top banner

Curtea Europeana lasa instantele sa decida daca riscul valutar este clauza abuziva

05 Mai 2014 | Autor: Conso

Curtea de Justitie a UE a analizat un caz prin care o persoana din Ungaria a cerut sa achite ratele la creditele in franci la cursul din ziua semnarii contractului. Decizia este aplicabila in toata UE.
In mai 2008, o familie din Ungaria a dat banca in judecata pentru modalitatea in care este calculat cursul de schimb. Contractul preciza ca rata lunara se calculeaza in forinti la cursul de vanzare practicat de banca in ziua anterioara fiecarei scadente. Cum francul elvetian s-a apreciat puternic, rata lunara a crescut simtitor.
Clientii au reclamat ca modul de calcul al cursului este abuziv, deoarece permite ca banca sa utilizeze un alt curs la rambursarea creditului decat cel folosit la acordare.
Cazul a ajuns la curtea suprema din Ungaria (Kuria), care a solicitat apoi punctul de vedere al Curtii Europene a UE. Pe 30 aprilie 2014, curtea europeana si-a pronuntat decizia.
Aceasta decizie este importanta si pentru clientii din Romania, deoarece este obligatorie pentru instantele de la noi.
Instanta poate schimba cursul de schimb
Curtea Europeana a evitat sa dea un raspuns clar la aceasta problema, precizand ca este atributia instantelor nationale sa decida daca o clauza contractuala este sau nu abuziva. Iar, in cazul in care instanta gaseste ca o astfel de clauza este abuziva, atunci ea poate modifica termenii contractului.
In consecinta, ramane ca instantele maghiare sa analizeze daca rambursarea unui credit in valuta trebuie sa se faca la cursul pietei sau la cursul de la data semnarii contractului.
In ce conditii se aplica decizia?
In plus, Curtea Europeana a dat cateva lamuriri suplimentare, cu privire la contextul in care instantele pot schimba cursul de schimb din contracte:
-    examinarea unei clauze abuzive nu trebuie sa puna in balanta pretul/remuneratia cu servicii oferite. Dar, diferenta dintre cursul de schimb utilizat la semnarea contractului si cel folosit la rambursarea creditului nu poate fi privita ca o remuneratie pentru un serviciu prestat de banca;
-    un termen care defineste obiectul principal al contractului nu poate fi considerat o clauza abuziva, atunci cand este prezentat intr-un limbaj clar si inteligibil. Astfel, ramane ca instantele nationale sa judece daca un consumator mediu poate sa isi dea seama - pe baza materialelor promotionale puse la dispozitie de banca si a termenilor contractuali - de faptul ca rata de schimb de la momentul acordarii creditului va fi diferita de rata de schimb utilizata la rambursarea creditului.
Prin urmare, decizia Curtii Europene lasa loc de interpretare si este dificil de spus daca poate aduce castig de cauza in instanta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare
Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Cea mai avantajoasa oferta vine de la BRD, unde dobanda poate fi 4,8% in cazul creditelor “verzi” cu incasare venit si avans de minim 20%.

17 Dec 2024 | Credite imobiliare
Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Creditele de consum de valoare mica au cele mai mari dobanzi iar creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani-cele mai mici.

03 Dec 2024 | Credite imobiliare
IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul