top banner

Certificatul energetic este obligatoriu la vanzarea sau inchirierea locuintelor

22 Iulie 2013 | Autor: Conso

Proprietarii care vand sau inchiriaza cladiri trebuie sa puna la dispozitie cumparatorilor si chiriasilor certificatul energetic al imobilului. Conditia a devenit obligatorie din 19 iulie 2013. Fara certificat, contractele sunt nule.
Dupa multe amanari, certificatul energetic a devenit in sfarsit obligatoriu. Legea nr. 159/2013 obliga din 19 iulie, proprietarii sa obtina certificat, apeland la un auditor energetic, atestat de Ministerul Dezvoltarii.
Certificatul este valabil 10 ani. El arata performanta energetica a unei cladiri (prin incadrarea intr-o clasa de la A la G) si cuprinde recomandari de reducere a consumului de energie. Scopul sau este de a permite cumparatorului sa compare performanta energetica a diverselor cladiri.
Responsabilitatea obtinerii certificatului revine proprietarilor care doresc sa vanda sau sa inchirieze locuinta. In lipsa certificatului, tranzactiile sunt considerate nule.
Inainte de incheierea tranzactiei, cumparatorul/chiriasul are dreptul sa primeasca o copie dupa certificat. In cazul vanzarii unui imobil, certificatul original trebuie predat cumparatorului, dupa finalizarea tranzactiei.
Pentru cladirile care se construiesc, certificatul se elaboreaza de catre investitor. Procesul verbal incheiat cu ocazia receptiei, neinsotit de copia de pe certificat, este nul.
Conform legii, toate anunturile de vanzare si de inchiriere de imobile trebuie sa mentioneze indicatorii de performanta energetica (clasa energetica, consumul total de energie si indicele de emisii echivalente).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul