top banner

Guvernul vrea definitii clare pentru beneficiarii darii in plata

02 Martie 2016 | Autor: Conso

Darea in plata a ajuns si pe masa Executivului. Pe ordinea de zi a sedintei de miercuri s-a aflat o nota pentru formularea punctului de vedere al Guvernului cu privire la Legea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite.
Potrivit purtatorului de cuvant, Guvernul sustine principiul ca persoanele cu dificultati de achitare a ratelor bancare sa poata apela la darea in plata, dar cu definirea clara a beneficiarilor prin stabilirea in lege a unui caracter social explicit.
In plus, Ministerul Justitiei atrage atentia ca nu exista o diferentiere clara a persoanelor care nu pot achita ratele bancare de cele care nu vor sa achite platile la termen, a mai spus oficialul guvernamental.
Guvernul sustine exceptarea creditelor Prima Casa, adica 90% din total
La randul sau, Ministerul Finantelor sustine stabilirea unui grad de indatorare si a unei limite de creditare. In acelasi timp, Finantele atentioneaza ca extinderea prevederilor legii darii in plata la programul Prima Casa nu ar fi benefic din perspectiva sociala, deoarece persoanele care au accesat credite imobiliare prin intermediul acestui program nu par sa fie grevati de probleme sociale, a aratat oficialul guvernamental.
Totusi, datele BNR arata ca 90% din creditele ipotecare in vigoare sunt acordate prin programul Prima Casa.
Bancile spera sa atraga de partea lor viitorii clienti
Intre timp, si bancherii continua sa isi exprime nemultumirea fata de actul normativ si, pentru ca recunosc ca au o problema de credibilitate in fata clientilor actuali, incearca sa ii atraga de partea lor pe cei viitori.
„Nu cred ca am reusit sa comunicam foarte bine pe acest subiect. Este o vina pe care trebuie sa ne-o asumam. Cred ca am picat intr-o forma de lipsa de credibilitate si de aceea mesajul nostru nu a penetrat. (...) Ce mai putem face? Sa ne facem datoria. Sa avertizam in legatura cu posibilul impact viitor. Noi stim ca majoritatea tacuta, pentru ca exista o majoritate tacuta, se va trezi si va intreba: de ce nu am acces la credit, de ce imi cresc costurile? Momentul acela este un moment pe care eu nu as vrea sa ni-l asumam tot noi, bancile”, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Sergiu Oprescu.
Plafonul de 150.000 de euro, cosiderat insuficient de catre bancheri
Nici introducerea in Lege a plafonului de 150.000 de euro, sub care se va accepta darea in plata, nu ii determina pe bancheri sa accepte Legea. Ei spun ca, desi este o decizie buna, este departe de a fi suficienta.
„Cred ca reprezinta o foarte mica parte in incercarea de a dovedi aplecarea pe cererea de reexminare a Presedintiei, acolo unde se solicita criterii obiective. Doar ca, deocamdata, putem spune ca foarte multe alte observatii nu au fost luate in considerare, dar acesta este unul punctele care dovedesc ca, pana la urma, din cererea de reexaminare a presedintelui, s-a acordat atentie unuia dintre subiecte, deocamdata”, a precizat si presedintele executiv al ARB, Florin Danescu.
Potrivit acestuia, plafonul de 150.000 de euro functioneaza impreuna cu celelalte criterii: venituri, casa, daca este singura locuinta sau nu, daca locuieste in acea casa sau nu. „Dar, introducerea acestui plafon, evident este o incercare de a impune cateva conditii obiective pentru a determina acea clasa de debitori care sunt in dificultati financiare", a subliniat Danescu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul