top banner

Creditele imobiliare cu dobanda fixa sub IRCC isi fac loc pe piata

13 Iulie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Creditele imobiliare cu dobanda fixa sub IRCC isi fac loc pe piata

Foto Unsplash.com

Mai multe banci au lansat oferte de creditare pe segmentul ipotecar cu dobanzi fixe introductorii in lei sub valoarea IRCC si cu marje comparabile cu cele practicate la imprumuturile Noua Casa.
Perceptia generala este ca cele mai avantajoase imprumuturi sunt cele din programul Noua Casa, unde garantia de stat reprezinta 50% din valoarea imprumuturilor si bancile practica cea mai redusa marja, de circa 2% peste valoarea IRCC. 
Problema in acest caz o reprezinta chiar valoarea IRCC, care se mentine inca foarte ridicata (5,94% este valoarea stabilita pentru trimestrul al treilea al anului, iulie-septembrie), ceea ce face ca dobanzile sa oscileze in jurul a 8% pentru acest tip de imprumut in prezent, fapt ce reduce apetitul de creditare si sumele la care ar avea acces debitorii in conformitate cu gradul lor de indatorare acceptat de banca.
Incercand sa indulceasca aceste neajunsuri, mai multe banci s-au gandit sa ofere credite imobiliare cu dobanzi fixe introductorii in lei in primii ani, plasand nivelul acestora chiar sub cel al IRCC in unele cazuri, facand deci imprumuturile mai accesibile in respectivele perioade decat cele din programul Noua Casa. 
Ofertele cele mai bune se refera la clientii care incaseaza veniturile in cont si care beneficiaza de dobanzi fixe mai mici si marje mai scazute ulterior. 
Trecem mai jos in revista cateva oferte cu dobanzi fixe sub IRCC.
Intesa Sanpaolo Bank, cea mai redusa dobanda fixa
Creditul ipotecar de la Intesa are o dobanda fixa de 5,79% pentru primii 3 ani urmand ca marja care se aplica ulterior sa fie de 2,8% peste valoarea IRCC in cazul in care venitul nu se incaseaza in cont la banca si de 2,3% in cazul in care veniturile se primesc in cont. 
Perioada de creditare este de pana la 35 de ani si avansul pleaca de la 15%. Daca se alege un pachet de cont curent Start, Plus sau Premium, comisionul de analiza dosar este zero. 
In cazul in care se alege creditul ipotecar Verde, pentru locuinte prietenoase cu natura, atunci dobanda fixa va fi tot 5,79% in primii 3 ani dar marjele aplicabile ulterior scad la 2,6% in cazul in care nu se primesc veniturile in cont si 2,1% daca se incaseaza vaniturile in cont, un nivel apropiat deci de marjele creditelor Noua Casa, dar cu avantajul unei dobanzi fixe mai mici in primii 3 ani. 
UniCredit si Banca Transilvania-dobanzi fixe de 5,9%
Creditul ipotecar in lei de la UniCredit are o dobanda fixa pentru 5 ani de 7,5% urmand sa varieze apoi dupa algoritmul IRCC+2,6%. 
Pentru cei care fac prin conturile deschise la banca un rulaj lunar de cel putin 70% din veniturile lor si incheie in plus o asigurare de viata, dobanda se reduce cu 1,6% pp, pana la 5,9% in primii 5 ani, scazand de asemenea si marja, la IRCC+2,4%. 
In acest caz, conditiile pentru achizitionarea unei locuinte eficiente energetic (in clasa de eficienta A sau B+) nu se modifica fata de situatia de mai sus, ramanand la dobanda fixa de 5,9% in primii 5 ani si IRCC+2,4% din anul 6, pentru cei ce respecta conditiile legate de virarea veniturilor si asigurarea de viata. 
Tot o dobanda fixa introductorie de 5,9% pentru creditele in lei pentru primii 5 ani ofera si Banca Transilvania celor care isi vireaza veniturile in cont sau fac refinantari, urmand sa oscileze in anul 6 dupa IRCC+2,5%. 
Daca veniturile nu sunt incasate in cont, dobanda fixa urca la 6,9% iar marja din anul 6 va fi de 2,8%. 
Aceleasi conditii sunt si pentru creditele verzi, cu mentiunea ca in cazul in care nu se vireaza veniturile in cont va exista doar optiunea dobanzii variabile din start (IRCC+2,95%). 
BCR, dobanzi fixe pe 3,5 si 10 ani
In cazul imprumuturilor ipotecare Casa mea, banca ofera o dobanda fixa pentru 3 ani de 5,89%, urmand sa oscileze apoi dupa algoritmul IRCC+2,5%. 
Oferta este valabila pentru toti solicitantii, indiferent daca incaseaza sau nu veniturile in cont sau incheie ori nu o asigurare de viata (calculata lunar la 0,03% din soldul creditului) si complexa (0,018% din soldul creditului). 
Diferentierile incep sa apara insa in cazul dobanzii fixe introductorii pentru 5 sau 10 ani. 
Astfel, pentru un credit cu dobanda fixa 5 ani, nivelul acesteia este de 7,98% iar pentru un imprumut cu dobanda fixa pentru 10 ani, nivelul este de 8,9% urmand ca dobanda ambelor credite sa fluctueze dupa algoritmul IRCC+2,55%. 
Ofertele sunt valabile pentru cei care incaseaza veniturile in cont si au asigurare de viata si complexa, in caz contrar dobanda fixa urca la 9,28% (pe 5 ani) si 10.2% pe 10 ani, marjele urcand la randul lor la 3,85%. 
In cazul variantelor verzi ale acestui credit (Casa Mea Natura), conditiile raman neschimbate pentru imprumuturile cu dobanzi fixe 3 ani, dar dobanzile si marjele se reduc pentru cele cu dobanzi fixe pentru 5 ani (dobanda fixa de 7,78% si marja de 2,35%) si 10 ani (dobanda fixa de 8,70% si marja de 2,35%) pentru cei care incaseaza veniturile in cont si au cele doua asigurari pomenite mai sus. 
In caz contrar, dobanzile fixe sunt de 9,08% si 10% si marjele de 3,65%. 
Pentru a alege cele mai avantajoase credite ipotecare utilizati comparatorul Conso. 
Credite ipotecare cu dobanzi fixe sub IRCC
Banca Dobanda fixa(%) Nr.ani Algoritm ulterior(%)
Intesa Sanpaolo 5,79 3 IRCC+2,3/2,8
UniCredit 5,9 5 IRCC+2,4
Banca Transilvania 5,9 5 IRCC+2,5
BCR 5,89 3 IRCC+2,5

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare
Cine are grija de debitori in Uniunea Europeana?

Cine are grija de debitori in Uniunea Europeana?

Practica la nivel european arata ca exista destul de multe banci centrale care si-au asumat protectia consumatorilor de servicii bancare, in ciuda unui potential conflict de interese intre supravegherea bancara prudentiala si protectia consumatorilor.

03 Oct 2023 | Credite imobiliare
Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Achiziționarea propriei locuințe, fie că este vorba despre un apartament sau o casă, este un obiectiv important pentru mulți dintre noi. Dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința care corespunde dorințelor tale, până pe 15 octombrie poți apela la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă și redusă, ulterior variabilă.

27 Sep 2023 | Credite imobiliare
Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Dobanzile la depozitele noi in lei si-au inceput scaderea in ianuarie, in vreme ce dobanzile la credite noi au avut maximul in aprilie.

01 Sep 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul