Euribor a scumpit creditele in euro. Finantarea in lei devine mai accesibila

In ultima luna oferta de credite in euro s-a scumpit cu peste 0,20 puncte procentuale, aproape exclusiv pe seama cresterii Euribor. Pe de alta parte, finantarea in lei se ieftineste.
 

Cotatiile Euribor au continuat sa urce iar in prezent nivelul Euribor la 3 luni a sarit de 1,6%, in conditiile in care in urma cu un an nivelul indicelui era de aproximativ 0,9%.

Odata cu cresterea Euribor si costurile finantarilor noi in euro au urcat corespunzator, in conditiile in care rata dobanzii trebuie legata de fluctuatiile acestui indice.

Rata medie a dobanzii in cazul unui credit ipotecar era la finalul lunii iulie de 7%, conform datelor agregate de Conso.ro, cu 0,2 puncte procentuale mai mult decat luna anterioara.

In cazul creditelor de nevoi personale cu ipoteca rata medie de dobanda este de 8% in timp ce in cazul creditelor negarantate, rata dobanzii este in medie de 13,80%.

Aceste procente nu includ insa restul comisioanelor percepute de banci la acordarea creditului si nici comisioanele de administrare.

Daca imprumuturile in euro s-au scumpit, finantarile in lei au cunoscut o tendinta de ieftinire. Dobanda medie in cazul creditelor ipotecare a scazut de la 10,40% la 10,30% in timp ce in cazul creditelor negarantate s-a mentinut constant nivelul de 14,70%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Imobiliare

Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?
Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?

Noua valoare trimestriala a indicelui de referinta IRCC, reper fata de care se calculeaza dobanzile la creditele obtinute dupa luna mai 2019, a scazut din iulie de la 1,67% la 1,25%.

5 Iulie 2021 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus