top banner

Creditele bancilor romanesti ar fi considerate discriminatorii in SUA

14 Septembrie 2008 | Autor: Alexandra Popa

Bancile nu ar trebui sa includa in sistemul de scoring date precum varsta, sexul sau starea civila. Refuzarea unui client pe baza acestor aspecte este catalogata ca discriminare in Statele Unite. In Romania, nu exista legi similare, astfel ca bancile pot lua decizia de creditare tinand cont nu numai de situatia financiara a clientului.
 
O delegatie a Federal Trade Commission (FTC) - autoritatea guvernamentala de protectie a consumatorului din SUA – a sosit la Bucuresti pentru a le impartasii colegilor din Romania, in perioada 2-4 septembrie, experienta acumulata peste ocean. Printre temele abordate s-a numarat protectia si corecta informare a consumatorilor de servicii financiare.
 
Astfel, unul din subiecte a atins prevederile legislative din SUA si puterea pe care o confera autoritatii de protectie a consumatorilor.
 
                                                                            Decizii de finantare discriminatorii
 
In SUA, problema discriminarii a fost pusa si in cazul serviciilor financiare. O banca nu are voie sa refuze creditarea unui client atata vreme cat acesta se incadreaza in conditiile impuse. Sexul, starea civila, rasa sau nationalitatea nu trebuie sa fie motive pentru care un solicitant obtine sau nu finantare.
 
Mai mult, exista anumite categorii de venituri pe care bancile sunt obligate sa le ia in considerare. Salariile, pensiile, ajutorele de stat sau pensiile alimentare sunt surse de venit pe care o banca din SUA nu le poate nega.
 
In Romania nu exista o astfel de lege. In consecinta, informatii personale, precum starea civila, sunt cruciale atunci cand se solicita un imprumut. Motivatia bancherilor romani este ca o persoana casatorita denota stabilitate si ii va fi acordata mai multa incredere din partea bancii.
 
In plus, fiecare institutie a adoptat o lista proprie cu veniturile luate in considerare, in diferite proportii. Bancile dispun de o discretie totala in aceasta zona.
 
Birourile de credit pot fi trase la raspundere
 
Buna functionare si corectitudinea informatiilor reprezinta o obligatie nu numai pentru bancile care isi raporteaza clientii, dar si pentru birourile de credit.
 
Acestea trebuie sa respecte anumite proceduri pentru a se asigura ca rapoartele de credit au maximum de exactitate. In situatia in care nu exista astfel de proceduri, biroul de credit poate fi tras la raspundere.
 
In SUA, exista 3 mari birouri de credit si exista chiar o lege care reglementeaza activitatea lor.
 
Legea privind Raportarea Corecta a Creditelor este unul din actele normative de baza ce reglemnenteaza activitatea birourilor de credit din SUA.
 
Buna aplicare a legii este vegheata de Federal Trade Commission, de autoritatile de reglementare bancara si de procurorul general. Clientii pot deschide actiune individuala in anumite cazuri, iar procurorii penali au dreptul de a solicita sanctiuni.
 
In 2006, un astfel de birou de credit a fost sanctionat cu 120.000 dolari deoarece a transmis informatii eronate unei institutii de credit, fara a urma proceduri de verificare a informatiei.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul