top banner

Restrictiile la credite vor forta scaderea preturilor la case

23 Septembrie 2008 | Autor: Marius Serban

Noile reguli impuse de BNR la credite vor face ca suma imprumutata de clienti sa se reduca. Tot mai putine persoane isi vor permite sa cumpere o casa, fenomen ce va impune scaderea preturilor la locuinte. Analistii de la Kiwi Finance considera ca aceasta este singura solutie pentru a evita un blocaj imobiliar.
 
Noul regulament BNR pentru creditele acordate persoanelor fizice va determina ca suma imprumutata de un client sa scada sever, reiese dintr-un studiu realizat de brokerul de credite Kiwi Finance.
 
Credite cu pana la 30% mai mici
 
Un solicitant va imprumuta cu 30% mai putin in franci elvetieni printr-un credit ipotecar. Si creditele in celelalte valute vor deveni mai mici. In euro, se va imprumuta cu 24% mai putin, iar in dolari - cu 18%.
 
« In continuare, suma cea mai mare poate fi accesata in CHF, cu toate ca este valuta ce va inregistra cele mai mari scaderi dupa implementarea noilor norme », spune Anca Bidian, CEO la Kiwi Finance.
 
Diferentele dintre creditele in diverse valute se vor micsora insa. O familie cu un venit de 1.000 euro va putea imprumuta in jur de 50.000 euro. Daca s-ar imprmuta in franci, ar urma sa obtina cu numai 8.000 euro in plus.

In prezent, un credit in CHF permite unei astfel de familii sa imprumute peste 80.000 euro. 

Puterea de cumparare a populatiei se reduce
 
Noile restrictii vor face ca tot mai putine persoane sa isi permita achizitionarea unei case, avand in vedere preturile mari de pe piata imobiliara.
 
De exemplu, o familie cu un venit de 660 euro isi poate permite in prezent sa cumpere in rate o locuinta de 65.000 euro (in conditiile in care plateste un avans de 25%). Dupa aplicarea noului regulament BNR, se va incadra doar pentru o casa de 53.000 euro. Astfel, singura solutie va fi sa-si achizitioneze o garsoniera, spun specialistii de la Kiwi Finance.
 
Extinderea perioadei de rambursare nu este o solutie. Pentru ca o familie cu un venit de 660 euro sa-si permita un apartament cu 2 camere in Bucuresti in valoare de 110.000 euro ar fi nevoie de un credit pe 63 de ani.
 
Dupa implementarea noului regulament, venitul minim pentru a cumpara in rate un apartament de 110.000 euro va creste de 1.500 euro la 1.700 euro. Estimarile sunt facute in ipoteza platii unui avans de 25%.
 
Preturile la case sunt nesustenabile
 
« In situatia actuala vedem ca ne indreptam spre o cerere nesustenabila din punct de vedere al veniturilor si o oferta nelichida din punct de vedere al preturilor », afirma Anca Bidian. Ea considera ca singura solutie pentru a regla dezechilibrul dintre ceea ce isi poate permite populatia si ceea ce solicita vanzatorii este scaderea preturilor la case.
 
« In ultimii 5 ani, in Bucuresti, pretul pe metru patrat a crescut de la 200 de dolari la 2.000 euro. Crestere sanatoasa nu prea este. Ne uitam la o perioada investitional-speculativa care este pe terminate”, crede Bidian. In opinia sa, este nevoie de o corectie la preturi atat in cazul apartamentelor vechi, cat si in cazul celor noi.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare
Cine are grija de debitori in Uniunea Europeana?

Cine are grija de debitori in Uniunea Europeana?

Practica la nivel european arata ca exista destul de multe banci centrale care si-au asumat protectia consumatorilor de servicii bancare, in ciuda unui potential conflict de interese intre supravegherea bancara prudentiala si protectia consumatorilor.

03 Oct 2023 | Credite imobiliare
Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Achiziționarea propriei locuințe, fie că este vorba despre un apartament sau o casă, este un obiectiv important pentru mulți dintre noi. Dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința care corespunde dorințelor tale, până pe 15 octombrie poți apela la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă și redusă, ulterior variabilă.

27 Sep 2023 | Credite imobiliare
Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Dobanzile la depozitele noi in lei si-au inceput scaderea in ianuarie, in vreme ce dobanzile la credite noi au avut maximul in aprilie.

01 Sep 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul