top banner

Creditele in euro vor fi disponibile numai familiilor cu venituri ridicate

07 Septembrie 2011 | Autor: Alexandra Popa

Daca noul proiect de regulament propus de BNR se va aplica in forma in care a fost elaborat, atunci creditele in valuta vor deveni produse de lux. In cazul unui credit ipotecar, suma maxima ce poate fi contractata scade aproape la jumatate, in timp de un credit de 50.000 euro va fi accesibil numai celor cu venituri ridicate.
In cazul unui credit ipotecar de 50.000 euro contractat pe 30 ani, rata lunara este de 350 euro, la un nivel mediu al costurilor de 7,5% pe an. Avand in vedere cursul actual de 4,25 lei pentru un euro, rata lunara este de 1.480 lei.
In momentul de fata, gradul maxim de indatorare se calculeaza prin scaderea din veniturile lunare a unor cheltuieli minime de subzistenta de 250-300 lei pentru fiecare persoana, rezultand astfel venitul net eligibil.
In cazul unei familii formata din doua persoane, si luand in calcul un grad de indatorare de 50%, veniturile necesare pentru obtinerea creditului de 50.000 euro urca sunt de 3.500 lei.
Creditele in euro devin prohibitive
Daca noul proiect al BNR va fi adoptat in forma actuala, noile restrictii vor face aproape imposibila obtinerea creditului pentru respectiva familie.
-    In primul rand, gradul de indatorare se va calcula luand in considerare o crestere de dobanda cu 0,6 procente. In consecinta, rata lunara luata in considerare creste la 370 euro.
-    Apoi, bancile trebuie sa considere un curs de schimb mai mare cu 35,5% decat cel de la momentul acordarii. Astfel, rata de 370 euro va fi transformata la un curs de 5,76 lei/euro. (4,25 lei/euro + crestere de 35,5%) si ajunge la aproximativ 2.130 lei.
In cazul unei astfel de rate, venitul lunar al familiei ar trebui sa se ridice la 4.800 – 4.900 lei.
-    Dar, conform proiectului BNR, bancile trebuie sa se asigure ca respectivii clientii vor putea rambursa creditul si in cazul unei reduceri de salariu de 6%.
In consecinta, nivelul actual al veniturilor lunare, in urma toturor calculelor, ar trebui sa fie de 5.100 – 5.200 lei pentru a se mai incadra la plata unei rate lunare efective de 350 euro.
Refacand calculul invers, o familie de doua persoane, cu un venit lunar de 3.500 lei isi va permita sa plateasca doar o rata lunara de 223 euro, astfel ca suma maxima imprumutata nu trece de 32.000 euro.
Creditul in lei va permite imprumuturi mai mari, dar mai scumpe
Cum contractarea imprumutului in euro nu mai este o solutie, solicitantii s-ar putea indrepta catre crditele in lei. Costurile ridicate fac insa ca aceste imprumuturi sa fie la fel de greu de accesat.
In primul rand, creditele in lei, catre care clientii sunt impinsi, sunt mai scumpe. Daca pentru un credit de 50.000 euro, rata lunara este de 350 euro (echivalentul a 1.480 lei), in cazul in care un solicitant doreste sa impumute 212.000 lei pe 30 ani, cele mai avantajoase oferte din piata presupun rate lunare de 1.700 lei si un DAE de 9%.
Si in acest caz, bancile trebuie sa ia in considerare o crestere de dobanda de 0,6 procente. Astfel, la calcularea gradului de indatorare se va tine cont de o rata lunara de aproximativ 1.800 lei.
Venitul minim lunar pentru a suporta o astfel de rata urca la 4.200 lei. Daca se mai ia in considerare si o potentiala scadere de venituri, in cuantum de 6% conform indicatiilor BNR, atunci venitul lunar trebuie sa fie de 4.450 lei pentru obtinerea sumei de 212.000 lei.
Creditul imobiliar pe care il poate obtine o familie formata din 2 persoane, venit lunar de 3.500 lei

 

Conditii actuale

Proiect BNR

Suma maxima in euro (credit pe 30 ani)

50.000 euro

32.000 euro

          sursa: conso.ro
Venitul mimim al unei familii pentru obtinerea unui credit imobiliar de 50.000 euro (212.000 lei) pe 30 ani

 

Conditii actuale

Proiect BNR

Credit in euro

3.500 lei

5.100 lei

Credit in lei

4.000 lei

4.450 lei

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul