top banner

Creditele bancilor romanesti ar fi considerate discriminatorii in SUA

14 Septembrie 2008 | Autor: Alexandra Popa

Bancile nu ar trebui sa includa in sistemul de scoring date precum varsta, sexul sau starea civila. Refuzarea unui client pe baza acestor aspecte este catalogata ca discriminare in Statele Unite. In Romania, nu exista legi similare, astfel ca bancile pot lua decizia de creditare tinand cont nu numai de situatia financiara a clientului.
 
O delegatie a Federal Trade Commission (FTC) - autoritatea guvernamentala de protectie a consumatorului din SUA – a sosit la Bucuresti pentru a le impartasii colegilor din Romania, in perioada 2-4 septembrie, experienta acumulata peste ocean. Printre temele abordate s-a numarat protectia si corecta informare a consumatorilor de servicii financiare.
 
Astfel, unul din subiecte a atins prevederile legislative din SUA si puterea pe care o confera autoritatii de protectie a consumatorilor.
 
                                                                            Decizii de finantare discriminatorii
 
In SUA, problema discriminarii a fost pusa si in cazul serviciilor financiare. O banca nu are voie sa refuze creditarea unui client atata vreme cat acesta se incadreaza in conditiile impuse. Sexul, starea civila, rasa sau nationalitatea nu trebuie sa fie motive pentru care un solicitant obtine sau nu finantare.
 
Mai mult, exista anumite categorii de venituri pe care bancile sunt obligate sa le ia in considerare. Salariile, pensiile, ajutorele de stat sau pensiile alimentare sunt surse de venit pe care o banca din SUA nu le poate nega.
 
In Romania nu exista o astfel de lege. In consecinta, informatii personale, precum starea civila, sunt cruciale atunci cand se solicita un imprumut. Motivatia bancherilor romani este ca o persoana casatorita denota stabilitate si ii va fi acordata mai multa incredere din partea bancii.
 
In plus, fiecare institutie a adoptat o lista proprie cu veniturile luate in considerare, in diferite proportii. Bancile dispun de o discretie totala in aceasta zona.
 
Birourile de credit pot fi trase la raspundere
 
Buna functionare si corectitudinea informatiilor reprezinta o obligatie nu numai pentru bancile care isi raporteaza clientii, dar si pentru birourile de credit.
 
Acestea trebuie sa respecte anumite proceduri pentru a se asigura ca rapoartele de credit au maximum de exactitate. In situatia in care nu exista astfel de proceduri, biroul de credit poate fi tras la raspundere.
 
In SUA, exista 3 mari birouri de credit si exista chiar o lege care reglementeaza activitatea lor.
 
Legea privind Raportarea Corecta a Creditelor este unul din actele normative de baza ce reglemnenteaza activitatea birourilor de credit din SUA.
 
Buna aplicare a legii este vegheata de Federal Trade Commission, de autoritatile de reglementare bancara si de procurorul general. Clientii pot deschide actiune individuala in anumite cazuri, iar procurorii penali au dreptul de a solicita sanctiuni.
 
In 2006, un astfel de birou de credit a fost sanctionat cu 120.000 dolari deoarece a transmis informatii eronate unei institutii de credit, fara a urma proceduri de verificare a informatiei.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Nu doar creditele ipotecare pot avea dobanzi fixe care rivalizeaza cu ROBOR sau IRCC, ci si creditele de nevoi personale, in anumite conditii.

17 Sep 2024 | Credite nevoi personale
Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Intr-o perioada in care marea majoritate a dobanzilor la creditele de consum sunt fixe si nu foarte mici, exista o campanie pentru un card de debit cu overdraft si dobanda IRCC+3,5%.

04 Sep 2024 | Credite nevoi personale
30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

Vrei să îți modernizezi o cameră din casă sau să îți schimbi electrocasnicele cu unele clasa A, însă nu ai reușit încă să pui suficienți bani deoparte? Sau poate ai în plan o altă achiziție importană, care trece granițele țării? Până pe 30 septembrie, cu ING Credit Card, poți face orice cumpărături în 30 de rate egale, fără dobândă, oriunde în lume (excepția țărilor Iran, Siria, Sudan, Coreea de Nord și Cuba). Singurele condiții sunt ca tranzacția să fie peste 1.500 de lei și să o efectuezi până pe 30 septembrie. În cazul în care cumparăturile sunt sub valoarea de 1500 de lei, primești 3 rate (sau mai multe în funcție de partenerii selectați ING).

30 Aug 2024 | Credite nevoi personale
Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Soldul creditelor de consum a crescut de la 66,2 miliarde lei in iunie 2023 la 74,3 miliarde lei in iunie 2024 si pe fondul unei reduceri a dobanzilor medii la creditele noi cu putin peste 2 procente.

21 Aug 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul