top banner

AAF evalueaza riscul de dobanda al fondurilor monetare si de obligatiuni

14 Decembrie 2009 | Autor: Conso

Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF) a lansat indicatorul modified duration, care evalueaza riscul de rata a dobanzii la care se expun investitorii fondurilor monetare si de obligatiuni. 

Riscul de rata a dobanzii se refera la variatia valorii intrumentelor cu venit fix, ca urmare a oscilatiei ratelor de dobanda din piata. Intre rata dobanzii de piata si pretul unui instrument cu venit fix exista o relatie inversa, in sensul ca o crestere a randamentului conduce la o diminuare a pretului instrumentului.

“Aceasta corelatie inversa poate fi explicata prin comportamentul investitorilor, care intr-un context de dobanzi de 7% anual vor gasi mai atractiva o obligatiune cu un cupon de 8% si vor cumpara acest instrument, iar cererea astfel creata va conduce la cresterea pretului”, au specificat reprezentantii AAF.

Modified duration este utilizat si de Asociatia Europeana a Fondurilor si Administratorilor de investitii (EFAMA), pentru delimitarea fondurilor monetare de obligatiuni. Astfel, fondurile monetare se caracterizeaza printr-o valoare subunitara a indicatorului, in timp ce fondurile de obligatiuni prezinta un indicator supraunitar.

“In consecinta, publicarea incepand cu luna decembrie 2009 a Modified duration care va conduce la o reclasificare a fondurilor monetare si de obligatiuni in functie de aceasta, contribuie la cresterea transparentei, asigura un coeficient de comparabilitate sporit si imbunatatirea comunicarii catre publicul investitor”, mai precizeaza reprezentantii AAF.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Hidroelectrica: Cat de mult poate sa afecteze seceta cotatiile bursiere?

Hidroelectrica: Cat de mult poate sa afecteze seceta cotatiile bursiere?

Apropierea listarii Hidroelectrica la BVB aduce in discutie politica asumata de dividende, dar si regimul hidrologic al urmatorilor ani.

07 Iun 2023 | Investitii
Solutii financiare pentru romanii cu minim 100.000 euro

Solutii financiare pentru romanii cu minim 100.000 euro

BT a lansat un serviciu de Premium Banking pentru clientii din Bucuresti, unde accesul se face de la minimum 75.000 euro, majorand plafonul pentru private banking la 200.000 euro. UniCredit fixeaza un prag de 1 milion euro.

02 Iun 2023 | Investitii
De ce ocolesc romanii piata de capital?

De ce ocolesc romanii piata de capital?

Mai multe puncte de vedere dinspre brokeri si administratorii fondurilor mutuale scot in evidenta subdezvoltarea pietei locale, fara a insista insa prea mult pe cauzele reale ale fenomenului.

25 Mai 2023 | Investitii
Cat de mult poti castiga dintr-un IPO?

Cat de mult poti castiga dintr-un IPO?

O analiza privind profitul obtinut de investitori in urma aprecierii cotatiilor si incasarii dividendelor pentru companiile listate prin oferta publica in ultimii 19 ani la BVB arata o medie anuala de peste 10%.

12 Mai 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul