top banner

Costurile extra-bancare ale unui credit ipotecar

14 Noiembrie 2008 | Autor: Marina Sterpan

Persoanele interesate de un credit ipotecar primesc de la ofiterii de credit toate informatiile legate de costurile imprumutului pe care trebuie sa le plateasca catre banca. Totusi, pe langa acestea solicitantii trebuie sa se astepte la o serie de alte cheltuieli adiacente, ce tin, in primul rand, de achizitia imobilului si instituirea ipotecii.
 
Costul unui credit ipotecar nu se rezuma doar la dobanda si comisioanele percepute de banca. Atunci cand va hotarati sa achizitionati un imobil prin credit sau doar sa obtineti un imprumut garantand cu o ipoteca, exista o serie de costuri adiacente ce va mai pot scoate din buzunar sume importante de bani.
 
Acestea constau in taxe notariale, evaluarea imobilului, incheierea unor asigurari de viata sau de imobil.
 
Cuantumul lor nu tine de banca sau brokerul prin care va hotarati sa contractati imprumutul, cu toate ca exista posibilitatea obtinerii unor reduceri fata de costurile standard pe care le-ati plati in mod normal.
 

Costuri platite inainte de semnarea contractului cu banca

 
In cazul unui credit ipotrecar, primul pas consta in gasirea unui imobil si, eventual, incheierea unui ante - contract care poate costa, in functie de notar, aproximativ 200 - 300 lei. In general, costul acesta este suportat tot de cumparator, respectiv solicitantul imprumutului.
 
De asemenea, banca va impune si realizarea unei evaluari a imobilului in cauza. Procedura trebuie realizata de catre un evaluator agreat de banca. Sunt banci care au propriul departament de evaluatori la care puteti apela.
 
Comisioanele percepute pentru aceasta etapa se situeaza intre 100 si 150 euro. Evaluarea dureaza intre doua zile si o saptamana, dar raportul poate fi valabil si luat in considerare de banca, chiar si timp de un an de la incheierea lui.
 
Pentru mai multa siguranta, unele institutii de credit solicita si o asigurare de viata. Aceasta este ori incusa deja in costurile creditului ori este incheiata separat de client. In cazul din urma, clientul are posibilitatea de a gasi cea mai buna oferta a societatilor din piata.
 
Suma asigurata trebuie sa fie cel putin egala cu valoarea creditului.
 

Taxele notariale  costa cel mai mult

 
In afara de ante-contract, solicitantul de credit trebuie sa suporte costurile aferente extrasului de carte funciara, intocmirea contractului de vanzare-cumparare si instituirea ipotecii.
 
Extrasul de carte funciara trebuie solicitat doar in momentul in care banca este deja in stadiul final cu analiza dosarului, deoarece acesta are o valabilitate limitata.
 
Odata ce se cunoaste exact data de eliberare a extrasului de carte funciara pentru autentificare si se aproba creditul, se poate stabili o intalnire cu vanzatorul si notarul la banca unde se semneaza contractul de vanzare-cumparare, contractul de ipoteca si contractul de credit.
 
Taxele percepute la momentul semnarii sunt cele notariale care includ remuneratia serviciilor prestate, o taxa pentru contractul de ipoteca si procentul desemnat impozitului pe tranzactia imobiliara respectiva.
 
Taxele notariale variaza in functie de notar si de banca. Pentru achizitia unui imobil de 90.000 euro, onorariul notarului public este in jur de 1.500 euro. Ipoteca se inregistreaza de catre notar pe suma creditului si costa aproximativ 400 euro.
 
Marina Sterpan este product manager la Credit Zone, companie specializata in intermedierea creditelor cu ipoteca.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul