top banner

Dobanzile fixe introductorii concureaza cu succes ofertele Noua Casa

29 Aprilie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Dobanzile fixe introductorii concureaza cu succes ofertele Noua Casa

Foto Unsplash.com

Creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani concureaza atractivitatea imprumuturilor din programul cu garantii guvernamentale, marjele scazand la randul lor semnificativ. 
Daca in urma cu cativa ani alternativele creditelor in lei cu garantie de stat prin programul Noua Casa erau cautate doar de cei care doreau sume mai mari decat plafoanele impuse in acest caz, in prezent bancile si-au imbunatatit semificativ ofertele pentru creditele ipotecare presate de cresterea dobanzilor iar din perspectiva costurilor totale putem spune ca exista o reala concurenta acum. 
Cum IRCC a urcat pe fondul anilor cu inflatie majorata de la 1% la 6%, bancile au gandit o strategie prin care sa permita un acces cat mai larg la creditele ipotecare oferind dobanzi fixe introductorii in primii ani, sub nivelul IRCC chiar, astfel incat ratele sa nu fie o povara la fel de mare ca la creditele Noua Casa, cel putin in primii 3-5 ani. 
Daca luam in calcul o valoare a locuintei de 250.000 lei, cumparata prin credit ipotecar/Noua Casa cu un avans de 20 % (50.000 lei) si pentru o perioada de 30 de ani, gasim cea mai atractiva oferta pe segmentul Noua Casa cu DAE de 8,4%. In aceleasi timp, pentru creditele „verzi” DAE pleaca de la 7,5% iar pentru creditele ipotecare standard de la 7,8%. 
Astfel, cea mai atractiva oferta pe segmentul creditelor Noua Casa este la CEC Bank, unde marja bancii peste IRCC este de 1,9% si apoi avem un sir lung de banci cu marje de 2%. DAE pleaca in aceste cazuri de la 8,4% pentru a ajunge la 8,5% la bancile cu marje de 2%. 
Creditele “verzi”, un produs incurajat de banci pentru achizitionarea locuintelor eficiente energetic au in topul ofertelor creditele Habitat Verde de la BRD unde dobanda poate fi fixa-6,65%-pana la scadenta (10-30 de ani), DAE 7,5%
In top 5 mai intalnim creditul Eco Home de la ING Bank cu 5 ani dobanda fixa (5,59% dobanda fixa, ulterior IRCC+2,09%, DAE 7,7%), creditul imobiliar Verde de la Banca Transilvania pentru virare venituri cu 5 ani dobanda fixa (5,9% dobanda fixa, ulterior IRCC+2,4%, DAE 7,8%), creditul pentru locuinte verzi de la CEC Bank cu 5 ani dobanda fixa (5,45%, ulterior IRCC+2,3%, DAE 7,9%) si creditul Casa Mea NaturA de la BCR, tot cu 5 ani dobanda fixa (5,79%, ulterior IRCC+2,4%, DAE 7,99%). 
Daca privim spre creditele standard, fara conditionari privind eficienta energetica a imobilelor, creditul ipotecar cu virare venit de la Intesa Sanpaolo Bank ofera o dobanda fixa de 5,79% pe 3 ani (ulterior IRCC+2,1%), DAE fiind de 7,88%.
Credite atractive de acest tip mai gasim la CEC Bank, pentru creditul ipotecar cu dobanda fixa in primii 5 ani (5,55%, ulterior IRCC+2,3%) si DAE de 7,96%, ING la creditul ipotecar cu asigurare viata si virare venit unde dobanda fixa de 5,79% este pe 5 ani (ulterior IRCC+2,29%) si DAE de 7,99%, UniCredit Bank pentru creeditul imobiliar cu asigurare de viata, unde dobanda de 5,9%  este fixa pe 5 ani (ulterior IRCC+2,4%) iar DAE 8%. 
“Confruntate cu reticenta debitorilor odata cu cresterea dobanzilor in lei si diminuarea veniturilor reale ale acestora prin inflatie, bancile au incercat sa isi imbunatateasca temporar ofertele oferind dobanzi fixe introductorii astfel incat sa se plaseze chiar si sub costurile totale aferente creditelor Noua Casa”, spune Robert Merlusca, director general CMG Broker. 
Fotografia momentului nu este si cea de final
Diferentele dintre costurile creditelor din prezent, in conditiile in care comparatia se face intre imprumuturile cu dobanzi fixe introductorii si cele cu dobanzi variabile, lasa locul unor ajustari imediat ce dobanzile incep sa scada in piata, astfel incat IRCC sa se reduca mai multe trimestre consecutiv (proces inceput deja, timid, din aprilie 2024 cu o scadere de la 5,97% la 5,9%).
Pe masura ce IRCC incepe sa scada marjele aplicate peste IRCC vor cantari mai mult in comparatia ofertelor astfel incat ar trebui sa privim si spre duelul marjelor fixe intre creditele tip Noua Casa si creditele ipotecare verzi/standard odata ce acest proces se declanseaza, nu numai spre marimea dobanzii fixe in primii ani. 
Pentru a alege cele mai avantajoase oferte de creditare pentru creditele ipotecare de achizitie sau de refinantare consultati comparatoarele Conso. 
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Asteptarea schimbarii politicii monetare e costisitoare pentru debitori

Asteptarea schimbarii politicii monetare e costisitoare pentru debitori

Ultima sedinta de politica monetara s-a incheiat fara scaderea dobanzii BNR, contrar estimarilor unor analisti, iar amanarea unei refinantari avantajoase, in ideea ca pana la urma dobanzile se vor reduce totusi, ne scoate lunar bani suplimentari din buzunar.

20 Mai 2024 | Credite imobiliare
Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul