Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a modificat norma privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru a conferi mai multe drepturi consumatorilor. Cea mai importanta schimbare este ca persoanele au dreptul de a solicita plata despagubirii inainte de efectuarea reparatiilor.
In plus, asiguratorul RCA are obligatia de a stabili cuantumul despagubiurii pentru prejudiciile produse autovehiculului la valoarea preturilor practicate de catre unitatile de specialitate sau prevazute in cataloagele de specialitate, astfel incat despagubirea primita sa-i permita pagubitului efectuarea reparatiilor.
Pana acum, in aceste situatii, costul reparatiilor era stabilit pe baza evaluarii asiguratorilor, iar preturile erau cel mult la nivelul celor practicate de catre service-urile auto. Aceasta masura va permite persoanelor sa solicite mai intai plata despagubirilor si ulterior sa efectueze reparatiile necesare.
Norma CSA mai prevede ca daca asiguratorii au suspiciuni intemeiate cu privire la modul de producere a accidentului, ei au obligatia de a comunica in scris, in termen de 10 zile de la data avizarii daunei, intentia de a desfasura investigatii. Acestea nu pot dura mai mult de 3 luni.
Totodata, companiile de asigurare au obligatia de a efectua plata dosarelor de daune in maxim 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei fata de 15 zile, asa cum era stabilit anterior.
“Am decis modificarea normelor RCA pentru a sprijini si mai mult interesele asiguratilor si imi exprim speranta ca aceste demersuri vor conduce la imbunatatirea serviciilor prestate de catre companiile de asigurare”, afirma Angela Toncescu, presedintele CSA. Ea spune ca de acum inainte companiile nu vor mai putea stabili valoarea despagubirilor potrivit propriilor criterii. Aceste modificari vor intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.
Atunci cand isi repara masina pe polita RCA, asiguratii au liberatate deplina in alegerea service-ului auto si nu pot fi obligati de catre asigurator sa aleaga o anumita unitate de reparatii. Clientii nemultumiti pot face reclamatii la CSA, atat direct la sediile Comisiei, cat si prin fax sau email.
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai mult
In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.
23 Decembrie 2020 | Asigurari
Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.
17 Decembrie 2020 | Asigurari
Companiile de asigurari ofera asigurari de raspundere civila pentru persoane fizice in cazul unor daune produse tertilor, fie ca acestia sunt chiriasi, proprietari, pietoni loviti de biciclisti etc, in ideea ca un simplu “pardon, scuzati” poate fi de multe ori insuficient.
7 Decembrie 2020 | Asigurari
Uniqa este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso iti prezinta cele mai importante aspecte pe care sa le ai in vedere la cumpararea unei polite.
29 Noiembrie 2020 | Asigurari
Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si
O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.