Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Gradul de indatorare a populatiei a crescut


Avertismentele cu privire la viteza de crestere a creditarii populatiei se inmultesc. De data aceasta, vin de la Comitetul National de Supraveghere Macroprudentiala (CNSM), care recomanda BNR si MFP sa monitorizeze cu atentie in special creditul ipotecar. Pericolul, sustin reprezentantii Consiliului, ar veni de la gradul ridicat de indatorare.


In cea mai recenta sedinta, Consiliul a constatat ca imprumuturile ipotecare au depasit pragul de alerta in repetate randuri.

Ipotecarele depasesc pragul de alerta

“Cele mai recente analize arata ca indatorarea totala (sectorul companiilor nefinanciare si sectorul populatiei) continua sa se mentina sub pragul de alerta. La nivel sectorial se mentin semnalele care indica acumularea de vulnerabilitati privind creditarea populatiei, pragul de alerta fiind depasit pentru al saselea trimestru consecutiv in cazul creditelor ipotecare”, se arata intr-un comunicat al Comitetului.

In opinia reprezentantilor Comitetului, majorarea indatorarii populatiei reprezinta o vulnerabilitate la adresa stabilitatii financiare, ce poate avea efecte negative importante, atat asupra sistemului financiar, cat si asupra cresterii economice viitoare.
Expertii citati sustin ca gradul de indatorare in crestere trebuie analizat de institutiile abilitate.

“In prezent, gradul de indatorare s-a majorat considerabil, o treime din debitorii care au contractat un credit in ultimul an avand, in medie, un grad de indatorare de peste 55 la suta. In scopul aprofundarii analizelor care sa sprijine fundamentarea deciziilor CNSM privind atenuarea riscurilor la adresa stabilitatii financiare ca urmare a cresterii indatorarii populatiei, CNSM a recomandat infiintarea unui grup de lucru din care sa faca parte reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice si ai Bancii Nationale a Romaniei”, se mai arata in documentul citat.

Probleme de stabilitate si din pricina companiilor

Nici in cazul companiilor situatia nu este mai buna. Reprezentantii Consiliului au identificat vulnerabilitati structurale cu privire la sanatatea companiilor nefinanciare din Romania, vulnerabilitati care au implicatii negative importante asupra stabilitatii sistemului financiar romanesc, respectiv persistenta rezultatelor negative pentru un grup numeros de firme, calitatea precara a capitalurilor proprii si numarul ridicat de firme cu capitaluri proprii sub limita reglementata sau inactive.

“Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala a adoptat Recomandarea nr. R/6/2017. Prin aceasta, se recomanda ca Guvernul, prin Ministerul Finantelor Publice, impreuna cu Banca Nationala a Romaniei sa infiinteze un grup de lucru care sa aprofundeze analizele privind sanatatea financiara a firmelor si sa identifice solutii pentru ca, atat in sectorul public, cat si in cel privat, constrangerile bugetare ale firmelor sa devina ferme”, se subliniaza in comunicat.

Avertismentele CNSM vin dupa ce si BNR a atras deseori atentia cu privire la viteza de crestere a creditului pentru populatie si mai ales cu privire la riscul de crestere a dobanzilor pe piata monetara, care afecteaza debitorii cu credite cu dobanda variabila, in special ipotecare, inclusiv Prima Casa. Riscul de dobanda s-a materializat, deja, in oarecare masura, iar inflatia, care determina si evolutia dobanzilor, este in crestere sustinuta.

In aceste conditii, reprezentanti ai BNR au avansat inclusiv posibilitatea impunerii unor restrictii la acordarea creditelor pentru populatie, principalul indicator vizat fiind gradul de indatorare.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an
Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

4 Iunie 2019 | Imobiliare

Creditele in lei au un nou indice de referinta
Creditele in lei au un nou indice de referinta

Dobanzile variabile de la creditele in lei sunt actualizate in functie de un nou indice de referinta, incepand cu data de 2 mai 2019. Noul indice a fost stabilit la 2,36% pentru trimestrul II din 2019.

2 Mai 2019 | Imobiliare

ROBOR dispare din calculul dobanzii la creditele in lei
ROBOR dispare din calculul dobanzii la creditele in lei

Indicele ROBOR, cu care romanii cu credite la banca abia se familiarizasera, va fi inlocuit, de luna viitoare, cu unul nou. Astfel, imprumuturile in lei cu dobanda variabila contractate dupa 2 mai 2019, vor avea formula de calcul a dobanzii usor modificata. Practic, va fi compusa tot din indice plus marja, dar indicele va fi calculat diferit!

2 Aprilie 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus