Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?

CEC Bank, BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au anuntat deja ca au lansat ofertele de creditare pentru programul Noua Casa, la dobanzi ce pornesc de la 4,31%. 

Noul program guvernamental de garantare a creditelor pentru cei care doresc sa isi achizitioneze o locuinta a intrat in oferta bancilor desi in Parlament ordonanta de urgenta care reglementeaza programul Noua Casa nu are tocmai o viata usoara (Senatul in calitate de prima camera sesizata a respins ordonanta dar Camera Deputatilor va avea ultimul cuvant in acest sens). 

Pana se transeaza insa lucrurile, avem primele oferte de creditare iar dobanzile oferite presupun in general o marja de 2% aplicata peste nivelul IRCC, indicele de referinta. 

Poti compara toate ofertele in sectiunea Credite Noua Casa, de pe Conso.

Se pot accesa imprumuturi de pana la 66.500 euro pentru locuinte mai vechi de 5 ani cu pret de vanzare de pana la 70.000 euro (avans de 5%) si de maxim 119.000 euro pentru locuinte noi, cu mai putin de 5 ani de la receptie, cu pret de vanazare de maxim 140.000 euro, unde avansul urca la 15% (similar in acest caz unui credit imobiliar clasic). 

La CEC Bank au bonus cei ce incaseaza salariul in cont

Noua Casa in viziunea bancii presupune o dobanda de 4,31% pentru cei ce incaseaza salariul intr-un cont curent deschis la CEC Bank iar marja bancii este de 1,9% in acest caz, sub nivelul standard de 2% aplicabil restului clientilor.  

Banca nu percepe comisioane de analiza/acordare a creditului dar exista un comision de gestiune aferent garantiei de stat acordata prin FNGCIMM, de 0,4% din soldul garantiei (care poate fi de 50% sau 60% din valoarea proprietatii, statul nu garanteaza integral imprumutul preferand sa imparta riscul cu bancile). 

In exemplul oferit de CEC Bank, o familie compusa din 2 persoane cu salariul mediu pe economie fiecare (3.400 lei net/luna) care acceseaza un credit pe 25 de ani de 540.000 lei (aproximativ 111.000 euro) va plati o rata lunara de 2.944 lei daca isi incaseaza salariile in conturile curente deschise la CEC Bank. iar DAE va fi in acest caz de 4,39%. 

Pot beneficia de oferta CEC Bank si romanii care muncesc in strainatate daca au permis de munca si sedere eliberate de autoritatile din respectivul stat.

BCR conteaza pe fondurile nealocate din plafonul Prima Casa

Creditele ''Noua Casa'' la BCR se vor acorda in limita plafonului disponibil alocat la începutul anului. 

Din cele 2 miliarde de lei oferite prin FNGCIMM pentru cele 14 banci aflate in programul Prima Casa transformat acum in Noua Casa, 600 de milioane lei revenisera BCR  dintre care banca anunta ca mai are la dispozitie acum 450 milioane lei. 

Altfel, ca si la celelalte banci, avem o marja de 2% peste IRCC, scadenta plasata la maxim 30 de ani, avans de 5% sau 15% in functie de valoarea imprumutului (valoare de achizitie a proprietatii de sub 70.000 euro sau intre 70.000 si 140.000 euro). 

Cu simulatorul BCR obtinem, la o valoare a imprumutului de 500.000 lei pe 25 de ani o DAE de 4,74% si o rata lunara de 2.753 lei. 

ING Bank nu uita sa isi promoveze in paralel propriile credite imobiliare

„Clientii vor putea opta intre creditul Noua Casa si creditul ipotecar cu rata fixa (7FIX) sau cu rata variabila deja existent in oferta noastra. In perioada de pauza pentru Prima Casa (aproximativ cinci luni), un numar mare clienti s-a interesat de conditiile programului, iar cei care au dispus de un avans intre 15% si 25% au optat deja pentru solutia ING pentru creditele ipotecare standard, de peste 82.000 de euro, care acum sunt apropiate ca si cost de Noua Casa si cu un proces de acordare care poate fi mai scurt”, arata Roxana Cristea, Head of Lending, ING Bank Romania, in comunicatul bancii privind lansarea ofertelor pentru Noua Casa.

Simulatorul de pe site-ul ING Bank, pentru un credit de 510.000 lei pe 20 de ani, aferent unei valori a proprietatii de 600.000 lei, genereaza o DAE va fi de 5,27% si o rata lunara de 3.201 lei.

Raiffeisen Bank asteapta 90 de zile ca solicitantii de credite sa ia o decizie

Banca face de la finalul lunii august simulari de credite ipotecare in cadrul programului guvernamental Noua Casa iar in acest moment avem deja pe site o sectiune speciala dedicata lor. 

Printre informatiile pe care Raiffeisen Bank a dorit sa le scoata in evidenta este si mentiunea ca solicitarile de credite preaprobate isi pastreaza valabilitatea timp de 90 de zile, interval in care cei care doresc sa ia un credit se pot prezenta la banca pentru a primi imprumutul vizat (au suficient timp pentru a analiza deci si ofertele concurente alegand-o pe cea mai atractiva in cazul lor).

Folosind simulatorul de credite de pe site-ul bancii, obtinem pentru un imprumut de 400.000 lei pe 20 de ani o valoare a DAE de 4,76% si o rata lunara de 2.202 lei. 

Banca Transilvania iti spune cat costa evaluarea imobilului

Pe site-ul bancii nu am gasit un simulator de credite Noua Casa dar am gasit in schimb alte detalii interesante privind costurile colaterale. 

Astfel, evaluarea imobilului la Banca Transilvania costa 450 lei in cazul unui apartament si 700 de lei in cazul unei case, teren si constructii. In plus, e nevoie de un depozit colateral pentru garantarea platii dobanzii, depozit egal cu 3 rate lunare, colateral care trebuie inscris la AEGRM (Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare). 

Ca in majoritatea cazurilor analizate, dobanda practicata de Banca Transilvania pentru aceasta finantare va fi compusa din indicele IRCC plus marja de 2%. 


Compara Credite Noua CasaDistribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Cum se poate migra de la Robor la IRCC
Cum se poate migra de la Robor la IRCC

Modalitatea diferita de calcul si decalajul de raportare dintre cei doi indici luati ca reper la creditele cu dobanzi variabile in lei starneste interesul unor debitori cu credite mai vechi pentru ajustarea algoritmului din contractele de imprumut.

19 Ianuarie 2022 | Imobiliare

Cum influenteaza indicii monetari creditele cu dobanzi variabile in lei
Cum influenteaza indicii monetari creditele cu dobanzi variabile in lei

Modificarea dobanzii de politica monetara operata ieri si decalajul dintre indicii de referinta IRCC si ROBOR vor avea efecte palpabile asupra dobanzilor platite de debitori.

11 Ianuarie 2022 | Imobiliare

BNR inaspreste conditiile pentru creditele imobiliare
BNR inaspreste conditiile pentru creditele imobiliare

Bancile vor trebui ca la inceputul anului viitor sa majoreze avansul si nivelul garantiilor luate in calcul pentru creditele de investitii imobiliare. Urmeaza schimbarea conditiilor si pentru creditele imobililare pentru prima locuinta?

26 Octombrie 2021 | Imobiliare

Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus