top banner

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

05 Decembrie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Foto Unsplash.com

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs. 
Cand vorbim de creditele ipotecare, incheierea unei asigurari de viata reduce riscurile cu care se confrunta deopotriva si debitorul si creditorul. 
In cazul aparitiei evenimentului asigurat se evita si alte consecinte neplacute care pot fi asociate neplatii ratelor la timp (executarea silita). Din acest motiv, mai multe banci care ofera credite ipotecare solicita consumatorilor si incheierea unei asigurari de viata. 
Exista insa banci care vor sa isi acopere acest risc si in cazul creditelor cu doze asociate de risc mai mici (scadente mai scurte si sume acordate mai putin consistente) si ofera dobanzi mai bune la creditele de nevoi personale cand exista si o asigurare de viata incheiata de debitor. 
De pilda, ING Bank la creditul ING Personal ofera o dobanda cu 1,5 puncte procentuale mai mica celor care au asigurari de viata atasate creditului, atat pentru debitorii care incaseaza veniturile in contul curent deschis la ING, cat si pentru cei care nu o fac, atat pentru creditele cu dobanda fixa, cat si la cele cu dobanda variabila.
Astfel, in functie de sumele imprumutate, incheierea unei asigurari de viata poate reprezenta o economie (daca diferenta intre ratele scazute si primele anuale este avantajoasa) sau, dimpotriva, o cheltuiala suplimentara. 
Dar daca asiguratii ar primi inapoi o parte a primelor de asigurare? Un numar mai mare dintre debitorii tentati sa isi faca asigurari de viata pentru a primi dobanzi mai bune la credite ar iesi pe plus, iar sumele cheltuite in final de cei care sunt obligati de banca sa incheie o astfel de asigurare ar scadea. 
Groupama propune asigurari de viata cu retur de prima
Noul produs le ofera clientilor companiei posibilitatea de a incasa un procent din primele achitate pe perioada derularii politei de asigurare. 
Astfel, in cazul in care riscurile asigurate nu se produc pana la incheierea valabilitatii contractului, persoana asigurata va primi 30% sau 50% din valoarea primelor platite pentru asigurarea de baza, conform optiunii alese la semnarea contractului.
Asigurarea de viata cu retur de prima acopera riscul de deces din orice cauza, la produsul de baza putand fi adaugate o serie de asigurari suplimentare, care sa extinda acoperirile, in functie de nevoile clientului. 
Printre acestea se numara spitalizarea si interventiile chirurgicale din accident/orice cauza, invaliditatea permanenta partiala sau totala, incapacitatea temporara de munca, fracturile, arsurile, bolile grave, precum si acces la chat-ul medical IntreabaMedic, sanatate emotionala sau stomatologie. 
Totodata, acoperirile pot fi diversificate si prin alocarea unei sume de bani pentru investitii, in functie de gradul de risc ales de asigurat (produsele unit-linked). 
Durata minima necesara incheierii unei astfel de polite este de 3 ani, iar prima minima anuala este de 500 lei. 
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari
Asigurare de viata cu suport investitional in bonduri guvernamentale

Asigurare de viata cu suport investitional in bonduri guvernamentale

Allianz-Tiriac a lansat un produs unit-linked (“My Savings”) cu o componenta investitionala focalizata pe bondurile in valuta emise pe pietele externe de statul roman. Care sunt plusurile si care sunt minusurile unui produs de acest gen?

29 Mai 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul