Decizie definitiva in favoarea debitorilor de ipotecare din Spania


Clientii unor banci spaniole, care au contractat credite ipotecare la costuri ridicate, inainte ca autoritatile sa decida eliminarea clauzelor referitoare la dobanda minima, in 2013, au dreptul sa isi recupereze de la banci sumele aferente diferentei de dobanda. Decizia apartine Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si este definitiva.


Astfel, banci precum Banco Popular Espanol si BBVA vor fi nevoite sa returneze clientilor cu credite ipotecare sume de ordinul miliardelor de euro, reprezentand dobanzi incorecte, transmite Bloomberg.

Patru milioane de clienti ar putea primi banii inapoi

Potrivit unor estimari ale Bancii Centrale a Spaniei, aceasta decizie va costa sectorul bancar spaniol peste patru miliarde de euro, avand in vedere ca in 2015 peste 90% din creditele ipotecare erau cu dobanzi variabile.


Potrivit CJUE, limitarea rambursarii banilor este ilegala, iar clientii nu ar trebui sa fie supusi unor termeni incorecti. De aceasta hotarare ar putea beneficia patru milioane de detinatori de credite ipotecare.

BBVA a estimat, in iulie, ca impactul maxim al unei decizii nefavorabile ar fi de 1,2 miliarde de euro, in timp ce CaixaBank a anuntat atunci ca ar trebui sa returneze clientilor pana la 1,25 miliarde de euro. La randul sau, CaixaBank a provizionat deja 5,5 miliarde de euro in acest scop.

Asociatiile pentru protectia consumatorilor si-au exprimat satisfactia fata de decizia Curtii de la Luxemburg. "Justitia a fost restabilita", a declarat Ignacio Fernandez Toxo, secretarul general al celei mai mari confederatii sindicale spaniole, CCOO, citat de presa internationala.

Bancile pierd si la Bursa

In acest context, actiunile bancilor spaniole au inregistrat scaderi semnificative, de pana la 10% in ziua anuntului deciziei CJUE.

Decizia instantei europene vine dupa ce, inca din 2013, Curtea Suprema din Spania a decis ca asa-numitele „floor clauses”, care prevad ca dobanda, desi variabila, nu poate sa scada sub un anumit nivel, indiferent de cat de mult scad dobanzile pe piata, sunt incorecte, deoarece consumatorii nu au fost informati in mod corect cu privire la consecinte. In consecinta, acele clauze au fost declarate nule. 

O astfel de clauza a impiedicat debitorii de credite ipotecare sa beneficieze de pe urma scaderii masive a ratelor EURIBOR din ultimii ani.

Insa, la vremea respectiva Curtea Suprema a decis ca bancile nu sunt obligate sa ramburseze dobanzile percepute inainte de luna mai 2013, cand clauzele mentionate au fost eliminate.

Ulterior, insa, in prima parte a acestui an, o instanta din Madrid a obligat 40 de banci sa ramburseze si sumele percepute in contul clauzelor declarate nule de catre Curtea Suprema.

Potrivit Bancii Spaniei, majoritatea creditelor imobiliare din Spania sunt acordate in functie de dobanda de referinta Euribor, iar in 2009 o treime din ipoteci aveau atasate dobanzi minime si maxime. In conditiile in care Euribor a scazut de la 5,39% in 2008 la un minim record de 0,074% in noiembrie, clientii cu credite care au avut atasate plafoane pentru dobanzi nu au beneficiat de aceasta scadere.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare
Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare

Unicredit Bank a redus la 2,85% marja de dobanda la creditele ipotecare pentru in cadrul unei campanii promtionale, in care suporta si o parte din costurile notariale asociate imprumutului.

27 Noiembrie 2019 | Imobiliare

Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an
Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

4 Iunie 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus