top banner

BNR prezinta prima statistica despre darea in plata

08 August 2016 | Autor: Conso

Aproape 4.000 de notificari de dare in plata au fost depuse de romani la banci din momentul intrarii in vigoare a Legii pana in data de 20 iulie. Dintre acestea insa, bancile au contestat peste 67%. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a prezentat, desi sustine ca legea nu ii impune, o statistica in acest sens pe baza datelor primite de la banci.
Mai mult, datele prezentate de guvernatorul BNR arata ca 404 debitori au depus cerere de renuntare pentru doua sau chiar mai multe contracte de credit. De aceea, numarul debitorilor care au notificat banca este mai mic decat numarul cererilor, respectiv 3.398. Deci, majoritatea cererilor, vizeaza un singur credit.
Valoarea totala a creditelor notificate se ridica la 1,13 miliarde de lei, reprezentand 1% din totalul imprumuturilor pentru populatie si 2% din stocul creditului ipotecar, potrivit datelor BNR.
Referitor la cererile contestate de banci, guvernatorul a precizat ca acestea sunt in diverse stadii de derulare.
Daca ai facut sacrificii sa platesti rata, se considera ca nu ai motive sa dai in plata!
Pe de alta parte, Isarescu a mentionat ca doar 56% din contractele la care debitorii au anuntat ca vor sa renunte aveau intarzieri la plata mai mari de 90 de zile. Pentru ceilalti 44% nu existau semne ca ar avea probleme la plata, in opinia lui Isarescu.
El nu a raspuns, insa, la intrebarea cu privire la ponderea creditelor restructurate in totalul creditelor care nu au intarzieri la plata si pentru care s-au depus notificari de dare in plata. In cazul creditelor restructurate, dupa o perioada de „respiro” cu rate reduse, debitorul va revine, mai devreme sau mai tarziu, la rate sumilare celor dinaintea restructurarii, daca nu mai mari, cu siguranta pe perioade prelungite.
Astfel, pentru cei care si-au platit pana acum rata in termeni rezonabili (cu restante mai mici de 90 de zile), chiar daca cu greu, se considera ca nu au motive sa apeleze la darea in plata
In plus, guvernatorul BNR a mentionat faptul ca in cazul a 64% din notificari, care reprezinta 75% din valoarea stocului de credite notificate, valoarea imprumutului ramas deplata este mai mare decat cea a imobilului pentru care a fost contractat creditul ipotecar.
 
De aici, guvernatorul a tras concluzia ca „exista o motivatie clara de dare in plata pentru ca valoarea casei era mai mica decat valoarea creditului si debitorul era stimulat sa efectueze aceasta operatiune”.
Mai multe notificari pentru credite in euro decat in franci
In ceea ce priveste valuta creditului, 90% din notificari sunt pentru contracte de imprumut in valuta, 46% in euro si 43% in franci elvetieni. Insa ca valoare, 43% sunt credite in euro si 50% imprumuturi in franci.
Referitor la varsta celor care au depus notificari de dare in plata, guvernatorul BNR a mentionat ca distributia este aproape similara cu cea a intregii piete a creditului. 1% dintre debitori sunt cu varsta sub 30 de ani, 40% din notificari apartin unor persoane cu varste intre 30 si 40 de ani, 43% sunt debitori cu varste de 40-50 de ani, iar 4% au peste 60 de ani.
Ca distributie regionala, cei mai multi solicitenti privind darea in plata provin din Bucuresti si judetul Ilfov, zona puternic afectata de balonul imobiliar din 2005-2008.
Potrivit guvernatorului BNR, datele referitoare la notificarile de dare in plata vor fi actualizate de BNR in ziua de 20 a fiecarei luni.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul