top banner

Conturile de economii au avantaje fiscale

24 Mai 2007 | Autor: Oana Cosescu

Conturile de economii sunt printre cele mai avantajoase produse de economisire. Ratele dobanzilor sunt similare cu cele ale depozitelor la termen, iar castigurile sunt in multe cazuri scutite de impozitare. In schimb, cota unica se aplica tuturor depozitelor, ceea ce le diminueaza mult randamentul final.
 
Conform Codului fiscal, veniturile obtinute din dobanzile aferente conturilor curente si depozitelor la vedere nu se impoziteaza. La acestea se adauga dobanzile aferente titlurilor de stat si obligatiunilor municipale daca este cazul. De asemenea, in categoria veniturilor neimpozabile mai sunt incluse dobanzile incasate la contractele de economisire-creditare in sistem colectiv pentru achizitionarea de locuinte.
 
Conturile de economii sunt o categorie aparte de produse de economisire. Ele permit aporturi suplimentare de bani, dobanda calculandu-se lunar la soldul contului. Majoritatea acestor conturi permit retragerea numerarului oricand fara penalizare, fara a fi afectat nivelul de remunerare.
 
Astfel, ai accesul permanent la banii din cont, randamentele practicate sunt mult mai mari decat in cazul unui cont curent, dar nu cu mult mai mici decat in cazul unui depozit la termen. Marele avantaj este ca din punct de vedere fiscal aceste conturi sunt asimilate de cele mai multe ori cu conturile la vedere si in consecinta nu se impoziteaza. Acest lucru compenseaza nivelul mai scazut al dobanzii, facand produsul si mai atractiv.
 
Pe de alta parte, castigurile provenite din depozitele la termen sunt impozitate cu 16%. Indiferent de momentul platii dobanzii - la scadenta , lunar, semestrial sau trimestrial -, daca este dobanda  capitalizata sau nu, aceste venituri nu pot evita cota unica.
 
Calculul, retinerea si virarea impozitului se realizeaza de catre institutia bancara la care este constituit depozitul la momentul maturitatii acestuia. Daca depozitulul are atasat si optiunea de capitalizare, atunci impozitatea are loc la sfarsitul fiecarei perioade de capitalizare.
 
De exemplu, sa presupunem ca vrem sa deschidem un depozit la termen cu maturitatea de 6 luni. Suma economisita este de 10.000 lei si rata dobanzii - de 8%. Aceasta inseamna ca peste 6 luni, valoarea depozitului va fi de 10.400 lei ( suma depusa+dobanda). Banca aplica la dobanda impozitul de 16%( 400*16%= 64 lei). In final, in contul depozitului vom avea 10.336, ceea ce inseamna ca randamentul net al depozitului a fost de 6,72%. 
 
Daca tinem cont si de comisionul de retragere – de pilda, 0,3%, - valoarea finala incasata de client va fi de 10.305 lei. Iar, randamentul net dupa acest comision este de 6,10%, fata de 8% cat era rata afisata a dobanzii.
 
Pentru depozitele constituite inante de 1 ianuarie 2007 dar care au scadenta dupa aceasta data bancile aplica cotele de impozitare aferente perioadei cand au fost ele constituite.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Dobanzile depozitelor bancare in lei au intrat la apa

Dobanzile depozitelor bancare in lei au intrat la apa

In ultima perioada mai multe banci si-au ajustat dobanzile la termen in lei, cele mai lovite fiind randamentele pe termen de 24-36 luni. Pe anumite scadente, plasamentele in euro rivalizeaza cu cele in lei.

07 Dec 2023 | Depozite
Dobanzile in euro ameninta randamentele in lei in programul Fidelis

Dobanzile in euro ameninta randamentele in lei in programul Fidelis

In intervalul 27 noiembrie-15 decembrie, investitorii sunt tentanti cu o noua transa de titluri de stat in lei si euro. In vreme ce randamentele in lei la scadenta de un an s-au redus, cele in euro au crescut din nou.

27 Noi 2023 | Depozite
Bancile au inceput sa concureze statul la atragerea de euro

Bancile au inceput sa concureze statul la atragerea de euro

Dupa modelul randamentelor oferite de titlurile de stat din emisiunile Fidelis, bancile cresc treptat dobanzile la termen in moneda europeana.

18 Oct 2023 | Depozite
Interesul fata de emisiunile Fidelis scade abrupt

Interesul fata de emisiunile Fidelis scade abrupt

Fata de prima emisiune din acest an din aprilie, subscrierile la editia incheiata pe 3 octombrie s-au injumatatit. In continuare, interesul pentru plasamentele in euro ramane semnificativ mai mare decat pentru cele in lei.

06 Oct 2023 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii