top banner

3 sfaturi utile la refinantarea creditului

10 Noiembrie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Refinantarea poate reprezenta o solutie avantajoasa pentru cei care doresc sa plateasca o rata lunara mai mica. Atunci cand se obtine un credit de refinantare trebuie urmati insa cativa pasi pentru a noul imprumutut sa fie cu adevarat mai avantajos din punct de vedere al costurilor.
Creditul de refinantare a devenit unul dintre cele mai vandute produse de finantare din ultimii ani. Odata ce creditele ipotecare si cele de consum nu au mai beneficiat de acelasi volum de vanzari, iar neperformanta a inceput sa se faca simtita, bancile si-au dat seama ca este mai putin riscant sa atraga clienti prin refinantare.
Acestia prezinta marele avantaj ca au deja un istoric in spate, iar daca si-au platit la timp datoriile la banca de la care pleaca este foarte probabil sa isi plateasca ratele si la banca ce le ofera refinantarea.
Si clientii care isi schimba banca pot beneficia de avantaje reale daca urmeaza cateva reguli simple si fac un calcul corect inainte sa se decida asupra unei banci:
1.    La alegerea unui credit de refinantare, clientii trebuie sa compare DAE, la fel ca si in cazul creditelor obisnuite, iar aceasta sa fie calculata in functie de caracteristicile creditului vechi.  
Spre exemplu, daca soldul actual al creditului este 4.537 euro, iar perioada ramasa pana la rambursarea integrala este de 3 ani si jumatate, si calculul aferent creditului de refinantare trebuie facut tot pentru 4.537 euro si 3 ani si jumatate.  
Daca se face calculul pentru un credit de refinantare pe 5 ani, atunci rata lunara automat va fi mai mica, chiar daca dobanda este mai mare.
Un calcul usor se poate face cu ajutorul calculatorului de refinantare credit de pe Conso.ro.
2.    Datoria fata de banca nu este data doar de rata lunara. Este foarte important ca suma totala platita pana la finalul creditului se se reduca in urma refinantarii.
Daca se prelungeste termenul de plata, este foarte usor ca rata lunara sa scada, insa acest lucru poate duce la cresterea costului total al creditului.
Prelungirea termenului este o solutie reala pentru cei care inteleg costurile acestei operatiuni, dar le accepta pentru beneficiul de a avea o rata mai mica, mai usor de suportat lunar.
3.    Obtinerea unei sume suplimentare este o alta optiune ce apare in cazul refinantarii. Trebuie stiut insa ca orice suma suplimentara presupune costuri suplimentare.
Astfel, daca nu aveti neaparat nevoie de acesti bani, nu este recomandat sa va cresteti artificial datoria catre banca.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare
Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Cea mai avantajoasa oferta vine de la BRD, unde dobanda poate fi 4,8% in cazul creditelor “verzi” cu incasare venit si avans de minim 20%.

17 Dec 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul