top banner

BNR: Relaxarea ipotecarelor continua si in trimestrul patru

21 Decembrie 2016 | Autor: Conso

Relaxarea standardelor pentru creditele ipotecare acordate populatiei va continua si in ultimul trimestru din acest an, dar cu o amplitudine mai redusa decat in trimestrul trei, cand relaxarea conditiilor de creditare a fost semnificativa. Aceasta tendinta reiese din sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) realizeaza trimestrial un astfel de sondaj, pentru a afla trendul in ceea ce priveste standardele de creditare oferite de banci clientilor, persoane fizice si companii.
”Standardele de creditare, in T3/2016, au fost relaxate semnificativ in cazul creditelor ipotecare si au ramas relativ neschimbate in cazul creditelor de consum. Bancile anticipeaza ca, in urmatorul trimestru, va continua tendinta de relaxare a standardelor aferente imprumuturilor pentru achizitia de locuinte si terenuri, insa cu o amplitudine mai mica, in timp ce pentru creditele de consum nu previzioneaza modificari ale conditiilor de creditare”, reiese din sondaj.
Reducerea avansurilor la ipotecare, constatata in raportul BNR
Potrivit BNR, relaxarea standardelor la ipotecare a intervenit dupa doua trimestre de inaspriri semnificative in contextul adoptarii Legii nr. 77/2016 privind darea in plata.
O relaxare importanta a avut loc, in trimestrul trei al anului, in ceea ce priveste avansul minim solicitat de banci clientilor si costurile creditarii, altele decat dobanzile.
Bancile au inceput, inca din august, sa renunte la avansurile majorate exponential in contextul adoptarii Legii darii in plata, avand in vedere ca cererea solvabila de astfel de imprumuturi a scazut invers proportional cu avansurile percepute de institutiile de credit.
Relaxarea creditarii a scumpit locuintele
In acest context, bancile autohtone, chestionate de BNR, remarca faptul ca preturile imobilelor rezidentiale s-au majorat moderat in T3/2016, iar in urmatorul trimestru se asteapta ca acestea sa ramana relativ neschimbate.
In schimb, cererea de credite nu s-a reluat la fel de rapid si chiar s-a redus, in trimestrul trei, atat pentru creditele ipotecare, cat si pentru cele de consum, dar bancile estimeaza ca, in ultimul trimestru al anului, cererea se va majora pe ambele segmente de creditare, dar mai intens in cazul creditelor ipotecare.
Totodata, ”rata creditelor solicitate de persoane fizice si respinse de catre banci a fost in crestere moderata in cazul creditelor ipotecare si s-a pastrat relativ constanta in cazul creditelor de consum”, se mai arata in sondajul BNR.
Potrivit BNR, in zona euro, institutiile de credit au continuat sa relaxeze si in T3/2016 standardele de creditare aferente imprumuturilor ipotecare si a celor de consum. Mai mult, aceasta tendinta de relaxare va continua si in urmatoarele trei luni, in cazul creditelor ipotecare, insa bancile estimeaza mentinerea constanta a standardelor pentru creditele de consum”, mai reiese din documentul citat.
Sondajul BNR are la baza un chestionar care este transmis primelor 10 banci alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei, care detin aproximativ 80% din creditarea acestor sectoare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare
Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Cea mai avantajoasa oferta vine de la BRD, unde dobanda poate fi 4,8% in cazul creditelor “verzi” cu incasare venit si avans de minim 20%.

17 Dec 2024 | Credite imobiliare
Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Creditele de consum de valoare mica au cele mai mari dobanzi iar creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani-cele mai mici.

03 Dec 2024 | Credite imobiliare
IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul