Chiar daca adoptarea legii falimentului personal le va afecta aproape direct afacerile, recuperatorii de creante considera ca existenta unui asemenea act normativ este benefica pentru romani.
“O lege a insolventei persoanei fizice exista in multe tari din Europa si cred ca a avea o astfel de reglementare si in Romania este de bun augur”, a precizat Cristian Ionescu, presedintele Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale si director general Coface.
Mai mult, Ionescu nu vede in adoptarea unei astfel de reglementari o amenintare pentru propria afacere, in conditiile in care, daca un restantier solicita falimentul, nu mai poate fi urmarit de banci sau recuperatori in vederea achitarii datoriei.
In 2009, companiile de recuperat creante au gestionat 3,6 cazuri de datorii restante ale persoanelor fizice, mai mult de jumatate dintre acestea reprezentand credite bancare.
Punctul principal al proiectului de lege pe care reprezentantii recuperatorilor ar dori sa nu fie adoptat se refera la falimentul scuzabil, ce presupune ca o datorie sa fie inchisa daca debitorul achita cel putin 75% din valoarea acesteia.
Pe de alta parte, valoarea medie a sumelor recuperate de societatile de profil se ridica la 20%, cel mult 25%, din datoriile restante ale persoanelor fizice.
“Sper ca in Camera Deputatilor sa existe destula intelepciune ca acest text de lege sa fie adoptat intr-un mod corect”, a mai precizat Ionescu.
La finalul lunii martie, proiectul legislativ privind falimentul personal a fost adoptat in plenul Senatului cu 73 voturi pentru si 3 impotriva, inclusiv clauzele privind falimentul scuzabil.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News