Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Clientii Volksbank sunt tot mai aproape de procesul colectiv


Aproximativ 450 clienti Volksbank s-au intalnit duminica pentru a semna contractul cu casa de avocatura care ii va reprezenta in instanta impotriva bancii. Se va incerca insa, in prima faza, concilierea cu banca, in cursul acestei saptamani. Dupa ce initial a parut dispusa la negocieri, banca nu a mai dat nici un raspuns contestatarilor.


Pana in prezent, s-au format deja 6-7 grupuri de clienti Volksbank care vor actiona banca in instanta, cu sprijinul avocatului Gheorghe Piperea. Iar numarul acestora ar putea creste in viitor, intrucat s-au strans peste 3.700 de clienti nemultumiti.

"Un proces de protectia consumatorilor dureaza cam 20 de luni, dar cand e vorba de un proces colectiv de o asemenea anvergura ar trebui sa dureze mai putin, aproximativ 6 luni. Sansele de a castiga nu sunt de 100%, dar cu certitudine sunt mai mari de 50%, intrucat pune problema atat din  perspectiva obiectiva, cat si subiectiva", a declarat la intalnirea cu clientii Gheorghe Piperea, avocat coordonator la Piperea si Asociatii.

Discutiile cu banca s-au intrerupt

Procesul si-a propus sa elimine clauzele abuzive, prin intermediul acestuia dorindu-se armonizarea conditiilor contractuale cu toata legislatia privind creditele pentru consumatori.

“Am incercat si negocieri anterioare cu banca dupa prima intalnire, insa nu au mers. Pur si simplu, reprezentantii bancii nu ne-au mai raspuns”, a precizat Adrian Paraschiv, liderul grupului de clienti Volksbank in cadrul intalnirii care a avut loc duminica.In cadrul unei intalniri anterioare cu presedintele Volksbank, se stabilise sa se contureze 2 acte aditionale: unul care sa alinieze contractele la prevederile legislative existente inainte de aparitia OUG 50/2010, iar cel de-al doilea pentru a le armoniza inclusiv  cu noua ordonanta de urgenta.

Avocatul clientilor solicita implicarea BNR

Avand in vedere ca numarul bancilor vizate pentru procese colective este in continua crestere, iar clauzele abuzive sunt dintre cele mai variate, avocatul Piperea considera ca BNR ar trebui sa intervina in cazul bancilor care incalca legislatia.

"Cred ca este momentul prielnic ca BNR sa intervina, pentru ca este vorba despre o situatie in care o serie de banci refuza sa aplice legislatia in vigoare. Sunt banci care nu vor sa aplice hotarari judecatoresti care prevad eliminarea in totalitate a acestui comision de risc, si nu redenumirea lui. Sunt situatii tipice in care BNR trebuie sa intervina, fie prin demiteri de conducatori de banci, fie prin eventuale suspendari ale autorizatiilor de funcţionare, si nu prin simple avertismente", a adaugat Piperea.

Pana in prezent au fost formate 16 grupuri de clienti aliati impotriva bancilor, iar Piperea considera ca toti acestia s-ar putea decide sa duca la capat procesul colectiv, mai ales in conditiile in care sentintele favorabile pot fi utilizate in cadrul celorlalte procese.

“Sunt contactat de inca 4-5 grupuri, in afara celor care deja au semnat contracte cu mine", a mai spus Piperea. Pana in prezent 3 grupuri de clienti au optat pentru serviciile avocatului Piperea conform declaratiilor acestuia – cei ai Volksbank, BCR si Raiffeisen Bank.

Care sunt principalele revendicari?

Clientii Volksbank vor sa fie aduse modificari la nivelul formulei de calcul a dobanzii si anuitatii, intrucat acestea duc la plata unei dobanzi sensibil mai mari decat este precizata in contract. Potrivit calculelor facute de clienti, la un credit de 130.000 euro pe 25 de ani, se ajunge sa se plateasca in plus aproximativ 6.000 euro.

Totodata, ei contesta modificarea unilaterala de catre banca a dobanzii fixe din contractele de credit, care a fost declarata ilegala in instanta si anterior.

Pe de alta parte, se are in vedere eliminarea comisionului de risc, care prin contract are o definitie similara cu dobanda, ceea ce induce ideea ca acesta reprezinta de fapt o dobanda mascata. In acelasi timp, clientii Volksbank au argumentat ca prin intermediul acestuia banca “rostogoleste” toate riscurile catre client, cu toate ca legea prevede ca si banca trebuie sa suporte o parte a riscului de credit prin constituirea de provizioane. Cu toate ca in multe dintre contracte era specificat clar perceperea acestuia numai o perioada limitata de timp, banca a decis sa-l perceapa in continuare, inclusiv prin redenumirea lui in comision de administrare.

“Fiind un comision de risc, noi consideram ca trebuia specificat in contract ca, daca pana la finele contractului de credit riscul nu se materializeaza, sumele retinute sunt forma acestui comision vor fi restituite clientului”, a precizat in cadrul intalnirii Silviu Adascalitei, unul dintre juristii care fac parte din grupul de clienti nemultumiti.

Nu in ultimul rand, clientii doresc ca toate sumele percepute in mod abuziv de catre banca sa le fie returnate.


Distribuie articolul
Alte articole

Cat este gradul maxim de indatorare la credite din 2019?

Cat este gradul maxim de indatorare la credite din 2019?

Anul 2019 vine cu reguli noi privind creditarea populatiei. Gradul maxim de indatorare pentru un credit in lei este plafonat la 40% din venitul net, indiferent de destinatie, iar pentru un imprumut in valuta la 20%. In cazul in care solicitantul ia un credit pentru prima sa locuinta, banca poate merge cu gradul de indatorare pana la 45%.

Citeste mai mult
Ce trebuie sa stii cand cumperi o casa?

Ce trebuie sa stii cand cumperi o casa?

A detine o locuinta in proprietate in Romania este mai mult decat o traditie, este aproape o obsesie. De aceea, fiecare dintre noi ajunge, mai devreme sau mai tarziu in acel punct: trebuie sa imi cumpar casa mea! Dar cum afli care este cel mai bun moment sa cumperi pentru a obtine un pret bun?

Citeste mai mult

Ce este ROBOR si cum iti afecteaza rata la banca?

Ai un credit in lei la banca si, din cand in cand, constati ca rata ta creste sau scade? Inseamna ca ai un credit cu dobanda variabila in functie de evolutia indicelui ROBOR. Ce este acest indice, cum se calculeaza, unde il poti gasi si, mai ales, cum iti influenteaza rata la banca?

Citeste mai mult
Locuintele romanilor, tot mai deteriorate. Cati apeleaza la un credit pentru renovare?

Locuintele romanilor, tot mai deteriorate. Cati apeleaza la un credit pentru renovare?

Intentia romanilor de a lua un credit pentru cumpararea sau renovarea locuintei este in scadere in ultimii ani. Doar 24% dintre participantii la un studiu spun acum ca ar accesa un astfel de imprumut, in scadere de la 37% in urma cu 3 ani. Care sunt motivele? Cresterea veniturilor, dar si a incertitudinilor economice!

Citeste mai mult