top banner

Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

01 Septembrie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Foto Unsplash.com

Dobanzile la depozitele noi in lei si-au inceput scaderea in ianuarie, in vreme ce dobanzile la credite noi au avut maximul in aprilie. 
Ne-am obisnuit cu ideea ca dobanzile la depozite sunt in general mai mici decat cele la credite (cu exceptia cazului in care dobanzile introductorii fixe la lei in primii ani la creditele ipotecare pot fi mai mici decat unele depozite la termen), dar perceptia era ca dinamica lor ar trebui sa fie apropiata, corelandu-se cu realitatile din pietele monetare. 
Daca privim insa rapoartele anuale ale BNR din ultimele 12 luni, observam ca dobanzile la depozite au inceput sa scada mai repede decat cele la credite, oferind un plus de profit bancilor locale. 
Astfel, daca ne raportam la depozitele noi la termen pentru gospodariile populatiei, cu scadenta de pana la un an inclusiv (preferate de majoritatea deponentilor), dobanda medie in iunie 2022 era de 4,38%. 
In iulie urase la 5,49% si am avut apoi 6,22%, 6,44%, 6,90%, etc iar cresterile au continuat pana in decembrie 2022 cand s-a atins o medie de 7,09%, maximul perioadei. 
Apoi au urmat 6 luni de scaderi, pana la nivelul de 6.60% in mai si 6,37% in iunie 2023. 
La creditele noi in lei pentru gospodariile populatiei, cu scadenta de peste 5 ani, lucrurile au stat diferit. 
In iunie 2022 se consemna o dobanda medie de 4,95%, care a urcat apoi la 5,48% in iulie, 5,58% in august si 5,80% in septembrie. 
Evolutiiile ascendente au continuat apoi pe tot parcursul anului trecut si la inceputul lui 2023-7,72% in ianuarie, 7,85% in februarie, 7,95% in martie si 8,01% in aprilie, maximul ultimelor 12 luni. 
Din aprilie avem o tendinta descendenta si aici-la inceput mai timida (7,98% a fost dobanda medie in mai) si apoi mai consistenta (7,52% in iunie 2023). 
Daca ne uitam la imprumuturile cu scadenta intre 1 si 5 ani (creditele de consum, acordate in cea mai mare parte a cazurilor independent de IRCC, cu dobanzi fixe) observam o dinamica apropiata-s-a pornit de la o dobanda medie de 9,78% in iunie 2022, care a crescut constant pana la un maxim de 12,73% in februarie 2023, dupa care trendul s-a inversat iar in iunie 2023 se ajunsese la 11,64%. 
Pentru euro cresterea dobanzilor nu s-a incheiat
In iunie 2022, potrivit rapoartelor BNR, dobanda medie la depozitele in euro cu scadenta de pana la un an, inclusiv, era de numai 0,07%. Apoi a urcat gradual pana la 1,05% in decembrie dar, spre deosebire de depozitele in lei, ascensiunea a continuat si in 2023, astfel incat in iunie dobanda medie era de 1,49%, in crestere de la 1,46% in mai. 
Banca Centrala Europeana a inceput programul de lupta impotriva inflatiei prin majorari de dobanzi mai tarziu decat marile banci centrale si decat majoritatea bancilor din regiune, astfel incat si dobanzile la lei au crescut mai din timp decat cele in euro. 
In ceea ce priveste creditele noi in euro cu scadenta de peste 5 ani, de la o dobanda medie de 3,27% in iunie 2022 s-a ajuns la una de 6,41% in iunie 2023, in crestere de la 6,31% in mai 2023. Cu alte cuvinte, si pe acest segment dobanzile sunt inca in crestere,  iar maximul mai are de asteptat. 
La imprumuturile cu scadenta intre 1 si 5 ani, dobanda medie de 4,52% din iunie 2022 a continuat sa urce pana la valoarea de 6,78% din iunie 2023. Aici datele pot fi usor distorsionate de lichiditatea mai redusa (un echivalent de 6 miliarde lei era soldul in iunie 2023 pentru creditele de consum in euro, fata de 59 miliarde lei pentru cele in moneda nationala).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul