top banner

Darea in plata ar putea intra in vigoare in aprilie

11 Ianuarie 2016 | Autor: Conso

Legea privind darea in plata ar putea intra in vigoare in aprilie 2016, insa trebuie infiintata o comisie care sa lucreze la o noua forma a actului normativ. Liderul Partidului National Liberal, Alina Gorghiu, sustine ca din comisie trebuie sa faca parte parlamentari din toate partidele, reprezentanti ai Guvernului si ai sistemului bancar.
“Este momentul sa facem un gest de echilibru politic si de intelepciune, sa agream o comisie pe care noi o vom propune (…) o comisie din care sa faca parte toti factorii: Parlamentul, prin reprezentanti ai tuturor partidelor politice, Guvernul si reprezentantii sistemului bancar. Spun acest lucru pentru ca Legea darii in plata trebuie sa devina realitate cat de curand. Termenul pe care eu il vad unul cat se poate de realist este ca, in luna aprilie, aceasta initiativa legislativa sa fie publicata in Monitorul Oficial”, a declarat liderul liberal, Alina Gorghiu.
Potrivit acesteia, Legea privind darea in plata este un proiect important din pricina rolului sau social.”Cred ca nu trebuie sa uitam ca sunt mii de cetateni care se afla in impas, care nu au capacitatea sa-si plateasca creditele si au nevoie de o solutie rapida pentru iesirea din aceasta situatie. Nu va ascund ca sunt aspecte care trebuie sa fie ajustate si vor fi ajutate in cadrul acestei comisii si, daca vom grabi putin lucrurile si aceasta comisie va fi propusa prin consens politic inainte de inceputul sesiunii parlamentare, sunt absolut convinsa ca in luna februarie vom avea deja setul de amendamente agreat de toata lumea astfel incat sa avem o lege promovata cu repeziciune si in Senat si in Camera”, a mai spus copresedintele PNL.
Presedintele Senatului a refuzat convocarea sesiunii extraordinare
Pe de alta parte, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a respins solicitarea initiatorului legii, deputatul Daniel Zamfir, de a convoca Senatul in sesiune extraordinara pentru reexaminarea Legii, intoarsa in Parlament de catre presedintele Klaus Iohannis la jumatatea lunii decembrie 2015.
Reprezentantii presedintelui Senatului sustin ca ”nu sunt intocmite conditiile necesare", procedurale, pentru sesiunea extraordinara. ”O sesiune parlamentara extraordinara pentru dezbaterea Legii darii in plata poate fi convocata doar de presedintele Romaniei, de Biroul Permanent al Senatului, sau de o treime din deputati. De asemenea, daca se intrunesc cinci membri ai Biroului, pot cere o sesiune extraordinara si chiar si domnul presedinte Tariceanu poate solicita Biroului permanent o astfel de sesiune, dar nu exista nicio cerere de acest gen”, au declarat sursele mentionate.
Isarescu cere Parlamentului o lege doar pentru cei cu credite pentru locuinta
La randul sau, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a precizat, recent, ca Parlamentul trebuie sa aiba in vedere, la reexaminarea legii darii in plata, recomandarile primite, inclusiv de la Banca Centrala Europeana, astfel incat legea sa ii protejeze pe cei care au credite pentru locuinte si nu alte persoane.
"Parlamentul hotaraste legile. Asteptam sa aiba in vedere aceste recomandari, ca si recomandarile Bancii Centrale Europene si sa iasa o lege mai buna. O lege care sa puna in concordanta scopul declarat al legii - protejarea celor care au credite pentru locuinte, nu a altora - cu textul legii", a declarat Isarescu, cu privire la asteptarile pe care le are de la legislativ in urma retrimiterii legii de catre presedinte.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul