost inscris in acel certificat, atunci el trebuie platit, potrivit unei dispozitii imperative din Legea locuintei, care instituie un privilegiu legal pentru sumele din impozite pe locuinte sau cele datorate asociatiei de proprietari (intretinere restanta).
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News