Cu toate ca perspectivele pe termen scurt pentru investitiile in actiuni nu sunt foarte imbucuratoare, acum este momentul pentru demararea unei investitii sistematice in actiuni pe termen lung, se arata intr-un studiu realizat de Raiffeisen Capital Management Austria.
Analistii Raiffeisen Capital Management (RCM) recomanda investitorilor sa profite de situatia actuala cand societatile sunt evaluate la un nivel scazut, preturile de achizitie fiind astfel foarte atractive.
Investitorii nu ar trebui sa mizeze pe o singura actiune, ci sa meraga mai degraba pe modelul unui portofoliu diversificat. Se recomanda, spre exemplu, sa fie planificate investitii la intervale de timp regulate sub forma unor planuri de economisire.
Pietele emergente, singurele atractive
Cele mai bune perspective de crestere le au pietele emergente, cum este si cazul Romaniei. Factorul cheie il constituie in special cererea interna ridicata a consumatorilor, cat si obtinerea unor profituri mari de catre companii.
Principalul risc in acest caz il reprezinta efectele care se pot transmite de pe pietele internationale. „Daca de aceasta data greutatile legate de lichiditati pornesc de la natiunile industriale, tarile emergente nu constituie un port sigur pentru investitiile in actiuni”, crede Klaus Glaser, CIO la Raiffeisen Capital Management.
Este insa probabil ca temerile cu privire la recesiunea din SUA sa atinga in prima jumatate a anului punctul maxim iar apoi dobanzile scazute la nivel international, precum si preturile ridicate la materiile prime sa actioneze in sprijinul pietelor de actiuni ale economiilor emergente, este de parere Glaser.
Pietele dezvoltate, in declin
In schimb, “pentru economia americana sunt foarte probabile, rate negative de crestere. Ca si pana acum, pentru aceasta vorbesc datele extrem de slabe de pe piata imobiliara americana, acestea fiind asemanatoare cu fazele trecute de recesiune”, spune Glaser.
Factorii care au dus la obtinerea unor rezultate dezamagitoare sunt scaderea preturilor la case, dinamica negativa pe piata muncii, precum si preturile in crestere la energie si alimente.
Si in zona euro, ca urmare a tulburarilor de pe piata de capital si slabirii economiei americane, s-au observat in aproape toate sectoarele revizuiri negative ale randamentelor. Klaus Glaser considera ca perioada corectiilor nu a luat sfarsit.
“Dupa o calmare temporara, anticipam urmatoarea miscare a pietei orientata din nou descendent. Dintr-o perspectiva anuala asteptam totusi ca scaderile dobanzii de catre banca centrala a Statelor Unite, precum si imbunatatirea situatiei economice sa ofere sprijin pietelor de actiuni”, precizeaza Glaser.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News