top banner

ANPC nu include darea in plata in transpunerea Directivei 17

20 Ianuarie 2016 | Autor: Conso

Actul normativ prin care se transpune in legislatia nationala Directiva 17/2014 privind creditele ipotecare nu contine prevederi cu privire la ”darea in plata”. ANPC a publicat un proiect de Ordonanta de Guvern in acest sens care nu face nici o referire la stingerea creantelor ipotecare prin cedarea ipotecii catre banca.
Actul european trebuie sa intre in vigoare in statele membre ale Uniunii Europene pana in martie 2016. Potrivit Directivei, noile reguli urmeaza sa se aplice contractelor nou semnate, nu si celor aflate in derulare, astfel ca omisiunea ANPC ar putea fi benefica actualilor clienti ai bancilor.
In plus, ANPC nu a vrut ca noul act normativ sa se suprapuna peste proiectul de Lege existent privind darea in plata, care a fost retrimis in Parlament la finalul anului trecut de catre presedintele Klaus Iohannis, si care urmeaza sa intre in dezbatere in noua sesiune a Legislativului. Legea, daca va intra in vigoare in forma actuala, se va aplica tuturor creditelor cu garantie imobiliara, inclusiv celor in derulare.
Initial, Protectia Consumatorilor a propus un proiect de Lege pentru transpunerea Directivei, in care exista un articol care preciza ca ”returnarea sau transferarea catre creditor a garantiei sau a veniturilor obtinute din vanzarea garantiei este suficienta pentru rambursarea totala a creditului”.
Creditorii trebuie sa ofere clientilor informatii clare si usor de inteles
Pe de alta parte, proiectul de Ordonanta privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile standardizeaza informatiile care trebuie incluse in contractele de credit si pune accent pe informarea prealabila a clientilor privind conditiile si riscurile atasate creditelor. ”Creditorii sau intermediarii de credite trebuie sa puna in permanenta la dispozitie consumatorilor informatii generale clare si usor de inteles legate de contractele de credit”, se mentioneaza in expunerea de motive a actului normativ.
Actul normativ limiteaza si nivelul maxim la care poate ajunge dobanda creditului, respectiv 14%, precum si dobanda penalizatoare, la cel mult trei puncte procentuale peste rata curenta de dobanda, si la maximum doua puncte peste rata curenta in caz de somaj, boala, deces sau reducerea veniturilor cu mai mult de 15%.
Bancile trebuie sa exercite ”indulgenta rezonabila” fata de clienti
In acelasi timp, bancile vor fi obligate sa gaseasca solutii prin care sa ajute clientii aflati in dificultate inainte sa recurga la executarea silita. Spre exemplu, daca reesaloneaza sau restructureaza creditul, acestea nu au voie sa creasca costurile debitorului, asa cum se intampla pana acum. ”Trebuiesc adoptate masurile necesare pentru a asigura faptul ca creditorii exercita indulgenta rezonabila si fac incercari rezonabile de a solutiona situatia prin alte mijloace inainte de initierea procedurii de executare silita”, se mai arata in document. 
Perioada dintre declararea scadentei anticipate si executarea silita va fi intre 3 si 6 luni, iar clientii vor putea sa vanda singuri bunul ipotecat, inainte de declararea scadentei anticipate.
Proiectul de OUG este in dezbatere publica pana pe 5 martie si va fi aplicat, dupa adoptare, incepand cu 21 martie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul