Decizie definitiva in favoarea debitorilor de ipotecare din Spania

Clientii unor banci spaniole, care au contractat credite ipotecare la costuri ridicate, inainte ca autoritatile sa decida eliminarea clauzelor referitoare la dobanda minima, in 2013, au dreptul sa isi recupereze de la banci sumele aferente diferentei de dobanda. Decizia apartine Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si este definitiva.

Astfel, banci precum Banco Popular Espanol si BBVA vor fi nevoite sa returneze clientilor cu credite ipotecare sume de ordinul miliardelor de euro, reprezentand dobanzi incorecte, transmite Bloomberg.

Patru milioane de clienti ar putea primi banii inapoi

Potrivit unor estimari ale Bancii Centrale a Spaniei, aceasta decizie va costa sectorul bancar spaniol peste patru miliarde de euro, avand in vedere ca in 2015 peste 90% din creditele ipotecare erau cu dobanzi variabile.


Potrivit CJUE, limitarea rambursarii banilor este ilegala, iar clientii nu ar trebui sa fie supusi unor termeni incorecti. De aceasta hotarare ar putea beneficia patru milioane de detinatori de credite ipotecare.

BBVA a estimat, in iulie, ca impactul maxim al unei decizii nefavorabile ar fi de 1,2 miliarde de euro, in timp ce CaixaBank a anuntat atunci ca ar trebui sa returneze clientilor pana la 1,25 miliarde de euro. La randul sau, CaixaBank a provizionat deja 5,5 miliarde de euro in acest scop.

Asociatiile pentru protectia consumatorilor si-au exprimat satisfactia fata de decizia Curtii de la Luxemburg. "Justitia a fost restabilita", a declarat Ignacio Fernandez Toxo, secretarul general al celei mai mari confederatii sindicale spaniole, CCOO, citat de presa internationala.

Bancile pierd si la Bursa

In acest context, actiunile bancilor spaniole au inregistrat scaderi semnificative, de pana la 10% in ziua anuntului deciziei CJUE.

Decizia instantei europene vine dupa ce, inca din 2013, Curtea Suprema din Spania a decis ca asa-numitele „floor clauses”, care prevad ca dobanda, desi variabila, nu poate sa scada sub un anumit nivel, indiferent de cat de mult scad dobanzile pe piata, sunt incorecte, deoarece consumatorii nu au fost informati in mod corect cu privire la consecinte. In consecinta, acele clauze au fost declarate nule. 

O astfel de clauza a impiedicat debitorii de credite ipotecare sa beneficieze de pe urma scaderii masive a ratelor EURIBOR din ultimii ani.

Insa, la vremea respectiva Curtea Suprema a decis ca bancile nu sunt obligate sa ramburseze dobanzile percepute inainte de luna mai 2013, cand clauzele mentionate au fost eliminate.

Ulterior, insa, in prima parte a acestui an, o instanta din Madrid a obligat 40 de banci sa ramburseze si sumele percepute in contul clauzelor declarate nule de catre Curtea Suprema.

Potrivit Bancii Spaniei, majoritatea creditelor imobiliare din Spania sunt acordate in functie de dobanda de referinta Euribor, iar in 2009 o treime din ipoteci aveau atasate dobanzi minime si maxime. In conditiile in care Euribor a scazut de la 5,39% in 2008 la un minim record de 0,074% in noiembrie, clientii cu credite care au avut atasate plafoane pentru dobanzi nu au beneficiat de aceasta scadere.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Imobiliare

Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?
Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?

Noua valoare trimestriala a indicelui de referinta IRCC, reper fata de care se calculeaza dobanzile la creditele obtinute dupa luna mai 2019, a scazut din iulie de la 1,67% la 1,25%.

5 Iulie 2021 | Imobiliare

Marjele bancilor se ingusteaza, valoarea creditelor poate creste
Marjele bancilor se ingusteaza, valoarea creditelor poate creste

Intre creditele Noua Casa, cele mai atractive prin prisma garantiei de stat, si creditele de nevoi personale uzuale, diferenta de marja pleaca acum de la 4%. Fata de creditele ipotecare fara garantie de stat, diferenta este mult mai mica.

11 Mai 2021 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus