top banner

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

06 Martie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

foto Unsplash.com

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC. 
Spre deosebire de creditele Noua Casa unde gasim din start o marja de 2 puncte procentuale aplicata peste IRCC, creditele “verzi” acordate de banci pot avea in primii ani costuri chiar mai mici oferind dobanzi introductorii fixe mai reduse decat nivelul actual al IRCC. 
Creditele ipotecare “verzi” concureaza Noua Casa la costuri
CEC Bank a venit in aceasta saptamana cu cea mai buna oferta de pe piata pentru achizitia de locuinte verzi: dobanda fixa pe 5 ani de 5,45% pentru cei care isi incaseaza veniturile la banca si de 5,65% pentru cei care nu fac acest lucru.
ING Bank propune creditul ipotecar Eco Home cu 5 ani dobanda fixa. Cu asigurarea de viata inclusa si virare de venit in contul deschis la banca rata dobanzii in primii 5 ani va fi de 5,59%, urmand ca apoi sa varieze dupa algoritmul IRCC+2,09%. 
Creditul include un discount Eco Life de 0,2 puncte procentuale la dobanda, oferit pentru imobilele cu certificate energetic A si constructie dupa 2021. 
Creditul Habitat Verde de la BRD aduce o dobanda fixa de 5,65% in primii 3 ani si apoi o dobanda variabila IRCC+2,19% (in cazul in care avansul este mai mare de 25%) sau o dobanda fixa introductorie de 5,99% si apoi una variabila IRCC+2,53% in cazul unui avans sub 25%. 
Creditul ipotecar verde cu virare venit de la Intesa Sanpaolo Bank vine cu o dobanda fixa de 5,79% in primii 3 ani si apoi o dobanda variabila cu o marja de 2,1% peste IRCC. 
BCR are la randul sau produsul Casa Mea NaturA, pentru locuinte verzi certificate de Romania Green Building Council, cu clasa energetica A si construite dupa anul 2000, sau pentru locuinte cu clasa energetica B dar cu certificat energetic emis dupa 16 februarie 2023. 
Dobanda practicata in primii 5 ani este de 5,79% urmand sa varieze apoi dupa algoritmul IRCC+2,4%. 
Creditul imobiliar Verde cu asigurare de viata de la UniCredit Bank are o dobanda fixa de 5,9% timp de 5 ani si ulterior un algoritm de variatie IRCC+2,4%. Creditul este destinat achizitiei unor imobile finalizate dupa ianuarie 2000, incadrate in clasa de eficienta energetica A sau B+.
Garanti Bank are produsul credit imobiliar Casa Eco, pentru imobile certificate de Romanian Green Building Council, cu o dobanda fixa timp de 5 ani de 6,15% si un algoritm de variatie ulterior IRCC+2,25%. 
Valoarea IRCC este in prezent de 5,97% (aferent trimestrului 3 din 2023)
Ce economie de costuri aduce particula “verde”?
La BRD, creditul Habitat fara componenta verde vine cu o dobanda fixa de 5,75% in primii 3 ani si apoi variabila IRCC +2,29% (avans mai mare de 25%) sau dobanda fixa de 6,09% in primii 3 ani si apoi variabila IRCC+2,63% pentru avans mai mic. 
Dupa cum se poate observa, incadrarea in categoria “verde” ofera o dobanda fixa mai mica cu 0,1 puncte procentuale decat in cazul creditelor standard si o marja mai mica tot cu 0,1 puncte procentuale pentru creditele cu dobanda variabila. 
La Intesa Sanpaolo, creditul ipotecar cu virare venit are o dobanda fixa timp de 3 ani de 5,79% si apoi una variabila IRCC+2,3%. 
In acest caz, departajarea intre creditele verzi si cele standard se face doar la marja practicata de banca-2,1% vs 2,3%, 
Iar la UniCredit nu exista departajari pe partea dobanzilor practicate, exista aceeasi valoare pentru dobanda fixa (5,9%) si aceeasi marja ulterior (2,4%). 
Sumele imprumutate pot diferi insa destul de mult deoarece creditele verzi sunt destinate achizitionarii caselor eficiente energetic care sunt de cele mai multe ori relativ nou construite, deci mai scumpe decat locuintele achizitionate prin creditele standard. 
In final, nu doar marimea dobanzii fixe introductorii trebuie luata in calcul, ci si marjele ulterioare astfel incat compararea ofertelor bancilor trebuie sa treaca obligatoriu prin filtrul dobanzii anuale effective (DAE).
“Tendinta care s-a accentuat tot mai mult in ultima perioada a fost ca bancile sa compenseze cresterea dobanzilor care a insotit inasprirea politicii monetare a BNR cu oferte cu dobanzi fixe introductorii pe 3 sau 5 ani de sub 6%, care sa reduca povara ratelor in primii ani, pentru a creste accesibilitatea imprumuturilor ipotecare. Cu toate acestea, sunt inca multi debitori cu credite cu dobanzi variabile care platesc dobanzi de peste 8%, sau chiar de peste 10%. Toti cei aflati in aceasta situatie ar trebui sa ia cat mai curand decizia de a-si refinanta creditul” spune Robert Merlusca, director general CMG Broker.
Pentru a alege creditul imobiliar dorit si a compara costurile tuturor imprumuturilor in functie de DAE  accesati comparatorul Conso. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul