top banner

Avansul la ipotecare, sub lupa Concurentei

15 Februarie 2016 | Autor: Conso

O alta banca anunta majorarea avansului pentru creditele ipotecare in contextul discutiilor pe Legea darii in plata. Este vorba despre Bancpost, care a publicat pe site-ul propriu noile conditii de creditare, din care reiese faptul ca percepe un avans de 33% pentru ipotecarele in lei si 43% pentru cele in valuta.
Mai exact, banca anunta ca finateaza maxim 67% din valoarea acceptata a garantiei in cazul creditelor in lei si maxim 57% in cazul celor in euro. Anterior, Bancpost solicita un avans minim de 15% la creditele ipotecare in lei si de 25% la imprumuturile in euro.
Este a doua institutie de credit care ”trece la fapte”, dupa ce toate, si individual si la nivelul Asociatiei Romane a Bancilor si chiar prin intermediul Bancii Nationale a Romaniei, au amenintat cu iminenta inasprire a conditiilor de creditare in cazul in care nu se renunta la ”darea in plata”.
Raiffeisen Bank este prima care a anuntat cresterea avansului la ipotecare, la 35% la lei si la 40% la euro. Conform reglementarilor in vigoare ale Bancii Nationale a Romaniei, avansul minim pentru creditele pentru locuinte in lei este de 15 %, iar pentru euro este de 25%. Pentru alte valute (dolari, franci sau altele), avansul minim impus de BNR este de 40%.
Consiliul Concurentei suspecteaza o posibila intelegere intre banci
Deciziile bancilor de a majora avansul pentru creditele ipotecare dar si anunturile in acest sens au atras, insa, atentia Consiliului Concurentei care suspecteaza, deja, o posibila intelegere intre banci. Presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu, a declarat ca monitorizeaza situatia pentru ca s-a primit deja o plangere pe aceasta tema, care se afla in analiza. Mai mult, el a remarcat faptul ca este pentru prima data cand bancile isi anunta public strategiile, pe care pana acum le tineau cat mai departe de ochii concurentei.
Legea privind darea in plata este marti pe ordinea de zi a Comisiei de Buget din Senat, dupa doua saptamani de amanari. La discutii sunt asteptati si reprezentantii BNR, potrivit presedintelui Comisiei, Vasile Arcas. Acesta a precizat, insa, ca vor fi luate in discutie doar amendamentele care vizeaza articolele indicate in cererea de reexaminare transmisa de presedintele Klaus Iohannis.
”Legea este pe ordinea de zi. Am amanat-o in urma cu doua saptamani pentru ca au fost tot felul de grupuri de lucru pentru a intocmi amendamente. Vom lua in discutie amendamentele parlamentarilor, deja avem o serie de amendamente primite inclusiv de la initiatorul legii ( Daniel Zamfir - n.r.). Vom discuta amendamentele daca se refera la articolele trimise spre reexaminare indicate in cererea de reexaminare. Daca se refera la aspecte care nu sunt inscrise in cererea de reexaminare nici nu putem sta de vorba”, sustine senatorul Viorel Arcas.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare
Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Cea mai avantajoasa oferta vine de la BRD, unde dobanda poate fi 4,8% in cazul creditelor “verzi” cu incasare venit si avans de minim 20%.

17 Dec 2024 | Credite imobiliare
Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Creditele de consum de valoare mica au cele mai mari dobanzi iar creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani-cele mai mici.

03 Dec 2024 | Credite imobiliare
IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul