top banner

EBA atrage atentia asupra revenirii practicilor iresponsabile de creditare

22 Iunie 2016 | Autor: Conso

Autoritatea Bancara Europeana trage o serie de semnale de alarma cu privire la practicile in domeniul creditarii populatiei la nivel european. Institutia sustine ca inca exista state in care s-a intensificat utilizarea de clauze abuzive, banci care deruleaza campanii de marketing agresive si vand produse sofisticate clientilor neinformati.
In Raportul  ”Consumer Trends” 2016, Autoritatea Bancara Europeana (EBA) sustine ca supraindatorarea continua sa ramana unul dintre subiectele cele mai relevante pentru protectia consumatorilor la nivel european.
”Datele cantitative privind creditele ipotecare si alte imprumuturi arata ca debitorii din UE si-au majorat treptat nivelul datoriei. In timp ce in anii care au urmat imediat dupa criza financiara, adica in 2009 si 2010, valoarea creditelor restante a scazut in mod substantial, in special in ceea ce priveste creditul de consum, ultimii ani (2014 si 2015) au inregistrat din nou o crestere considerabila”, reiese din raport.
In aceste conditii, EBA anunta ca, impreuna cu autoritatile nationale, monitorizeaza problemele potentiale de protectie a consumatorilor care pot aparea ca urmare a acestei evolutii.
In anumite state s-au inmultit clauzele de tip ”floor -rate”
Referitor la practicile legate de creditare, Autoritatea noteaza ca in cateva state membre s-a raportat inmultirea cazurilor in care este utilizata clauza ”floor -rate” (care prevede ca dobanda, desi variabila, nu poate sa scada sub un anumit nivel) la creditele ipotecare cu dobanda variabila. Aceasta evolutie a aparut odata cu instalarea dobanzilor reduse, sau chiar negative, desi alte state membre au luat, de curand, masuri pentru a interzice asemenea clauze, se mentioneaza in raport.
Conform documentului, aceste practici de piata limiteaza beneficiile debitorilor de pe urma scaderii costului creditului, mai ales in cazul in care referinta utilizata la stabilirea dobanzii pentru un credit ipotecare scade sub zero. ”EURIBOR este o astfel de rata referinta, care a scazut sub zero in luna dinaintea publicarii acestui raport”, se subliniaza in document.
In acelasi timp, autoritatile din anumite state sustin ca utilizarea unei astfel de clauze stimuleaza consumatorii sa opteze pentru o dobanda fixa la credit.
Creste creditarea catre clientii saraci si slab informati
Raportul mai noteaza faptul ca, in anumite tari, s-a remarcat o crestere a creditarii pe termen scurt, la dobanzi ridicate. ”Deseori, aceste credite sunt acordate persoanelor fizice care deja se afla intr-o situatie financiara dificila”, avertizeaza autorii raportului.
In alte state membre se intalnesc practici iresponsabile in creditarea de consum, practici care, in trecut, au dus la niveluri inalte de supraindatorare, sustine EBA. ”Este vorba in principal de creditele pe card sau creditele pe termen scurt acordate consumatorilor cu slabe cunostinte financiare”, se arata in raport. 
Cu privire la practicile comerciale ale institutiilor financiare, in anumite state membre au fost identificate strategii agresive de marketing in special în ceea ce priveste cardurile de credit, creditele pe termen scurt si produsele de consolidare a datoriilor.
Totodata, anumite state au remarcat practici potrivit carora furnizorii de carduri de credit accepta rambursarea unor rate reduse din sumele utilizate, fapt care prelungeste perioada in care se ramburseaza principalul si duce la acumularea de dobanzi impovaratoare. ”Aceasta practica este combinata cu absenta informatiilor referitoare la suma totala de plata datorata de debitor.”, mentioneaza raportul.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul