top banner

Proiectele rezidentiale se concentreaza pe apartamente cu 2 si 3 camere

02 Septembrie 2008 | Autor: Alexandra Popa

Majoritatea locuintelor noi din Bucuresti sunt vandute la preturi cuprinse intre 1.200 si 1.800 euro/mp, in functie de clasa si locatie. Dezvoltatorii vizeaza tot mai mult clientela de mijloc, astfel ca in ansamblurile rezidentiale  predomina apartamentele cu 2 si 3 camere.
 
Numarul proiectelor dezvoltate in Bucuresti este simtitor mai redus decat in alte orase europene. In 2007, bucurestenii au beneficiat de 2.500 de apartamente noi in timp ce, in Varsovia, considerata o piata comparabila ca marime, au fost livrate 15.700 de locuinte iar alte 16.200 sunt planificate pentru 2008.
 
Situatia este insa in curs de schimbare. Avand in vedere oferta de locuinte scoasa la vanzare, se poate anticipa ca in perioada 2008-2010 se vor livra anual in jur de 6.000-8.000 de locuinte noi.
 
Chiar daca oferta este restransa, dezvoltatorii nu pot spune ca inregistreaza o rata a vanzarilor foarte buna. In Bucuresti, spre exemplu, ratele de absorbtie ale locuintelor oferite de dezvoltatorii imobiliari au scazut in ultimul timp, se arata intr-un studiu publicat de REAS.
 
Situatia nu pare insa ingrijoratoare deoarece cererea potentiala este inca mare la noi. In 2006, ponderea creditelor pentru locuinte in PIB de-abia atingea 2,3% in Romania, conform European Mortgage Federation. In schimb, media celorlalte tari din Uniunea Europeana ajungea la 49%.
 
Scade cererea pentru casele de lux
 
Din 220 de parcuri rezidentiale din Bucuresti luate in calcul de analistii REAS, 180 reprezinta proiecte cu locuinte multifamiliale, aflate in diverse stadii de dezvoltare: de la proiecte aflate in inca in planificare la proiecte aproape finalizate.
 
Ca si preturi, piata rezideniala din capitala nu este omogena. Proiecte cu preturi mai mici de 1.000 euro/mp sunt greu de gasit. Marea majoritate a locuintelor sunt vandute cu preturi cuprinse intre 1.200 si 1.800 euro/mp, in functie de clasa si locatie, si vizeaza clientela din clasa de mijloc. Preturile pentru segmentul de lux incep de la 2.000 euro.
 
Ratele de absorbtie si cota de piata a segmentului rezidential de lux sunt momentan in scadere, ceea ce aduce piata mai aproape de solicitarile cumparatorilor. Dezvoltatorii se adreseaza acum mai mult clasei de mijloc, motiv pentru care unitatile cu 2 si 3 camere predomina in oferte.
 
Merita semnalat ca proiectele introduse acum pe piata au preturi mai ridicate decat cele s-au aflat la vanzare pentru o perioada lunga de timp.
 
Deficitul de teren intravilan a facut ca multe proiecte rezidentiale sa fie amplasate in afara Bucurestiului, conducand la o tendinta de suburbanizare, noteaza autorii sudiului. La acest lucru a contribuit si interesul cumparatorilor pentru locuinte in afara orasului. In 2007, in judetul Ilfov au fost livrate cu 60% mai multe locuinte decat in Bucuresti. Activitatea de constructie s-a axat pe zona suburbana a orasului cu preponderenta clara pentru locatiile din nordul capitalei: Pipera, Voluntari, Buftea, Otopeni, Corbeanca.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul