top banner

Autoritatile poloneze someaza Raiffeisen in problema francilor elvetieni

22 Mai 2015 | Autor: Conso

Raiffeisen Bank International (RBI) a fost somata de Autoritatea de Supraveghere Financiara (KNF) din Polonia sa isi asume raspunderea pentru portofoliul de imprumuturi in franci elvetieni de la subsidiara sa poloneza - Raiffeisen Polbank. Acest avertisment vine in contextul in care banca austriaca a scos la vanzare filiala din Polonia.
”KNF isi mentine opinia ca un investitor care paraseste Polonia trebuie sa-si asume raspunderea pentru portofoliul de imprumuturi in franci elvetieni, astfel incat entitatile care sunt deja prezente pe piata poloneza sa nu poarte povara unor riscuri suplimentare”, a afirmat un purtator de cuvant al institutiei, Lukasz Dajnowicz, citat de Reuters.
Banca austriaca a anuntat ca a ajuns la un acord cu autoritatile de reglementare privind modul in care va fi vanduta subsidiara din Polonia, Raiffeisen Polbank, dupa ce, in ianuarie, al doilea mare creditor din Europa emergenta anunta vanzarea  subsidiarelor din Polonia si Slovenia si reducerea operatiunilor internationale.
In aprilie, directorul general al RBI, Karl Sevelda, anunta ca banca austriaca ar putea garanta unele imprumuturi in franci elvetieni la subsidiara sa din Polonia, pentru a sprijini vanzarea acestei afaceri.
Seful grupului bancar austriac a reafirmat ca in Polonia creditele denominate in franci au fost acordate aproape in intregime unor clienti buni-platnici, astfel incat este putin probabila nerambursarea acestor imprumuturi.
Decizia neasteptata a Bancii Nationale a Elvetiei din 15 ianuarie de a elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc a condus la deprecierea cu 22% a zlotului polonez in raport cu francul, ceea ce a provocat dificultati pentru cele aproximativ 550.000 de familii din Polonia care au credite în franci. Majoritatea imprumuturilor au fost contractate inainte de criza financiara, cand zlotul polonez era relativ puternic in raport cu francul.
Pe lista institutiilor cu portofolii mari de credite in franci elvetieni se numara Getin Noble Bank (actionarul majoritar al Idea Bank- fosta RIB), PKO BP, BPH, BZ WBK, mBank, precum si diviziile din Polonia ale Millennium si Raiffeisen.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul