top banner

Comisionul lunar salta rata la credit pana la 60% din venit

29 Mai 2006 | Autor: Marius Serban

Potrivit unui studiu Conso.ro, comisioanele lunare practicate de banci la creditele pentru populatie permit ca rata lunara sa depasesca cu pana la 25% din venit pragul impus de BNR. Cele mai mari depasiri se pot inregistra la creditele imobiliare, unde perioada extinsa de rambursare face posibila contractarea unor imprumuturi mai mari.
Normele BNR stabilesc ca rata lunara, formata din principal si dobanda, nu trebuie sa depaseasca 30% din venit la creditele de consum si 35% - la cele imobiliare. Pentru comisioane, in schimb, nu exista nici o limita. O serie de banci au sesizat aceasta lacuna si au profitat de ea pentru a putea oferi propriilor clienti imprumuturi mai mari. In acest scop, a fost inventat comisionul lunar de gestiune, care a preluat o parte din costul cu dobanda.
In prezent, comisioanele lunare pornesc de la 0,05% si urca pana la 0,5% din valoarea creditului. Daca aparent, valorile sunt nesemnificative, impactul lor poate fi insa extrem de puternic.
Cel mai mare efect il au in cazul creditelor imobiliare si ipotecare. Aici, sumele imprumutate sunt mai mari, astfel ca si comisionul (care se aplica la suma acordata sau la sold) este mai insemnat. Printre institutiile care solicita comisioane lunare la aceste produse fac parte Banca Romaneasca (0,12% la lei si 0,1% la valuta), HVB Bank-Banca Tiriac (0,5% la lei si 0,2% la valuta) si Volksbank (1,85%/pe an la lei si 1,58%/an la valuta ? platibile lunar ).
Cat de mult conteaza comisioanele?
Sa luam cazul unei persoane cu un venit net de 2.000 RON pe luna. Conform restrictiilor BNR, aceasta nu poate rambursa un credit cu o rata mai mare de 700 RON, respectiv 35% din venit. Atentie, rata nu include comisionul!
Folosindu-si la maxim capacitatea de rambursare si alegand un termen de 25 ani, persoana respectiva poate imprumuta pana la 99.500 RON la HVB Bank si Banca Tiriac, 84.700 RON la Banca Romaneasca si 84.200 RON la Volksbank. Aunci cand se include comisionul lunar, suma de plata depaseste cu mult pragul de 35% din venit. La Volksbank, rata ajunge la 41%, la Banca Romaneasca ? la 40%, iar la HVB si Banca Tiriac chiar pana la 60% din venit. Potrivit informatiilor comunicate de HVB, nu orice client se poate indatora asa de mult. Cererile sunt analizate individual si se accepta ca rata lunara sa depaseasca jumatate din venit doar pentru persoanele cu venituri mari. Conditia de baza este ca suma ramasa disponibila sa permita clientului sa-si acopere fara probleme cheltuielile curente.
In cazul creditelor in valuta, comisioanele lunare sunt de regula mai mici. O explicatie poate fi faptul ca bancile tin cont de riscul valutar si nu accepta un grad de indatorare la fel de inalt.
Si in acest caz, insa, se constata depasiri cu peste 10% al pragului impus de BNR. Consideram o persoana cu un venit net de 500 euro (echivalent lei) care doreste sa obtina un imprumut cat mai mare pe 25 de ani. Aplicand conditia ca principalul si dobanda sa nu treaca de 35% din venit, persoana respectiva poate imprumuta pana la 28.100 euro la HVB si Banca Tiriac, 27.300 euro la Volksbank si 24.200 euro la Banca Romaneasca. Daca includem si comisionul, rata lunara ajunge la 46% din venit la HVB Bank si Banca Tiriac, 42% la Volksbank si 40% la Banca Romaneasca.
De asemenea, unele credite de nevoi personale dispun si ele de comisioane lunare, care permit ocolirea restrictiilor BNR. In acest caz, numarul institutiilor financiare care apeleaza la aceasta metoda este mai mare. Pe langa cele 4 banci mentionate mai sus, lista se extinde cu BCR si BRD.
Consideram din nou o persoana cu un venit net de 2.000 RON, care doreste sa obtina un imprumut cat mai mare pe 5 ani. Folosindu-si intreaga capacitate de rambursare, rata lunara (inclusiv comisionul) poate urca pana la 37% din venit la HVB si Banca Tiriac, 35% la BCR, 34% la Banca Romaneasca, 32% - la BRD si Volksbank.
Aplicand acelasi rationament si pentru creditele in valuta, rata lunara poate ajunge pana la 32-33% din venit, fata de 30% cat prevad normele BNR.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul