top banner

Decizie definitiva in favoarea debitorilor de ipotecare din Spania

22 Decembrie 2016 | Autor: Conso

Clientii unor banci spaniole, care au contractat credite ipotecare la costuri ridicate, inainte ca autoritatile sa decida eliminarea clauzelor referitoare la dobanda minima, in 2013, au dreptul sa isi recupereze de la banci sumele aferente diferentei de dobanda. Decizia apartine Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si este definitiva.
Astfel, banci precum Banco Popular Espanol si BBVA vor fi nevoite sa returneze clientilor cu credite ipotecare sume de ordinul miliardelor de euro, reprezentand dobanzi incorecte, transmite Bloomberg.
Patru milioane de clienti ar putea primi banii inapoi
Potrivit unor estimari ale Bancii Centrale a Spaniei, aceasta decizie va costa sectorul bancar spaniol peste patru miliarde de euro, avand in vedere ca in 2015 peste 90% din creditele ipotecare erau cu dobanzi variabile.
Potrivit CJUE, limitarea rambursarii banilor este ilegala, iar clientii nu ar trebui sa fie supusi unor termeni incorecti. De aceasta hotarare ar putea beneficia patru milioane de detinatori de credite ipotecare.
BBVA a estimat, in iulie, ca impactul maxim al unei decizii nefavorabile ar fi de 1,2 miliarde de euro, in timp ce CaixaBank a anuntat atunci ca ar trebui sa returneze clientilor pana la 1,25 miliarde de euro. La randul sau, CaixaBank a provizionat deja 5,5 miliarde de euro in acest scop.
Asociatiile pentru protectia consumatorilor si-au exprimat satisfactia fata de decizia Curtii de la Luxemburg. "Justitia a fost restabilita", a declarat Ignacio Fernandez Toxo, secretarul general al celei mai mari confederatii sindicale spaniole, CCOO, citat de presa internationala.
Bancile pierd si la Bursa
In acest context, actiunile bancilor spaniole au inregistrat scaderi semnificative, de pana la 10% in ziua anuntului deciziei CJUE.
Decizia instantei europene vine dupa ce, inca din 2013, Curtea Suprema din Spania a decis ca asa-numitele „floor clauses”, care prevad ca dobanda, desi variabila, nu poate sa scada sub un anumit nivel, indiferent de cat de mult scad dobanzile pe piata, sunt incorecte, deoarece consumatorii nu au fost informati in mod corect cu privire la consecinte. In consecinta, acele clauze au fost declarate nule. 
O astfel de clauza a impiedicat debitorii de credite ipotecare sa beneficieze de pe urma scaderii masive a ratelor EURIBOR din ultimii ani.
Insa, la vremea respectiva Curtea Suprema a decis ca bancile nu sunt obligate sa ramburseze dobanzile percepute inainte de luna mai 2013, cand clauzele mentionate au fost eliminate.
Ulterior, insa, in prima parte a acestui an, o instanta din Madrid a obligat 40 de banci sa ramburseze si sumele percepute in contul clauzelor declarate nule de catre Curtea Suprema.
Potrivit Bancii Spaniei, majoritatea creditelor imobiliare din Spania sunt acordate in functie de dobanda de referinta Euribor, iar in 2009 o treime din ipoteci aveau atasate dobanzi minime si maxime. In conditiile in care Euribor a scazut de la 5,39% in 2008 la un minim record de 0,074% in noiembrie, clientii cu credite care au avut atasate plafoane pentru dobanzi nu au beneficiat de aceasta scadere.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Asteptarea schimbarii politicii monetare e costisitoare pentru debitori

Asteptarea schimbarii politicii monetare e costisitoare pentru debitori

Ultima sedinta de politica monetara s-a incheiat fara scaderea dobanzii BNR, contrar estimarilor unor analisti, iar amanarea unei refinantari avantajoase, in ideea ca pana la urma dobanzile se vor reduce totusi, ne scoate lunar bani suplimentari din buzunar.

20 Mai 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile fixe introductorii concureaza cu succes ofertele Noua Casa

Dobanzile fixe introductorii concureaza cu succes ofertele Noua Casa

Creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani concureaza atractivitatea imprumuturilor din programul cu garantii guvernamentale, marjele scazand la randul lor semnificativ.

29 Apr 2024 | Credite imobiliare
Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul