top banner

Bancile se feresc sa-si publice costurile pe site

14 Ianuarie 2009 | Autor: Alexandra Popa

In contextul noii ordonante date de ANPC, in orice forma de publicitate si informare asupra unui credit, bancile trebuie sa mentioneze toate costurile aferente, inclusiv comisioanele. In timp ce unele institutii s-au conformat acestei prevederi si in ceea ce priveste propriile site-uri, altele continua sa prezinte oferte incomplete.
 
Pana de curand, bancile au avut libertate totala asupra informatiei prezentate pe propriile site-uri. Ofertele puteau fi cosmetizate usor, prin simpla omitere a prezentarii unor costuri ascunse.
 
De acum insa, acest lucru nu va mai fi posibil. Cel putin teoretic. Conform prevederilor noii ordonante, orice forma de publicitate referitoare la contractele de credit care indica o rata a dobanzii sau orice alte cifre referitoare la costul creditului pentru consumator va cuprinde si urmatoarele informatii standard:
  • rata dobanzii aferente creditului, fixa/sau variabila, impreuna cu informatii privind orice costuri incluse in costul total al creditului pentru consumator;
  • valoarea totala a creditului;
  • DAE;
  • durata contractului de credit;
  • valoarea totala platibila de consumator.
"Daca faci publicitate unui produs de tip serviciu financiar si mentionezi cel putin o cifra referitoatre la costuri, trebuie automat sa le prezinti pe toate, conform legii" a precizat Mihail Meiu, director in cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului. 
 
Acesta a precizat ca nu se poate mentiona doar rata dobanzii fara comisioane sau doar rata dobanzii fixe in primele luni, fara a se mentiona si cea ulterioara.
 

Abateri de la lege

 
Nu toate institutiile s-au conformat prevederilor ANPC si continua sa mentina pe site-urile proprii infomatii incomplete.
 
CEC Bank inca prezinta pe propria pagina de internet doar informatii legate de caracteristicile generale ale imprumutului si despre dobanda. Nu exista nici o mentiune referitoare la comisioanele percepute.
 
Credit Europe Bank ofera informatii legate de costuri doar partial. Daca in cazul creditelor ipotecare si imobiliare nu exista nici un fel de detalii legate de costuri, in cazul creditelor de nevoi personale se mentioneaza doar rata dobanzii, fara a se face referire la comisioanele de acordare si de administrare pe care banca le percepe.
 
Si Garanti Bank ofera informatii doar in legatura cu dobanzile aferente creditelor, fara a pune la dispozitie si nivelul comisioanelor pe care aceste produse le implica.
 

Mai bine niciun cost decat toate!

 
Exista insa si alte strategii adoptate, astfel incat site-urile proprii sa fie conforme cu prevederile ordonantei ANPC.
 
Volksbank nu mai ofera pe propria pagina de internet nici un fel de informatii legate de creditele destinate persoanelor fizice.
 
Banca Transilvania a scos in schimb doar informatiile legate de costuri, alegand sa nu ofere nici dobanda si nici comisioanele, ci doar informatii generale despre imprumut, precum suma maxima ce poate fi obtinuta, documentele solicitate sau garantiile necesare.
 
Si Banca Italo-Romena prefera aceeasi strategie. Pe pagina de internet nu apare nici un fel de informatie legata de costurile unui credit, solicitantii fiind indrumati catre o sucursala pentru mai multe detalii.
 

BCR si-a adaptat site-ul la noile cerinte legale

 
La BCR, pana de curand, cei interesati de un credit gaseau pe site-ul bancii doar informatii generale despre produs si nivelul dobanzii aferente.
 
In ceea ce priveste insa prezentarea comisioanelor, acestea lipseau cu desavarsire in urma cu numai doua luni.
 
In prezent, site-ul bancii a fost modificat, astfel ca informatiile legate de imprumuturi cuprind si comisioanele aferente, iar vizitatorii pot descarca, in format PDF, o lista cu toate tarifele si comisioanele bancii, inclusiv cele aferente contului curent.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Nu doar creditele ipotecare pot avea dobanzi fixe care rivalizeaza cu ROBOR sau IRCC, ci si creditele de nevoi personale, in anumite conditii.

17 Sep 2024 | Credite nevoi personale
Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Intr-o perioada in care marea majoritate a dobanzilor la creditele de consum sunt fixe si nu foarte mici, exista o campanie pentru un card de debit cu overdraft si dobanda IRCC+3,5%.

04 Sep 2024 | Credite nevoi personale
30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

Vrei să îți modernizezi o cameră din casă sau să îți schimbi electrocasnicele cu unele clasa A, însă nu ai reușit încă să pui suficienți bani deoparte? Sau poate ai în plan o altă achiziție importană, care trece granițele țării? Până pe 30 septembrie, cu ING Credit Card, poți face orice cumpărături în 30 de rate egale, fără dobândă, oriunde în lume (excepția țărilor Iran, Siria, Sudan, Coreea de Nord și Cuba). Singurele condiții sunt ca tranzacția să fie peste 1.500 de lei și să o efectuezi până pe 30 septembrie. În cazul în care cumparăturile sunt sub valoarea de 1500 de lei, primești 3 rate (sau mai multe în funcție de partenerii selectați ING).

30 Aug 2024 | Credite nevoi personale
Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Soldul creditelor de consum a crescut de la 66,2 miliarde lei in iunie 2023 la 74,3 miliarde lei in iunie 2024 si pe fondul unei reduceri a dobanzilor medii la creditele noi cu putin peste 2 procente.

21 Aug 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul