top banner

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

03 Ianuarie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Foto Unsplash.com

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.
Prin Hotararea aprobata de Guvern pe 28 decembrie s-a stabilit inghetarea temporara, pentru 3 luni, a tarifelor de prima practicate de catre asiguratorii RCA pentru contractele RCA incheiate ulterior intrarii in vigoare a respectivului act normativ la nivelul tarifelor de prima practicate de catre acestia la data de 28 februarie 2023. 
Tarifele pot fi ajustate cu maximum 6,8%, reprezentand prognoza ratei anuale a inflatiei la sfarsitul trimestrului II din 2024 publicata de catre BNR.
Autoritatile justifica aplicarea acestei masuri prin combaterea cresterii excesive a preturilor si stabilizarea graduala a pietei RCA in vederea evitarii propagarii efectelor negative in alte sectoare ale economiei.
Istoricul deciziilor de inghetare a primelor RCA
In data de 5 aprilie 2023 a fost emisa de catre Guvern Hotararea 298/2023 privind stabilirea tarifelor de prima maxime si a altor masuri aplicabile de catre societatile de asigurare care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie. 
Prin acest act normativ au fost stabilite tarifele de prima practicate pentru asigurarile RCA la nivelul propriilor tarife de prima care au fost practicate de catre fiecare asigurator RCA la data de 28 februarie 2023, acestea urmand a fi valabile pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 10 octombrie 2023. 
Aceasta perioada a fost prelungita ulterior pana la data de 31 decembrie 2023 prin HG 923/2023, publicata in Monitorul Oficial din 5 octombrie 2023. 
Cum insa in decembrie 2023 au expirat aproximativ 900.000 de contracte RCA, autorittile au considerat ca exista o presiune suplimentara asupra pietei RCA iar mecanismul dintre cerere si oferta a fost afectat estimand ca aceasta situatie de criza va persista si dupa 1 ianuarie 2024 in conditiile in care numai 6 societati autorizate in Romania si doua sucursale infiintate in baza dreptului de stabilire desfasoara in prezent activitate de asigurare RCA, iar datele arata ca numai in primele 6 luni din anul 2024 circa 50% (aproximativ 3,5 milioane) din contractele RCA in vigoare isi vor inceta valabilitatea.
In nota de fundamentare ce a acompaniat emiterea ultimei HG privind inghetarea tarifelor RCA se face referire si la raportul Consiliului Concurentei pe 2023 in care se mentioneaza ca „pe piata asigurarilor auto (RCA si CASCO) scaderea presiunii concurentiale fata de anul anterior, poate fi explicata prin prisma transformarilor majore ale industriei asigurarilor din ultimii trei ani, ce au indus dezechilibre majore intre cerere si oferta. […]. Astfel, dezechilibrul pietei se va mentine si in anul 2024, ceea ce ar putea conduce fie la o crestere a tarifelor practicate, fie la o scadere a cererii, in contextul economic actual caracterizat de o inflatie inca ridicata.” 
Ramane de vazut daca asistam la ultima hotarare de inghetare a tarifelor in 2024 sau daca va mai urma cel putin una, avand in vedere ca intentia initiala a Guvernului fusese sa prelungeasca perioada cu 6 luni.
Din 2024 apare RCA pentru trotinete si biciclete electrice
Persoanele fizice sau firmele care detin trotinete si biciclete electrice care au o viteza maxima mai mare de 25 de kilometri la ora sau cele care au o masa proprie mai mare de 25 kg si o viteza maxima constructiva mai mare de 14 km/h vor trebui sa le asigure RCA, potrivit unui proiect de lege adoptat in sedinta din 29 decembrie a Guvernului.
Este o decizie ce transpune in legislatia locala o directiva UE prin care se redefineste si notunea de „vehicul”. Ca urmare, vor trebui asigurate RCA si vehicule care nu erau supuse pana acum inmatricularii/inregistrarii precum trotinete electrice, biciclete electrice si alte vehicule.
Sunt exceptate de la o astfel de asigurare fotoliile rulante sau vehiculele similare cu propulsie proprie, destinate a fi utilizate in mod exclusiv de catre o persoana cu dizabilitate fizica locomotorie
De asemenea, nu va exista obligativitatea asigurarii RCA pentru vehiculele retrase temporar sau permanent din circulatie si pentru vehiculele participante in cadrul evenimentelor si activitatilor sportive cu motor, inclusiv a curselor si competitiilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari
Asigurare de viata cu suport investitional in bonduri guvernamentale

Asigurare de viata cu suport investitional in bonduri guvernamentale

Allianz-Tiriac a lansat un produs unit-linked (“My Savings”) cu o componenta investitionala focalizata pe bondurile in valuta emise pe pietele externe de statul roman. Care sunt plusurile si care sunt minusurile unui produs de acest gen?

29 Mai 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul