top banner

Bancile vor adapta oferta de creditare la noile norme BNR din ianuarie 2012

10 Noiembrie 2011 | Autor: Alexandra Popa

Pana la finalul lunii ianuarie 2012, toate bancile si IFN-urile mari trebuie sa aiba noi norme de creditare, aprobate de BNR. Daca initial au intrat intr-o relativa stare de panica, bancherii au rasuflat usurati cand au vazut ca forma finala a noilor reglementari impuse de banca centrala afecteaza doar maginal creditele ipotecare.
Noul regulament emis de BNR in vederea descurajarii creditarii in valuta a adus o serie intreaga de reactii adverse. Forma initiala a fost insa indulcitata iar bancherii si-au reevaluat pozitia.
In final, se pare ca doar creditele de consum in valuta vor suferi o ajustare puternica, in special cele garantate cu ipotecata, deoarece perioada de acordare scade la 5 ani.
Creditele ipotecare au fost menajate
Noile prevederi privind creditarea populatie se vor aplica creditelor imobiliare doar in mica masura.
In final, BNR a eliminat obligatia bancherilor de a tine cont de socuri valutare sau cresterea de dobanda si a redus avansul minim la 25% in cazul creditelor imobiliare in euro.
“Creditele ipotecare sunt acordate pe o perioada mai indelungata, nu se poate tine cont de socuri atat de mari. Se poate spune ca stabilirea gradului de indatorare la creditele ipotecare este mai flexibila decat la creditele de consum”, a precizat Angela Dimonu, seful serviciul la Directia de Reglementare si Autorizare din BNR, in cadrul unei conferinte organizate de Finmedia.
Imprumuturile pentru casa au mai trecut printr-un hop similar in vara lui 2008, cand BNR a impus ca la stabilirea gradului maxim de indatorare, indiferent de tipul creditului, sa se tina seama de riscul valutar si de riscul de crestere a ratei dobanzii.
Peste cateva luni, BNR a revenit si a eliminat aceasta prevedere in cazul creditelor garantate cu ipoteci, pastrand-o doar pentru creditele negarantate. 
Bancherii sunt optimisti
Dupa ce au transmis peste 60 de amendamente la proiectul de regulament propus de BNR (dintre care se pare ca o parte ar fi fost preluate), bancherii nu par foarte speriati de o eventuala reducere a creditarii.
Pana la finalul lunii ianuarie, ei trebuie sa puna la punct noi norme de creditare, conforme cu noile reglementari, si sa le duca la BNR pentru aprobare.
“Forma regulamentului este rezonabila, acceptabila pentru acest moment. Suntem bucurosi ca am reusit sa obtinem acest lucru. Creditul ipotecar este afectat in mica masura, ceea ce va avea o importanta deosebita in mentinerea flacarii de veghe in cresterea economica”, a precizat Radu Ghetea, presedintele ARB.
“Nu sunt deloc pesimist. Vom fi capabili sa ne repozitionam si sa ne facem meseria”, a mentionat Adrian Jantea, director in BRD.
Daca la creditele ipotecare modificarile s-au dovedit a fi in final minore, creditele de consum sunt insa puternic afectate. Perioada maxima de acordare coboara la 5 ani, singurele exceptii find in cazul in care sumele sunt utilizate tot pentru investitii imobiliare.
“Aici s-a avut in vedere in special sectorul bancilor de economisire-creditare”, a precizat Angela Dimonu.
Brokerii vor mai multa flexibilitate din partea bancilor
Mai vocali au fost insa brokerii de credite, a caror activitate este poate chiar mai grav afectata decat cea a bancilor.
“Noul regulament va duce la diminuarea activitatii de creditare in 2012. Daca in 2011 am putem spune ca in 2011 am avut lumina de la o lumanare, in 2012 vom avea un chibrit”, a precizat Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance.
Ea a criticat si gradul mare de birocratie intalnit in randul bancilor, in special in privinta analizei solicitarilor de imprumut, dar si normele de creditare care au nevoie de o revigorare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul