top banner

FSUG: Darea in plata este solutia la situatia trista a debitorilor romani

06 Mai 2016 | Autor: Conso

FSUG se alatura demersului celor patru organizatii care reprezinta interesele utilizatorilor de servicii financiare in Europa de a sprijini Darea in plata. Grupul a transmis o scrisoare comisarilor europeni Jonathan Hill si Pierre Moscovici ca raspuns la cea trimisa de acestia ministrului roman al Finantelor pe tema Legii darii in plata.
In document, Grupul de experti al utilizatorilor de servicii financiare (FSUG) prezinta si motivele pentru care considera ca Darea in plata reprezinta, cu adevarat, o solutie pentru debitorii aflati in dificultate financiara.
”Asa cum colegul nostru din Romania a mentionat in repetate randuri in cursul intalnirilor noastre si in unele dintre raspunsurile la consultarile Comisiei, respectiv in pozitiile grupului pe diverse teme, situatia utilizatorilor romani de servicii financiare a fost una dintre cele mai dificile din Uniunea Europeana. In ciuda nivelului foarte redus al veniturilor, acestia au platit unele dintre cele mai mari dobanzi la credite din intreaga Uniune. In plus, consumatorii au fost victimele unor clauze abuzive si unor practici comerciale incorecte in contractele de credit”, se mentioneaza in scrisoarea FSUG.
Romanii, printre cei mai afectati din UE de creditele in franci
In scrisoare se sustine ca nu este o coincidenta faptul ca romanii au fost unii dintre cei mai afectati de creditele in franci elvetieni, care au fost vandute in mod agresiv de banci înainte de criza.
Pe de alta parte, in ultimii ani nu a existat nici-o masura legislativa care sa ajute romanii aflati in dificultate financiara, iar bancile au fost reticente in a negocia si a oferi solutii convenabile clientilor afectati de povara financiara.
”De aceea, credem ca Legea privind darea in plata adoptata in Romania este foarte necesara si reprezinta o cale dreapta, progresiva si eficienta pentru a ajuta un numar cat mai mare de debitori cu probleme financiare”. se mai arata in scrisoarea FSUG.
In document se mentioneaza si faptul ca FSUG a initiat studiul realizat de London Economics, intitulat ”Mijloace de protectie a consumatorilor aflati in dificultate financiara: falimentul personal, darea in plata si masuri impotriva practicilor abuzive ale firmelor de colectare de creante” .
”Studiul prezinta o serie de masuri concrete pentru sprijinirea debitorilor aflati in dificultate financiara. Noi sustinem pozitia potrivit careia darea in plata ofera consumatorilor beneficii mai importante decat sistemul prezent care nu da posibilitatea debitorilor sa isi reduca datoria la banca. Din pacate, aceasta este situatia trista in care debitorii romani se afla in prezent”, se subliniaza in scrisoare.
Alte beneficii ale Darii in plata
Semnatarii documentului considera ca darea in plata nu numai ca le ofera protectie debitorilor care nu isi mai pot plati datoria dar poate, de asemenea, sa determine sporirea disciplinei pe piata, astfel incat sa se tempereze comportamentul de creditare agresiv si periculos.
Potrivit autorilor, o copie a scrisorii a fost transmisa si comisarului european pentru Justitie si Consumatori, Vera Jourova, presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, si ministrului Finantelor Publice, Anca Dragu.
Documentul FSUG a fost transmis dupa ce AURSF - Romania, Better Finance, BEUC si COFACE au trimis, la randul lor, celor doi comisari europeni un raspuns cu privire la scrisoarea acestora catre ministrul roman al Finantelor Publice, Anca Dragu, prin care isi exprimau ingrijorarea cu privire la efectele negative pe care Darea in plata le va avea, in opinia lor, asupra economiei romanesti.
FSUG este un grup de 20 experti din statele membre UE, care consiliaza Comisia Europeana in pregatirea reglementarilor care afecteaza utilizatorii de servicii financiare, ofera feedback in legatura cu implementarea practica a acestor reglementari si furnizeaza Comisiei exemple de probleme majore cu care se confrunta utilizatorii de servicii financiare din statele membre.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul