Majoritatea locuintelor noi din Bucuresti sunt vandute la preturi cuprinse intre 1.200 si 1.800 euro/mp, in functie de clasa si locatie. Dezvoltatorii vizeaza tot mai mult clientela de mijloc, astfel ca in ansamblurile rezidentiale predomina apartamentele cu 2 si 3 camere.
Numarul proiectelor dezvoltate in Bucuresti este simtitor mai redus decat in alte orase europene. In 2007, bucurestenii au beneficiat de 2.500 de apartamente noi in timp ce, in Varsovia, considerata o piata comparabila ca marime, au fost livrate 15.700 de locuinte iar alte 16.200 sunt planificate pentru 2008.
Situatia este insa in curs de schimbare. Avand in vedere oferta de locuinte scoasa la vanzare, se poate anticipa ca in perioada 2008-2010 se vor livra anual in jur de 6.000-8.000 de locuinte noi.
Chiar daca oferta este restransa, dezvoltatorii nu pot spune ca inregistreaza o rata a vanzarilor foarte buna. In Bucuresti, spre exemplu, ratele de absorbtie ale locuintelor oferite de dezvoltatorii imobiliari au scazut in ultimul timp, se arata intr-un studiu publicat de REAS.
Situatia nu pare insa ingrijoratoare deoarece cererea potentiala este inca mare la noi. In 2006, ponderea creditelor pentru locuinte in PIB de-abia atingea 2,3% in Romania, conform European Mortgage Federation. In schimb, media celorlalte tari din Uniunea Europeana ajungea la 49%.
Scade cererea pentru casele de lux
Din 220 de parcuri rezidentiale din Bucuresti luate in calcul de analistii REAS, 180 reprezinta proiecte cu locuinte multifamiliale, aflate in diverse stadii de dezvoltare: de la proiecte aflate in inca in planificare la proiecte aproape finalizate.
Ca si preturi, piata rezideniala din capitala nu este omogena. Proiecte cu preturi mai mici de 1.000 euro/mp sunt greu de gasit. Marea majoritate a locuintelor sunt vandute cu preturi cuprinse intre 1.200 si 1.800 euro/mp, in functie de clasa si locatie, si vizeaza clientela din clasa de mijloc. Preturile pentru segmentul de lux incep de la 2.000 euro.
Ratele de absorbtie si cota de piata a segmentului rezidential de lux sunt momentan in scadere, ceea ce aduce piata mai aproape de solicitarile cumparatorilor. Dezvoltatorii se adreseaza acum mai mult clasei de mijloc, motiv pentru care unitatile cu 2 si 3 camere predomina in oferte.
Merita semnalat ca proiectele introduse acum pe piata au preturi mai ridicate decat cele s-au aflat la vanzare pentru o perioada lunga de timp.
Deficitul de teren intravilan a facut ca multe proiecte rezidentiale sa fie amplasate in afara Bucurestiului, conducand la o tendinta de suburbanizare, noteaza autorii sudiului. La acest lucru a contribuit si interesul cumparatorilor pentru locuinte in afara orasului. In 2007, in judetul Ilfov au fost livrate cu 60% mai multe locuinte decat in Bucuresti. Activitatea de constructie s-a axat pe zona suburbana a orasului cu preponderenta clara pentru locatiile din nordul capitalei: Pipera, Voluntari, Buftea, Otopeni, Corbeanca.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News