top banner

BNR: Relaxarea ipotecarelor continua si in trimestrul patru

21 Decembrie 2016 | Autor: Conso

Relaxarea standardelor pentru creditele ipotecare acordate populatiei va continua si in ultimul trimestru din acest an, dar cu o amplitudine mai redusa decat in trimestrul trei, cand relaxarea conditiilor de creditare a fost semnificativa. Aceasta tendinta reiese din sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) realizeaza trimestrial un astfel de sondaj, pentru a afla trendul in ceea ce priveste standardele de creditare oferite de banci clientilor, persoane fizice si companii.
”Standardele de creditare, in T3/2016, au fost relaxate semnificativ in cazul creditelor ipotecare si au ramas relativ neschimbate in cazul creditelor de consum. Bancile anticipeaza ca, in urmatorul trimestru, va continua tendinta de relaxare a standardelor aferente imprumuturilor pentru achizitia de locuinte si terenuri, insa cu o amplitudine mai mica, in timp ce pentru creditele de consum nu previzioneaza modificari ale conditiilor de creditare”, reiese din sondaj.
Reducerea avansurilor la ipotecare, constatata in raportul BNR
Potrivit BNR, relaxarea standardelor la ipotecare a intervenit dupa doua trimestre de inaspriri semnificative in contextul adoptarii Legii nr. 77/2016 privind darea in plata.
O relaxare importanta a avut loc, in trimestrul trei al anului, in ceea ce priveste avansul minim solicitat de banci clientilor si costurile creditarii, altele decat dobanzile.
Bancile au inceput, inca din august, sa renunte la avansurile majorate exponential in contextul adoptarii Legii darii in plata, avand in vedere ca cererea solvabila de astfel de imprumuturi a scazut invers proportional cu avansurile percepute de institutiile de credit.
Relaxarea creditarii a scumpit locuintele
In acest context, bancile autohtone, chestionate de BNR, remarca faptul ca preturile imobilelor rezidentiale s-au majorat moderat in T3/2016, iar in urmatorul trimestru se asteapta ca acestea sa ramana relativ neschimbate.
In schimb, cererea de credite nu s-a reluat la fel de rapid si chiar s-a redus, in trimestrul trei, atat pentru creditele ipotecare, cat si pentru cele de consum, dar bancile estimeaza ca, in ultimul trimestru al anului, cererea se va majora pe ambele segmente de creditare, dar mai intens in cazul creditelor ipotecare.
Totodata, ”rata creditelor solicitate de persoane fizice si respinse de catre banci a fost in crestere moderata in cazul creditelor ipotecare si s-a pastrat relativ constanta in cazul creditelor de consum”, se mai arata in sondajul BNR.
Potrivit BNR, in zona euro, institutiile de credit au continuat sa relaxeze si in T3/2016 standardele de creditare aferente imprumuturilor ipotecare si a celor de consum. Mai mult, aceasta tendinta de relaxare va continua si in urmatoarele trei luni, in cazul creditelor ipotecare, insa bancile estimeaza mentinerea constanta a standardelor pentru creditele de consum”, mai reiese din documentul citat.
Sondajul BNR are la baza un chestionar care este transmis primelor 10 banci alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei, care detin aproximativ 80% din creditarea acestor sectoare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobanzile fixe introductorii concureaza cu succes ofertele Noua Casa

Dobanzile fixe introductorii concureaza cu succes ofertele Noua Casa

Creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani concureaza atractivitatea imprumuturilor din programul cu garantii guvernamentale, marjele scazand la randul lor semnificativ.

29 Apr 2024 | Credite imobiliare
Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul