top banner

Leasing auto: Finantatorul poate impune o societate de asigurari agreata?

20 Martie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Contractele de finantare incheiate de persoanele fizice intra sub incidenta legislatiei privind protectia cosumatorilor. Astfel, conform OUG 50/2010, aprobata prin legea 288/2010, prevederile privind contractele de credit pentru consumatori se aplica si contractelor de leasing.
Execptie fac contractele de leasing operational, respectiv cele in care “obligatia de cumparare a obiectului contractului nu este stabilita nici prin respectivul contract, nici prin alt contract separat”.
Marea majoritate a contractelor de leasing incheiate cu consumatorii sunt insa contracte de leasing financiar, care implica si achizitia autoturismului la final, ceea ce le plaseaza sub umbrela reglementarilor privind protectia consumatorilor.
Acestea prevad ca finantatorul nu poate impune “incheierea contractului de asigurare a bunurilor aduse in garantie cu o societate agreata”, conform art. 40 din OUG 50/2010.
Cum garantia unui contract de leasing o constituie chiar autoturismul, rezulta ca nu se poate impune o societate agreata pentru incheierea politei CASCO.
In ceea ce priveste insa polita RCA, cum aceasta acopera riscul producerii de daune tertilor, legea nu este explicita.
De asemenea, in cazul in care contractul semnat este un contract de leasing operational sau clientul este o companie, nu se mai pot aplica reglementarile privind protectia consumatorului. In acest caz, este posibila impunerea unei societati de asigurare agreata.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite auto

Credite auto
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite auto & leasing

Alte Articole

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Pentru achizitionarea unui autoturism, majoritatea bancilor ofera creditele de nevoi personale. Exista banci care au conturat produse distincte-creditele auto-iar in prezent avem si oferte dedicate strict pentru masinile electrice sau hybrid.

10 Apr 2023 | Credite auto & leasing
Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Guvernul a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare prin care tarifele la RCA vor fi plafonate timp de 6 luni, pentru a se stopa cresterea exploziva a preturilor dupa falimentul City Insurance, fostul lider autoritar al pietei.

24 Feb 2022 | Credite auto & leasing
Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Dupa un an agitat, caracterizat de falimentul liderului City Insurance si scumpirea accelerata a tarifelor, pe piata RCA se fac primii pasi pentru cresterea concurentei prin aparitia Axeria Iard.

06 Ian 2022 | Credite auto & leasing
Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Masinile electrice sau hibride au inceput sa ocupe o pozitie inalta in alegerile soferilor din Romania In ultimii ani, din ce in ce mai multi impatimiti de autoturisme si, mai ales, sustinatori ai mediului, achizitioneaza sau se documenteaza despre modelele verzi.

27 Dec 2021 | Credite auto & leasing

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Leasing auto

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la un contract de leasing auto