Reprezentantii companiilor de asigurare spun ca aceste parteneriate au deranjat unele unitati de reparatii auto care si-au vazut periclitate profiturile realizate prin doua metode:
- prin incarcarea costurilor percepute asiguratorilor pentru manopera;
- prin “umflarea” pretului facturat asiguratorilor pentru piesele de schimb. Acest lucru a fost posibil prin practicarea unor adaosuri de ordinul sutelor de procente, respectiv facturarea unor piese “second hand” sau “after market” la pret de piese originale sau de licenta.
Asiguratorii au facut demersuri de a controla costurile cu produsele si serviciile furnizate de unitatile de reparatii auto:
- prin negocierea cu fiecare service in parte a tarifelor cu manopera;
- prin aplicarea unor sisteme (Audatex, DAT, Eurotax etc.) recunoscute si utilizate la nivel international in definirea timpilor de manopera,
- prin controlul costului si calitatii pieselor auto utilizate pentru repararea autovehiculelor in baza politelor de asigurare (prin selectarea furnizorilor de piese din randul celor mai importanti importatori de repere auto din Romania, inclusiv dealeri).
In acest fel, service-urile obisnuite sa castige extrem de mult din relatia cu asiguratorii s-au vazut obligate fie sa accepte sa lucreze in parteneriat cu asiguratorii (care sa le asigure baza de clienti ce le furnizeaza cea mai mare parte din afaceri), fie sa se descurce pe cont propriu in atragerea clientilor, asumandu-si fata de acestia si raspunderea privind calitatea pieselor furnizate si a reparatiilor efectuate.
Cele mai multe dintre service-uri au incheiat contracte individuale cu asiguratorii, in acest moment existand mii de asemenea parteneriate asiguratori - service-uri:
- Allianz-Tiriac Asigurari are parteneriate cu 704 service-uri independente, respectiv cu 411 reprezentante;
Aceste parteneriate presupun, dincolo de controlul costurilor cu despagubirile si a calitatii lucrarilor efectuate, beneficii multiple in primul rand pentru soferii care isi repara masinile in baza unor polite de asigurare, dar si pentru service-urile partenere:
- este redusa la minimum implicarea clientului in procesul de reparatii, care se deruleaza in mod direct intre asigurator, service si furnizor de piese (inclusiv decontarea costurilor).
- contractele definesc termenii contractuali intre asigurator, furnizorii de piese si servicii de reparatii auto, fiind prevazute clauze privind calitatea si garantia acordata atat pentru reperele inlocuite, cat si pentru reparatiile efectuate.
Si service-urile auto au de castigat, deoarece parteneriatele le asigura garantia ca vor avea, cu certitudine, o baza semnificativa de clienti (beneficiari ai politelor de asigurare), precum si o mult mai eficienta circulatie a banilor in sistem (cash-flow mai bun), in cazul platii directe efectuata de compania de asigurari catre importator a pieselor.
In aceasta situatie, service-urile nu mai sunt nevoite sa aloce din resurse proprii sume de bani pentru achizitionarea pieselor si abia ulterior, la terminarea reparatiilor, sa le deconteze (odata cu manopera) la asigurator.
Pretul pieselor reprezinta aproape 70% din costurile cu reparatiile, restul de 30% fiind costuri cu manopera. Pentru service-urile care lucreaza in sistem de decontare directa a pieselor intre asigurator si importator de piese, volumul sumelor “in asteptare” la nivelul service-urilor a scazut drastic, cu cel putin 70%.
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai mult
In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.
23 Decembrie 2020 | Asigurari
Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.
17 Decembrie 2020 | Asigurari
Companiile de asigurari ofera asigurari de raspundere civila pentru persoane fizice in cazul unor daune produse tertilor, fie ca acestia sunt chiriasi, proprietari, pietoni loviti de biciclisti etc, in ideea ca un simplu “pardon, scuzati” poate fi de multe ori insuficient.
7 Decembrie 2020 | Asigurari
Uniqa este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso iti prezinta cele mai importante aspecte pe care sa le ai in vedere la cumpararea unei polite.
29 Noiembrie 2020 | Asigurari
Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si