Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

BNR: Relaxarea ipotecarelor continua si in trimestrul patru


Relaxarea standardelor pentru creditele ipotecare acordate populatiei va continua si in ultimul trimestru din acest an, dar cu o amplitudine mai redusa decat in trimestrul trei, cand relaxarea conditiilor de creditare a fost semnificativa. Aceasta tendinta reiese din sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei.


Banca Nationala a Romaniei (BNR) realizeaza trimestrial un astfel de sondaj, pentru a afla trendul in ceea ce priveste standardele de creditare oferite de banci clientilor, persoane fizice si companii.

”Standardele de creditare, in T3/2016, au fost relaxate semnificativ in cazul creditelor ipotecare si au ramas relativ neschimbate in cazul creditelor de consum. Bancile anticipeaza ca, in urmatorul trimestru, va continua tendinta de relaxare a standardelor aferente imprumuturilor pentru achizitia de locuinte si terenuri, insa cu o amplitudine mai mica, in timp ce pentru creditele de consum nu previzioneaza modificari ale conditiilor de creditare”, reiese din sondaj.

Reducerea avansurilor la ipotecare, constatata in raportul BNR

Potrivit BNR, relaxarea standardelor la ipotecare a intervenit dupa doua trimestre de inaspriri semnificative in contextul adoptarii Legii nr. 77/2016 privind darea in plata.

O relaxare importanta a avut loc, in trimestrul trei al anului, in ceea ce priveste avansul minim solicitat de banci clientilor si costurile creditarii, altele decat dobanzile.

Bancile au inceput, inca din august, sa renunte la avansurile majorate exponential in contextul adoptarii Legii darii in plata, avand in vedere ca cererea solvabila de astfel de imprumuturi a scazut invers proportional cu avansurile percepute de institutiile de credit.

Relaxarea creditarii a scumpit locuintele

In acest context, bancile autohtone, chestionate de BNR, remarca faptul ca preturile imobilelor rezidentiale s-au majorat moderat in T3/2016, iar in urmatorul trimestru se asteapta ca acestea sa ramana relativ neschimbate.

In schimb, cererea de credite nu s-a reluat la fel de rapid si chiar s-a redus, in trimestrul trei, atat pentru creditele ipotecare, cat si pentru cele de consum, dar bancile estimeaza ca, in ultimul trimestru al anului, cererea se va majora pe ambele segmente de creditare, dar mai intens in cazul creditelor ipotecare.

Totodata, ”rata creditelor solicitate de persoane fizice si respinse de catre banci a fost in crestere moderata in cazul creditelor ipotecare si s-a pastrat relativ constanta in cazul creditelor de consum”, se mai arata in sondajul BNR.

Potrivit BNR, in zona euro, institutiile de credit au continuat sa relaxeze si in T3/2016 standardele de creditare aferente imprumuturilor ipotecare si a celor de consum. Mai mult, aceasta tendinta de relaxare va continua si in urmatoarele trei luni, in cazul creditelor ipotecare, insa bancile estimeaza mentinerea constanta a standardelor pentru creditele de consum”, mai reiese din documentul citat.

Sondajul BNR are la baza un chestionar care este transmis primelor 10 banci alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei, care detin aproximativ 80% din creditarea acestor sectoare.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an
Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

4 Iunie 2019 | Imobiliare

Creditele in lei au un nou indice de referinta
Creditele in lei au un nou indice de referinta

Dobanzile variabile de la creditele in lei sunt actualizate in functie de un nou indice de referinta, incepand cu data de 2 mai 2019. Noul indice a fost stabilit la 2,36% pentru trimestrul II din 2019.

2 Mai 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus