top banner

Cum ne putem reabilita casa pe banii statului?

05 Decembrie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Calitatea termica redusa a locuintelor face ca, de multe ori, costurile cu incalzirea suportate de proprietari sa fie destul de ridicate. Exista cateva scheme financiare prin care statul sustine atat lucrarile de reabilitare a caselor cat si a blocurilor de apartamente, care pot reduce semnificativ efortul proprietarului.
Unul din primele proiecte puse la dispozitie de stat in vederea cresterii calitatii blocurile a fost programul de reabilitare a blocurilor construite intre 1950 si 1990. Din costul total al lucrarilor, 50% este suportat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, 30% de primariile locale iar restul de 20% de catre proprietari.
Programul a avut insa mai multe critici. In primul rand, selectia imobilelor care au beneficiat de program este facuta de catre Consiliile Locale. Pe langa o lista de asteptare destul de lunga,exista riscul ca repartizarea fondurilor sa se faca si pe diverse alte criterii ce nu tin de indicatorii tehnici.
In al doilea rand, ponderea de 20% suportata de clienti a fost considerata prea mare pentru bugetele multor familii.
Conform autoritatilor, costul mediu al reabilitarii unui este de 3.500 euro, ceea ce inseamna ca fiecare proprietar trebuie sa contribuie cu minim 700 euro. Unele banci au identificat acest impediment si au pus la punct produse speciale.
Spre exemplu, Raiffeisen Banca pentru Locuinte a decis sa ofere credite in lei fara a fi necesara o perioada initiala de economisire proprietarilor care intra in programul statului. Pentru a-si promova produsul, banca a semnat un protocol de colaborare cu Primaria Municipiului Cluj-Napoca, prin care autoritatile locale vor prezenta solutia de finantare proprietarilor imobilelor aflate in proces de reabilitare termica.
Casa verde – 5.600 beneficiari
Un alt proiect lansat de guvern in 2010, prin intermediul Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), este programul Casa Verde. Proprietarii de imobile care doresc sa isi instaleze un sistem de incalzire ce utilizeaza energie regenerabila, pot primi din bugetul Ministerului Mediului si Padurilor, pana la 8.000 lei, nerambursabili. Banii primiti pot acoperi 100% din costul achizitionarii si montarii sistemele ecologice, fara a fi necesar aportul financiar al proprietarului.
Sumele totale alocate acestui program pentru 2010 se ridica la 110 milioane lei. Conform datelor prezentate de AFM, pana la finalul lunii noiembrie au fost depuse aproximativ 14.800 de cereri din partea populatiei, dintre care au fost analizate aproximativ 6.400. Marea majoritate a dosarelor au primit insa aviz pozitiv, astfel ca 5.600 proprietari vor beneficia de 33,27 milioane lei pentru a-si instala noi sisteme de incalzire.
Credit de reabilitare cu costuri zero
Pe langa cele doua programe de mai sus, statul deruleaza si un proiect interministerial de imbunatatire a calitatii termice a locuintelor, la care a fost implicat direct si sistemul bancar.
Proprietarii de case construite inainte de anul 2000, precum si asociatiile de proprietari de apartamente in bloc, pot obtine credite bancare cu dobanda subventionata de MDRT si garantie oferita de Ministerul Finantelor Publice, prin Fondul de Garantare.
Banii pot fi utilizati pentru reabilitarea anvelopei cladirii, pentru repararea centralei de bloc sau vila, pentru introducerea unor sisteme alternative de generare energie pentru asigurarea apei de consum, a iluminatului si incalzirii.
Practic, proprietarii trebuie sa sustina doar 10% din costul lucrarilor, restul putand fi rambursat, fara costuri, pe o perioada de pana la 5 ani.
Pana in prezent insa, doar doua banci au aderat la acest proiect, CEC Bank si BCR. CEC Bank a anuntat ca a acordat un prim credit catre proprietarul unei case, in noiembrie, in timp ce BCR a venit cu o reducere suplimentara prin incheierea unui parteneriat cu firma de materiale de constructii Policolor.
Certificatul de atestare termica redevine obligatoriu
Calitarea termica a cladirilor, in special a blocurilor de apartamente, a intrat in atentia publicului la finalul anului trecut, cand expira perioada de gratie privind obligatia de a prezenta un certificat de atestare termica in cazul tranzactiilor imobiliare.
Practic, de la 1 ianuarie 2010, orice act de vanzare-cumparare a unui imobil putea fi incheiat numai in cazul in care cumparatorul primea si un astfel de certificat. Numarul redus de auditori energetici (sub 600 in toata tara) a facut ca MDRT sa amane aplicarea legislatiei cu inca 1 an.
In acest interval au fost organizate 15 sesiuni de examinare pentru atestarea profesionala a auditorilor energetici, dar numarul acestora nu a crescut decat pana la 979.
Cele mai dezavantajate judete din acest punct de vedere raman Teleorman, unde exista doar 2 auditori, Tulcea, Ialomita si Covasna sunt deservite de cate 3 auditori, in timp ce in Vrancea, Salaj si Calarasi sunt autorizati cate 4 auditori.
Conform informatiilor oferite Conso.ro de catre oficiali din cadrul MRDT, inca nu au existat discutii privind o noua amanare a termenului de aplicare a legislatiei. Astfel, de la 1 ianuaire 2011, certificatul de atestare va deveni obligatoriu.
Pe de alta parte insa, in momentul in care fiecare cumparator va primi, alaturi de alte informatii legate de imobilul achizitionat, si date despre calitatea termica a cladirii, se vor putea face diferentieri de pret si pe seama acestui indicator.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul